Zes conclusies: zeven basisklanten van Oranje lijken zeker, vier vraagtekens

6 juni 2021 om 20:45

Oranje kan de voorbereiding op het EK beginnen. De afsluitende oefenwedstrijd tegen Georgië is met 3-0 gewonnen en het vizier kan gericht worden op de wedstrijden tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. Wat is Frank de Boer wijzer geworden van deze uitzwaaiwedstrijd in Enschede? VoetbalPrimeur benoemt zes discussiepunten.

De Boer kan twijfels niet wegnemen
De bondscoach heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt in aanloop naar het EK: ook na de uitzwaaiwedstrijd zal hij de publieke opinie in den lande niet mee hebben. De tegenstander van dienst was het bescheiden Georgië, maar De Boer bleef vasthouden aan een systeem met vijf verdedigers, waar een groot aantal internationals weinig ervaring mee heeft. Oranje zal zijn poule met Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië ongetwijfeld wel doorkomen, maar oogt nog niet als een ingespeeld geheel dat zich met de Europese elite kan meten.

Terug naar het magneetjesscherm
Vooral de afstemming bij balverlies is voor verbetering vatbaar. Vooral in de eerste helft werd Georgië vaak via hetzelfde patroon gevaarlijk. Eén van de aanvallers liet zich uitzakken en vervolgens ging een lopende man eroverheen, in de ruimte achter de laatste lijn van Oranje. Meer dan eens lag die ruimte tussen Daley Blind – niet de snelste – en Owen Wijndal – nog steeds zoekende in dit systeem. De Boer kan de inspeelpasses van Blind eigenlijk niet missen, maar wat gaat de bondscoach doen met deze kwetsbare plek in het elftal?

De basis van De Boer krijgt vorm: zeven zekerheidjes
Over Blind gesproken: hij heeft totaal geen wedstrijdritme, maar lijkt met zijn specifieke kwaliteiten wel verzekerd van een basisplek. Hetzij centraal achterin, hetzij als linksback. Zes van de overige basisspelers lijken ook met een gerust hart te kunnen slapen. Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong zijn uiteraard onomstreden, net als 5-3-2-specialist Stefan de Vrij. De onverstoorbare Maarten Stekelenburg en onvermoeibare Denzel Dumfries hebben ook een goede beurt gemaakt.

Vier vraagtekens
En dan blijven vier posities over, die – afgaande op de oefenwedstrijden tegen Schotland en Georgië – nog open liggen. Jurriën Timber heeft het uitstekend gedaan, maar moet normaal gesproken weer plaatsmaken als Matthijs de Ligt weer fit is. Wijndal is tijdens deze EK-campagne nog niet de Wijndal van AZ: wie weet kiest De Boer voor Patrick van Aanholt, Blind of Nathan Aké. Marten de Roon is al enige tijd een gewaardeerde kracht, maar speelde niet best in Enschede: Davy Klaassen, Ryan Gravenberch en ook tribuneklant Donny van de Beek hijgen hem in de nek. En Wout Weghorst ten slotte? Eindelijk heeft hij zijn eerste Oranje-goal te pakken, maar Donyell Malen liet tijdens zijn invalbeurt zien dat hij een meer dan serieuze concurrent is in de spitspositie.

Wij houden weer van Oranje
Laten we positief afsluiten: het Nederlandse voetbalpubliek heeft een haat-liefdeverhouding met de nationale ploeg, zeker met de bondscoach, maar het Oranje Legioen kan duidelijk niet wachten tot het EK begint. Uiteraard heeft de afwezigheid bij de vorige toernooien en de maandenlange aanblik van lege stadions daar ook mee te maken. Maar het was mooi om de interactie tussen dirigent Memphis en het publiek te zien. Ook Weghorst heeft alles in zich om uit te groeien tot publiekslieveling.

Het spoorboekje voor de komende weken
Nog zeven nachtjes slapen en dan gaat het feest beginnen. De Johan Cruijff Arena is op 13 juni (21.00 uur) het decor van Nederland-Oekraïne, daarna volgen de wedstrijden tegen Oostenrijk (17 juni, 21.00 uur) en Noord-Macedonië (21 juni, 18.00 uur). Als het niet heel erg tegenzit, gaat de reis vervolgens naar Londen, Boekarest, Glasgow of Boedapest, speelsteden in de achtste finales. In Amsterdam keert Nederland na 21 juni niet meer terug: of het moet voor de rondvaart zijn...

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)