Atlético wijst Barcelona terug: hoe Simeone Schreuder aftroefde in Camp Nou

10 mei 2021 om 13:00
Laatste update: 10 mei 2021 om 13:21

Atlético Madrid heeft tijdens het superweekend in La Liga een reuzenstap gezet naar zijn eerste landstitel in zeven jaar. Los Rojiblancos hielden concurrent FC Barcelona op afstand en zagen rivaal Real Madrid zondagavond struikelen over Sevilla. De 0-0 in Camp Nou zou zomaar eens goud waard kunnen zijn. Atlético maakte Barcelona zaterdag het voetballen onmogelijk, dankzij een tactische zet van Diego Simeone. Een analyse!

Door Evert van Zoelen

Van 4-4-2 naar 5-3-2
Zoals vaker dit seizoen begint Atlético niet in een 4-4-2, maar in een 5-3-2 formatie aan een topwedstrijd. Aan de linkerkant zakt Yannick Carrasco ver terug om Sergiño Dest op te vangen.


Atlético in een 5-3-2 formatie aan de aftrap. Bron: Ziggo Sport.

Wanneer Barcelona over de linkerkant probeert op te bouwen, treedt bij Atlético een vast mechanisme in werking. Ángel Correa zet druk op Clément Lenglet, terwijl Kieran Trippier doordekt op Jordi Alba. Op die manier weet de ploeg van Simeone Barcelona het voetbal aan die kant steeds onmogelijk te maken.


Het mechanisme van Atlético op rechts: Correa zet druk op Lenglet en Trippier stapt door naar Alba terwijl één van de middenvelders aan de kant van de bal kort op de man zit. Bron: Ziggo Sport.

Vanwege die positionering van Correa en het terugzakken van Carrasco ligt de ruimte voor Barcelona aan de rechterkant. Daar is verdediger Óscar Mingueza vaak de vrije speler in de opbouw. Wanneer hij de bal ontvangt, is het Thomas Lemar – en na diens vroege blessure: vervanger Saúl Ñíguez – die druk zet.


Mingueza is de vrije speler in de opbouw bij Barcelona. Bron: Ziggo Sport.

Vanuit deze positie is Barça niet in staat om kansen te creëren. Atlético zet het centrum van het veld helemaal vast, waardoor er weinig ruimte ligt voor Barcelona om op die posities te combineren. Daar komt bij dat het de Catalanen vaak niet lukt om een overtal rondom de bal te creëren. De verdedigers van Atlético zijn constant in overtal tegen de Barcelona-aanvallers, waardoor Los Rojiblancos steeds in staat zijn om Barcelona weer terug naar achteren te dwingen.


Eén tegen drie: Dest stuit op een overmacht aan Atlético-verdedigers, waardoor hij wordt gedwongen de weg terug te zoeken. Bron: Ziggo Sport.

Alfred Schreuder – de vervanger van de geschorste Ronald Koeman – is zonder Ousmane Dembélé aan de wedstrijd begonnen: het nadeel hiervan is echter dat Barça geen spelers heeft met diepgang zonder bal. Atlético laat zijn laatste lijn vrij 'hoog' op het veld staan om zo de ruimte tussen de linies klein te houden, maar Barcelona profiteert hier niet tot nauwelijks van.


De speler van Barcelona heeft tijd en ruimte aan de bal en de laatste lijn van Atlético is 'uit balans'. Een ideaal moment om diep te gaan dus, maar Antoine Griezmann besluit om in positie te blijven. Bron: Ziggo Sport.

Barcelona slaagt er heel af en toe wél in om Atlético naar achteren te dwingen, wanneer het de Catalanen lukt om het spel te verplaatsen naar de andere kant van het veld. Óf wanneer Lionel Messi naar rechts uitzakt en uitpakt met een geniale actie, om zo vanuit een ondertalsituatie door te spelen.

Hoe anders is dit wanneer de Madrileense gasten zelf in balbezit zijn. Barcelona staat minder compact dan Atlético wanneer het de bal niet heeft, waardoor de onderlinge afstanden groter zijn. Daar komt bij dat Barça minder druk op de bal heeft. Dit geeft Atlético de benodigde ruimte om te kunnen combineren. De ploeg van Simeone weet geregeld met drie, vier spelers tegen evenveel Barcelona-verdedigers uit te komen aan de zijkant. Óf het slaagt erin de centrale verdedigers van Barcelona uit elkaar te trekken, hetgeen tot kansen leidt.


Barcelona heeft geen druk op de bal en staat één op één achterin: hierdoor weet Carrasco te ontsnappen, met een gevaarlijke kans tot gevolg. Bron: Ziggo Sport.

Dit beeld houdt in de loop van de wedstrijd aan. Zeker na het geblesseerd uitvallen van Sergio Busquets is het Atlético dat agressiever druk op de bal zet en op die manier de wedstrijd naar zich toetrekt. Ook in de tweede helft weet Barcelona weinig te creëren. Wel zet Schreuder de defensieve structuur iets beter neer, waardoor Barcelona beter in staat is om het gevaar van Atlético te bezweren. Doordat beide ploegen eigenlijk allebei moeten winnen, wordt de eindfase iets opener door enkele aanvallende wissels. De eerder genoemde Dembélé krijgt nog de grootste kans, maar beide ploegen moeten het doen met een 0-0.

Na deze remise breken zenuwslopende uren aan voor Atlético, dat zondagavond echter opgelucht adem kan halen, met dank aan Sevilla en de VAR. Simeone en de zijnen hebben de – op papier – grootste hobbel genomen en zijn qua onderling resultaat in het voordeel ten opzichte van Barcelona. Nog drie wedstrijdjes winnen – als Real Madrid nog punten laat liggen, kan Atlético zich zelfs één gelijkspel permitteren – en dan krijgt de kampioensploeg van 2014 een opvolger! Barcelona is ook nog niet uitgeschakeld, maar is wel afhankelijk van beide Madrileense rivalen.

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.