De Eredivisie-stand zonder VAR: Feyenoord loopt vier punten én vierde plek mis

19 mei 2021 om 10:30

Speelronde 34 is achter de rug en het reguliere Eredivisie-seizoen 2020/2021 is geschiedenis. Voordat we beginnen aan de play-offs om Europees voetbal en lijfsbehoud, pakt VoetbalPrimeur een halfjaarlijkse traditie op. Tijd om weer te laten zien hoe de eindstand er zónder VAR-ingrepen uit had gezien. Welke clubs hadden mazzel en welke clubs hebben minder geluk gehad met de videoarbitrage? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Liever kijken dan lezen? Bekijk dan hier onze video-explainer over de Eredivisie-stand zonder VAR!

Ook deze keer hebben we gebruik gemaakt van onze vaste methode: het wegstrepen of optellen van alle goals die dankzij de VAR tot stand zijn gekomen óf zijn afgekeurd. Tijdens beide wedstrijden tussen PSV en Ajax bijvoorbeeld had de VAR een aanwijsbare invloed. In Amsterdam werd een doelpunt van Sébastien Haller eerst goedgekeurd en vervolgens afgekeurd: het bleek achteraf het verschil tussen een 2-2 gelijkspel en een 3-2 zege voor Ajax. Tijdens de 'return' in Eindhoven overkwam Yorbe Vertessen hetzelfde: 1-1 in plaats van 2-1 voor PSV.

VoetbalPrimeur heeft ook dit seizoen alle VAR-ingrepen bijgehouden. Rode kaarten die door de VAR zijn toegekend of ingetrokken hebben we links laten liggen. Op Hemelvaartsdag kregen Kenneth Taylor en Lasse Schöne bijvoorbeeld rood tijdens Ajax - VVV-Venlo en FC Emmen-sc Heerenveen. Zouden beide wedstrijden ook in 3-1 geëindigd zijn als er geen VAR was en de gele kaarten voor Taylor en Schöne waren blijven staan? Dat is achteraf niet te achterhalen. Hetzelfde geldt voor de strafschop die tijdens FC Twente-Heracles Almelo werd ingetrokken, omdat de bal niet stillag bij een uittrap van Joël Drommel. We kunnen achteraf niet weten of die penalty erin was gegaan of niet, dus hebben we ook dit soort situaties niet meegenomen.

Voor de winterstop stonden we al stil bij de vier wedstrijden waarin het resultaat significant was – dat wil zeggen: een overwinning voor één van de twee clubs in plaats van een gelijkspel of andersom – door ingrepen van de VAR. Sindsdien is dat lijstje uitgebreid met nog eens twaalf (!) wedstrijden, inclusief de beide ontmoetingen tussen PSV en Ajax. Wij zetten alle zestien wedstrijden hieronder op een rijtje.

Opvallend genoeg is het bij vijftien van de achttien Eredivisie-clubs overkomen dat het resultaat van een wedstrijd direct is beïnvloed door een ingreep van de VAR. Alleen AZ, Heracles Almelo en Fortuna Sittard ontbreken in dit overzicht. Vitesse en sc Heerenveen hebben één keer geluk en één keer pech gehad: beide resultaten heffen elkaar op, waardoor er qua puntentotaal niets verandert voor de Arnhemmers en de Friezen. Bij een aantal andere clubs bleek het wegstrepen van alle VAR-ingrepen echter een grote invloed te hebben.

Neem nu Feyenoord: de uiteindelijke nummer vijf van de Eredivisie heeft in dit opzicht de meeste pech gehad. De thuiswedstrijden tegen Sparta en FC Emmen leverden een 1-1 gelijkspel op en in allebei de gevallen kwam de tegenstander op gelijke hoogte nadat het op aanraden van de VAR een penalty kreeg. Zonder deze ingrepen had Feyenoord – achteraf gezien – vier punten meer gehad.

Ook Willem II had geen geluk: De Tricolores liepen tegen PEC Zwolle een overwinning mis en verloren tegen VVV-Venlo, na een door de VAR toegekende penalty. Het heeft Willem II achteraf drie punten gekost. De Tilburgers konden na een zenuwslopende laatste speeldag feestvieren, maar hadden dus al eerder veilig kunnen zijn.

Tijd om de balans op te maken: zeven clubs hadden zonder VAR-ingrepen meer punten gehad, zes clubs zouden zonder VAR-ingrepen minder gescoord hebben en de eerder genoemde clubs AZ, Vitesse, Heracles, Fortuna en Heerenveen zijn op hetzelfde puntentotaal uitgekomen. Als we alle punten bijtellen en eraf halen, blijven vijftien van de zeventiende clubs op dezelfde plek staan. Die ene positiewissel is echter een bijzonder ingrijpende. De vier punten die Feyenoord thuis heeft laten liggen tegen Sparta en FC Emmen blijken achteraf het verschil te maken tussen een vierde en een vijfde plek. Tussen directe kwalificatie voor Europees voetbal en de play-offs dus…

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)