Waarom het Nederlands elftal alleen draait als Memphis Depay zijn dag heeft
De tweede interland onder bondscoach Louis van Gaal heeft een 4-0 zege op Montenegro opgeleverd. Na een moeizaam eerste stuk wist Nederland zich te herpakken, met een belangrijke rol voor Memphis Depay. VoetbalPrimeur vergelijkt de interland in Eindhoven met de vorige in Noorwegen en bespreekt de doorslaggevende factoren.
Tekst: Evert van Zoelen
Backs staan 'lager'
Het eerste wat opviel: de backs van Oranje stonden een stuk 'lager' op het veld dan in Oslo. Waar Daley Blind en Jurriën Timber ter hoogte van de buitenspelers kwamen te spelen, bleven hun vervangers Tyrell Malacia en Denzel Dumfries meestal op dezelfde hoogte als de centrale verdedigers staan. Ze deden alleen mee met de aanval wanneer de bal aan hun kant was.
Malacia en Dumfries positioneren zich in de buurt van de middenlijn, op afstand van de buitenspelers. Bron: NPO.
Dit zorgde ervoor dat Nederland bij balverlies voldoende spelers achter de bal had staan. Waar Oranje tegen Noorwegen enkele keren in het mes liep nadat voorin de bal kwijt was geraakt, stond de organisatie nu beter.
Doordat Malacia niet te ver opschuift, kan hij direct rugdekking geven wanneer Nederland de bal verliest. Bron: NPO.
Buitenspelers bieden zich niet aan tussen de linies, Memphis wel
Indirect zorgde dit ervoor dat Memphis de hoofdrol kon grijpen. Doordat de backs niet ver opschoven, moesten Cody Gakpo en Steven Berghuis als buitenspelers het veld breed houden. Wanneer één van de centrale verdediger de bal had, was het Memphis die de ruimte tussen de linies bezette. Op deze manier probeerde Nederland de speler aan de bal verschillende opties te geven én de Montenegrijnse verdedigers tot keuzes te dwingen.
Memphis komt in de ruimte tussen de linies. Bron: NPO.
Dit patroon leidde uiteindelijk tot de 2-0 van Oranje. Memphis bood zich na een uur spelen aan tussen de linies, waarna de back van Montenegro moest instappen en er vervolgens ruimte op links ontstond voor Gakpo. Vijftien seconden later lag de bal in het net.
De back van Montenegro stapt door op Memphis, daardoor komt Gakpo vrij op links. Bron: NPO.
Hoe belangrijk die ingevingen van Memphis zijn, bleek vooral op de momenten dat hij juist níét tussen de linies kwam. De opbouw verliep met name in de openingsfase van de wedstrijd stroperig. De buitenspelers hielden bovendien het veld breed en kwamen steeds te laat naar binnen. Vooral Stefan de Vrij, rechts in het centrum van de verdediging geposteerd, had hier last van. Als Memphis uitzakte, deed hij dat vaak op links, waardoor de ruimte rechts niet bezet werd. Doordat Berghuis en Dumfries beiden breed bleven staan, kon De Vrij de bal niet in voorwaartse richting kwijt.
De Vrij heeft geen afspeelmogelijkheid tussen de linies. Bron: NPO.
Ook hier kan De Vrij de bal niet vooruit spelen, waardoor hij breed naar Dumfries moet. Bron: NPO.
Het is dan ook niet verrassend dat het eerste gevaar van Oranje, na een kwartier spelen, ontstond op een moment dat Berghuis wél naar binnen trok. De verdedigers van Montenegro moesten hierdoor keuzes maken, waarna er ruimte voor Dumfries ontstond. Uiteindelijk eindigde de aanval met een schot van Memphis op doel.
Berghuis komt tussen de linies en creëert zo ruimte voor Dumfries. Bron: ESPN.
Op de momenten dat Memphis zich juist rechts tussen de linies aanbood, kwam het hiervoor beschreven probleem ook enkele keren aan de linkerkant voor.
Mathijs de Ligt heeft geen optie tussen de linies, nadat Memphis zich rechts aanbiedt. Bron: ESPN.
Conclusie
Het toont aan hoe afhankelijk het Nederlands elftal op dit moment is van Memphis. Heeft hij zijn dag, dan draait het hele elftal goed. Heeft hij zijn dag niet, zoals in Oslo, dan is de rest van het elftal niet in staat om veel te creëren zonder zijn ingevingen. Het is daarom te hopen dat Memphis het aanstaande dinsdag weer op zijn heupen heeft, anders gaat Oranje een zware wedstrijd tegemoet tegen concurrent Turkije.