Gewilde Gudmundsson doet aanvallend niet onder voor backs Ajax, AZ en PSV

2 april 2021 om 13:00

Ajax, Manchester City, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Napoli en Juventus: allemaal zouden ze geïnteresseerd zijn in Gabriel Gudmundsson. Wat maakt de vleugelverdediger van FC Groningen zo gewild? VoetbalPrimeur vergelijkt zijn data met die van Nicolás Tagliafico (Ajax), Owen Wijndal (AZ) en Philipp Max (PSV).

Gudmundsson timmert als linksback aan de weg bij de Trots van het Noorden, maar werd in 2019 nog als vleugelaanvaller binnengehaald. Het is dan ook niet gek dat de 21-jarige Zweed vooral in aanvallend opzicht zijn stempel drukt op het spel van de ploeg van coach Danny Buijs, die de rangen graag gesloten houdt om vervolgens in de tegenaanval toe te slaan.

Gudmundsson speelt daar met zijn rushes een belangrijke rol in. Zo gaf hij vijf assists in negentien Eredivisie-optredens. Daarmee geeft Gudmundsson gemiddeld 0,31 assists per negentig minuten. Dat is beduidend beter dan de man die hij wellicht moet opvolgen: Tagliafico. De Argentijn van Ajax blijft steken op 0,12. En ook Oranje-international Owen Wijndal (0,19) kan in dat opzicht niet aan de Groningen-uitblinker tippen. PSV'er Max doet het 'slechts' ietsje beter met 0,32.

De aanvalsdrift van Gudmundsson blijkt ook uit het aantal schoten dat hij afvuurde op het vijandelijke doel: 26. Daarbij valt op dat de precisie nog ontbreekt: slechts zeven keer eindigde zijn poging op doel en nog geen enkele keer leverde het een treffer op. Tagliafico scoorde één keer uit 29 pogingen, waarvan er zeven op doel waren. Wijndal ondernam 28 pogingen, waarvan tien tussen de palen, maar hij scoorde nog niet. Max steekt er bovenuit: twaalf van zijn 28 pogingen waren op doel en hij scoorde al vijf keer. Daarbij moet wel worden aangetekend dat hij twee penalty's verzilverde.

Dat Gudmundsson liever aanvalt dan verdedigt, moge duidelijk zijn. Hij gaf al 87 voorzetten, tegenover 51 van Tagliafico, 83 van Wijndal en liefst 182 van Max. Gudmundsson behoort zelfs tot de top van de Eredivisie als het aankomt op dribbels, waaruit nog maar eens blijkt dat hij is opgeleid als aanvaller. Met 2,9 dribbels per wedstrijd hoeft hij alleen Gyrano Kerk (3,2) voor zich te dulden. Het is een statistiek waar Tagliafico (0,4), Wijndal (1,1) en Max (0,3) niet bij in de buurt komen. Mede door zijn aanvallende aspiraties werden er al 32 overtredingen op hem gemaakt, een gemiddelde van 1,6 per wedstrijd. Ook dat is meer dan Tagliafico (1,4), Wijndal (1,1) en Max (0,5).

Qua passzuiverheid is er nog ruimte voor verbetering. Gudmundsson haalt een succesratio van 72 procent, terwijl Tagliafico (82,4), Wijndal (85,5) en Max (84,4) beduidend hoger scoren en ook flink meer passes versturen per duel. Al is dat verschil ook enigszins te verklaren door de kracht van de teams en de speelwijze. Maar ook qua gemiddeld aantal sleutelpasses per wedstrijd moet de Zweed het doen met een plekje in de achterhoede: 0,9 voor Gudmundsson, 0,9 voor de Ajacied, 1,2 voor de AZ-verdediger en 2,1 voor de PSV'er.

Dan het verdedigende plaatje. Daar wordt duidelijk dat de tot verdediger omgeturnde aanvaller nog het één en ander kan bijschaven. Hoewel hij gemiddeld de minste minuten maakte, beging hij 23 overtredingen. Dat zijn er net zoveel als Tagliafico, maar meer dan Wijndal (17) en Max (14). Belangrijker: hij was goed voor 19 intercepties, een gemiddelde van 0,8 per duel. Daarmee scoort hij gelijk aan Max, maar Tagliafico (1,8) en Wijndal (1,9) zijn daar beduidend meer bedreven in. Tegelijkertijd toont Gudmundsson zich al wel een fanatieke tackelaar: hij zette al 28 keer succesvol een tackle in, waarmee hij aardig gelijke tred houdt met Tagliafico (26), Wijndal (24) en Max (34). De twee laatstgenoemden speelden respectievelijk zeven en vier duels meer dan de Groninger en de Ajacied om tot dat aantal te komen.

Al met al heeft Gudmundsson zich de positie van linksback snel eigen gemaakt en scoort hij op veel vlakken al naar behoren ten opzichte van zijn 'concurrenten' van Ajax, PSV en AZ, die bovendien in een team spelen dat vaker superieur is aan de opponent. Het belooft veel voor de toekomst. Wat hem extra interessant maakt voor Ajax, City, Dortmund, RB Leipzig, Napoli en Juventus is het feit dat zijn contract medio 2022 afloopt, al heeft Groningen nog wel een optie om die verbintenis met één jaar te verlengen. De geïnteresseerde clubs zouden in ieder geval een moderne, zeer aanvallende back binnenhalen.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)