Vijf dilemma's voor De Boer: definitieve keuze op linksback en de Timber-opmars
Het Nederlands elftal heeft de eerste groepswedstrijd van dit EK met 3-2 van Oekraïne gewonnen en bereidt zich ondertussen voor op duel nummer twee. Voor bondscoach Frank de Boer is het er na de zege op Oekraïne niet makkelijker op geworden: VoetbalPrimeur neemt vijf dilemma's die de bondscoach voor donderdagavond opgelost moet hebben met je door.
De linksback-kwestie: heeft Van Aanholt zich bewezen?
Tien van de elf namen die tegen Oekraïne aan de aftrap stonden, hadden we met zijn allen wel verwacht. De basisplaats voor Patrick van Aanholt was de enige verrassing die De Boer voor het Nederlandse volk in petto had. Owen Wijndal speelde in beide oefenwedstrijden (2-2 tegen Schotland en 3-0 tegen Georgië) en werd daarin wel gewisseld, maar leek geen slechte indruk te maken.
Toch koos de bondscoach voor de linksback van Crystal Palace, omdat hij vond dat Wijndal 'een mindere indruk maakte' dan zijn concurrent. De oefenwedstrijden hadden daarbij een rol gespeeld, zo gaf De Boer aan. Toch hield hij de deur open voor een rentree van de AZ'er en dat zou na afgelopen zondag helemaal niet zo gek zijn. Waar collega-back Denzel Dumfries de show stal, was Van Aanholt onopvallend. Heeft hij gedaan wat De Boer van hem verwacht of krijgt Wijndal een herkansing?
De opmars van Timber: krijgt De Ligt zijn plekje terug?
Matthijs de Ligt was net niet fit genoeg om tegen Oekraïne te spelen, zo had de medische staf van Oranje geoordeeld. Als het een knock-outwedstrijd was geweest, had de bondscoach het risico wel willen nemen. Omdat er nog meer wedstrijden te spelen waren, deed hij dat echter niet en koos hij voor Jurriën Timber. Die pakte zijn kans met beide handen en was één van de beteren op het veld. De onverstoorbaarheid en volwassenheid van de pas 19-jarige Ajacied maakten indruk.
Dat moet De Boer ook aan het denken hebben gezet. Is Matthijs de Ligt wel zo zeker van zijn basisplaats of laat hij Timber gewoon staan? Het laatste zou zo gek nog niet zijn, hoewel een basisspeler van Juventus normaal gesproken altijd de voorkeur zou moeten krijgen boven een speler die pas dit seizoen doorbrak in de Eredivisie. Timber laat echter zien dat leeftijd maar een getal is en speelt dan ook met de routine van een gearriveerde vedette.
De indeling op het middenveld: is De Roon onomstreden?
Drie keer negentig minuten binnen twee weken voor een speler die na de wedstrijd tegen Schotland (2-2) nog de hoon van het hele Nederlandse volk over zich heen kreeg. Marten de Roon zou te veel ballen inleveren, geen bijdrage leveren aan het aanvalsspel van het Nederlands elftal en veel beter vervangen kunnen worden door Ryan Gravenberch of Davy Klaassen. Na de wedstrijden tegen Georgië en Oekraïne verstomde de kritiek, omdat De Roon deed wat hij goed kan: de balans bewaken.
Toch moet je je afvragen of het extra slot op de deur wel nodig is als je met drie centrale verdedigers speelt. Met zijn drieën moet de achterste lijn perfect in staat zijn om de as dicht te houden en heb je eigenlijk geen extra 'zes' nodig. Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum kunnen het middenveld beheren, waardoor er met de diepgang van Davy Klaassen of het inzicht en de passing van Ryan Gravenberch extra wapens aan het elftal toegevoegd kunnen worden.
De partner van Memphis: snelheid of doelgerichtheid?
Wout Weghorst scoorde tegen Georgië en liet ook tegen Oekraïne het net bollen. Uiteindelijk wordt een spits op zijn doelpunten afgerekend en wat dat betreft hebben we niet te klagen, maar toch hopen veel mensen dat Donyell Malen een keer een kans krijgt. De Boer bracht de PSV-spits tegen Oekraïne in blessuretijd voor Memphis Depay, maar die wissel was vooral bedoeld om tijd te rekken.
Toch zou Malen een hoop toe kunnen voegen aan het aanvalsspel van Oranje. Memphis is geen speler die vaak diepte zoekt en komt juist veel ballen ophalen, terwijl Weghorst ook meer een 'kapstok' is waar je aanvallen aan kan ophangen. Malen kan met zijn snelheid, diepgang en doelgerichtheid verdedigers bezighouden en daarmee ruimte creëren voor zijn aanvalskompaan. En laat Memphis nou net de speler zijn die met een beetje extra ruimte wedstrijden kan beslissen.
De systeemkeuze: is 5-3-2 tegen iedere tegenstander gewenst?
De Boer kan blijven zeggen dat hij hoe dan ook vasthoudt aan het systeem met drie centrale verdedigers, maar in Nederland zal de discussie over de tactiek nooit ophouden. 4-3-3-romantici, 5-3-2-pragmatici en alles wat daar tussenin ligt: de komende dagen en weken zullen ze het nooit eens worden. Het door de bondscoach gebruikte systeem met drie centrale verdedigers pakte tegen Oekraïne redelijk uit en lijkt ook geschikt voor wedstrijden in een eventuele knock-outfase. Maar moet het tegen Oostenrijk en Noord-Macedonië ook gebruikt worden?
Willem van Hanegem zei al dat Oranje nog tegen twee 'kneuzenteams' speelt. Die term is misschien een beetje gechargeerd, maar wakker hoeven we ook niet te liggen van die twee landen. Passen we ons dan toch aan en spelen we met drie man achterop? Of doen we waar we al jaren goed in zijn, spelen we 4-3-3 en laten we zien dat we dat kunstje ook goed beheren? Het is een vraagstuk waar die ene bondscoach en de zeventien miljoen anderen zich over zullen buigen.