De Koeman-soap: vijfde keus, drie 'Koeman-aankopen', Cruijff Paard van Troje?
Se queda! Ronald Koeman en Joan Laporta hebben wekenlang de headlines in de Spaanse sportpers gedomineerd, maar de trainer mag zich alsnog op gaan maken voor een tweede seizoen aan het Catalaanse roer. Wie is er als winnaar uit deze strijd gekomen: Koeman of toch de clubleiding? VoetbalPrimeur maakt de balans op na een paar roerige weken in Catalonië.
Pro 1: steun van een meerderheid van de directie
Koeman heeft krediet opgebouwd tijdens zijn eerste tien maanden, zoveel is wel duidelijk geworden. De Oranje-bondscoach had al twee keer nee gezegd tegen zijn droomclub en kon zich geen derde afwijzing permitteren. Het betekende wel dat Koeman op het slechtst denkbare moment moest instappen: Barça had net met 8-2 verloren van Bayern München, zat financieel aan de grond en lag op ramkoers met vedette Lionel Messi.
Het was tijdens de eerste maanden van het seizoen dus puinruimen voor Koeman. Dat verliep met vallen en opstaan, maar uiteindelijk heeft Barcelona weer wat kleur op de wangen gekregen. De winst van de Copa del Rey – na miraculeuze ontsnappingen tegen Granada en Sevilla, plus een galavoorstelling tegen Athletic Bilbao – is de voorlopige kroon op het werk. Directeuren Mateu Alemany, Ramón Planes en José Ramón Alexanko wilden dan ook graag met hem verder, viel in het doorgaans betrouwbare El Confidencial te lezen. Een meer dan welkom steuntje in de rug.
Contra 1: de vijfde keus van Laporta
Helaas voor Koeman was de belangrijkste man van allemaal iets minder enthousiast. De als clubpresident teruggekeerde Joan Laporta kwam met nieuws over een vermeende ziekenhuisopname van zijn trainer, maar die had slechts een routinecontrole ondergaan. Het bevestigt dat Laporta en Koeman niet geheel op één lijn zaten: de preses nam vijftien dagen de tijd om een opvolger te zoeken en de namen van Julian Nagelsmann, Hansi Flick en clubiconen Xavi en Pep Guardiola gingen dan ook rond in de Spaanse pers.
Zij bleken echter niet beschikbaar en Barcelona kon zich geen afkoopsom veroorloven. Koeman kreeg daardoor alsnog het voordeel van de twijfel, maar een keuze uit luxe is dat zeker niet geweest. Volgens Mundo Deportivo wil Laporta vasthouden aan het Cruijffiaanse 4-3-3 systeem, terwijl het vorig seizoen juist ging lopen bij Barça toen Koeman een systeem met drie centrale verdedigers uitprobeerde. We zijn benieuwd hoe Barça's veldbezetting er komend seizoen uitziet.
Pro 2: Oranje-enclave breidt uit
Rond de eeuwwisseling bestond bijna het hele Barcelona-elftal van Louis van Gaal uit Nederlanders: die oude tijden gaan binnenkort herleven. Ronald Koeman en Alfred Schreuder werkten al samen met Frenkie de Jong en de in Almere geboren Sergiño Dest: zij krijgen hoogstwaarschijnlijk gezelschap van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay, terwijl Jordi Cruijff de bestuurlijke gelederen is komen versterken. Het lijkt de positie van Koeman weer wat sterker te maken: hij maakte zich afgelopen zomer al sterk voor de twee Oranje-internationals en onderhield altijd een warme band met Jordi's vader Johan.
Contra 2: mogelijke opvolger al in huis
Maar misschien is Cruijff junior wel het Paard van Troje, beweren boze tongen bij AS en Mundo Deportivo. De bij het Chinese Shenzhen FC opgepikte trainer gaat in eerste instantie op kantoor aan de slag, maar heeft de benodigde trainerspapieren om eventueel het stokje van Koeman over te nemen. Als de resultaten even tegenzitten, hoeft Laporta – uitgesproken Cruijffiaan – niet lang te zoeken naar een nieuwe trainer...
Pro 3: Koeman houdt de rug recht
'Hoe ze daar met Ronald Koeman omgaan, dat is bijna onvoorstelbaar', schreef Willem van Hanegem in zijn wekelijkse column. 'Dan maar geen miljoenen, maar ik zou mij nooit zo laten behandelen door dat soort mensen.' Ook Leo Beenhakker en Ronald de Boer spraken schande van de handelswijze van Barcelona, maar Koeman liet zich niet intimideren en bleef zitten waar hij zit. Als de clubleiding hem weg wilde hebben, moesten ze hem maar ontslaan, met behoud van zijn salaris. Koeman is fier overeind gebleven en de publieke opinie lijkt op zijn hand, zeker na de ziekenhuisonthullingen van Laporta.
Contra 3: Spaanse pers ligt op de loer
De relletjes van de afgelopen weken hebben sportkranten als Mundo Deportivo, Diario SPORT en AS wel extra munitie gegeven. De Spaanse dagbladen hebben geen abonneebestand en moeten elke dag weer inzetten op de losse verkoop, aan de hand van spectaculaire nieuwtjes: als er weer ruis op de lijn ontstaat tussen Koeman en Laporta, zullen ze daar dan ook gretig op inhaken. Koeman weet zelf ook wel hoe het werkt: een paar wedstrijdjes verliezen en de stemming in de Spaanse pers kan weer volledig omslaan, met alle gevolgen van dien.
Pro 4: Messi weer in het gareel
Het is amper een jaar geleden dat de misschien wel beste voetballer aller tijden zijn nu al beruchte burofax verstuurde, in een poging om onder zijn lucratieve contract uit te komen. Messi lag overhoop met voorzitter Josep Maria Bartomeu, moest bijna in zijn eentje het elftal dragen en zag hoe zijn Zuid-Amerikaanse maatjes Luis Suárez en Arturo Vidal naar de uitgang gedirigeerd werden. Tijdens de eerste maanden van het seizoen leek hij dan ook met frisse tegenzin op het veld te staan.
Inmiddels is alles anders: in principe zit Messi over een maand zonder werk, maar alles wijst erop dat hij een nieuw contract gaat tekenen en er een achttiende (!) seizoen aan vast gaat plakken in Camp Nou. Hij kan met Bartomeu's opvolger Laporta een stuk beter opschieten en krijgt gezelschap van zijn goede vriend Sergio Agüero. Ook de aanstaande komst van Georginio Wijnaldum kan naar verluidt op goedkeuring van de sterspeler rekenen. Koeman heeft de lach teruggebracht bij zijn aanvoerder en dat is van het grootste belang: als Messi weer als vanouds speelt, kan hij van Koeman een goede trainer maken.
Contra 4: Koeman móét nu al oogsten
Camp Nou was in feite een ruïne toen Koeman het stokje overnam van Quique Setién. Mister Wembley moest de gevallen grootmacht vanaf de grond opbouwen: zoiets kost tijd, maar het is geen vanzelfsprekendheid dat hij die ook gaat krijgen. De Copa del Rey-winst - Barça's eerste prijs in bijna twee jaar tijd - werd uitbundig gevierd. Maar de Catalanen verloren de Supercopa-finale tegen Athletic Bilbao, eindigden zeven punten achter landskampioen Atlético Madrid en werden in de Champions League op waarde geklopt door Paris Saint-Germain. Hoeveel goede dingen Koeman ook heeft gedaan, er zijn trainers voor minder de laan uit gestuurd door Barcelona...
"Bij Barcelona zijn er geen tussenjaren", liet Laporta onlangs al weten. Barça komt van ver, maar Koeman lijkt zich dus niet nog zo'n seizoen te kunnen permitteren. Daar komt bij dat hij dit seizoen wél de kans heeft gekregen om de selectie naar de hand te zetten: Wijnaldum, Memphis én Eric García kunnen gezien worden als 'Koeman-aankoop'. Een landstitel en een succesvolle Champions League-campagne lijken komend seizoen geen bonus, maar bittere noodzaak. Dat Laporta-favoriet Xavi ooit terugkeert als trainer, staat al vast: het is alleen nog de vraag wanneer dat gaat gebeuren. Tot die tijd is het woord aan Koeman.
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)