TV-gelden bekeken: Ajax aan kop, Twente en PEC winnaars, één grote verliezer
Met nog zeven Eredivisie-speelrondes voor de boeg komt de titel voor Ajax steeds dichterbij, strijden er meerdere ploegen om de tweede plaats en wordt het onderin de Eredivisie steeds spannender. Tijd om een blik te werpen op de verhoudingen in Nederland: wat zou de huidige tussenstand betekenen voor de televisiegeld-ranglijst?
Na ieder seizoen wordt de televisiegeldenranglijst opnieuw opgemaakt, waarbij de resultaten van de afgelopen tien jaren in de Eredivisie meetellen. Een plekje hoger of lager op de lijst kan voor de kleinere clubs tonnen schelen, terwijl het verschil tussen de koploper en nummer twee al ruim één miljoen euro bedraagt. VoetbalPrimeur maakt alvast een ranglijst op aan de hand van de huidige stand in de Eredivisie.
Uitleg over verdeling tv-gelden
Het zal niet als een verrassing komen dat Ajax de ranglijst aanvoert. De Amsterdammers ontvangen dit seizoen ruim 10,4 miljoen euro, één miljoen meer dan nummer twee PSV. Meer over de verdeling van de ruim 80 miljoen euro aan televisiegelden straks, eerst gaan we in op het puntensysteem waarmee de ranglijst wordt bepaald.
De Eredivisie CV werkt met een systeem waarin er over de afgelopen tien seizoenen punten worden toegekend aan de teams aan de hand van de eindstanden in de Eredivisie. De nummer één krijgt achttien punten, de nummer twee zeventien punten en de nummer drie zestien. Dat houdt in dat de hekkensluiter van een seizoen één punt krijgt, de nummer zeventien twee punten en ga zo maar door.
Deze punten worden vermenigvuldigd met een bepaald getal. De punten van tien seizoenen geleden worden vermenigvuldigd met één, de punten van negen seizoenen geleden met twee en die van acht seizoenen geleden met drie. De meest recente seizoenen leveren in verhouding het meest op: zo wordt het laatste afgeronde seizoen met factor tien vermenigvuldigd, het seizoen daarvoor met negen en op deze manier wordt er tien seizoenen in het verleden gekeken.
Ajax is dus de koploper, gevolgd door PSV, Feyenoord en AZ. Maar wat betekent dat nou voor de financiën van de clubs? Elke club krijgt een bepaald percentage van de televisiegelden, gebaseerd op de ranglijst. Hieronder zie je wat het de clubs dit seizoen oplevert.
De nieuwe stand
Wat de clubs dit seizoen ontvangen aan televisiegelden is al wel een tijdje duidelijk, maar hoe staan de zaken voor volgend seizoen ervoor? We hebben alvast een rekensom gemaakt. Na dit seizoen vallen de resultaten van 2010/2011 weg. Wanneer we de huidige stand in de Eredivisie aanhouden, zien we dat de top-negen hetzelfde blijft: geen verschuivingen daar. De clubs ontvangen echter wél een hoger bedrag aan televisiegelden. Waar er dit seizoen ongeveer 81 miljoen euro verdeeld wordt, zal dat volgend seizoen ongeveer 84 miljoen euro zijn.
Vooral voor FC Twente ziet het er vooralsnog goed uit. De Tukkers stijgen twee plekken, wat neerkomt op een bedrag van bijna 500.000 euro aan extra inkomsten. ADO is bij deze stand de grote verliezer: de ploeg uit de Hofstad strijdt tegen degradatie en staat op dit moment op de achttiende plaats. Het is echter belangrijk om te beseffen dat ADO geen tv-geld ontvangt wanneer het degradeert naar de Keuken Kampioen Divisie. Mocht de ploeg van Ruud Brood het alsnog redden dit seizoen, dan bestaat er de mogelijkheid dat de schade op de televisieranglijst beperkt blijft, aangezien er in deze prognose rekening is gehouden met een achttiende plaats voor ADO. Maar het zegt in ieder geval genoeg over de benarde situatie waar ADO op dit moment in zit.
Wat betekent deze nieuwe ranglijst voor de financiën van de clubs? Gaan ze er bij de huidige stand op vooruit, of juist op achteruit? De clubs die op dezelfde plaats blijven staan of wat zijn gestegen, vangen volgend seizoen als vanzelfsprekend meer geld. De grote winnaars zijn in dit geval FC Twente, PEC Zwolle en Sparta Rotterdam, die allemaal één of meer plaatsen zijn gestegen op de ranglijst van de tv-gelden.
ADO is dus de potentiële grote verliezer. De enige club die naast ADO op dit moment ook in de min uitkomt ten opzichte van vorig seizoen, is VVV-Venlo. De club uit Limburg wordt ingehaald door Sparta Rotterdam en voelt dat in de portemonnee.
Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de ploegen die gaan degraderen volgend seizoen niet meer meedingen om de televisiegelden van de Eredivisie. In dit geval zouden ADO en FC Emmen, zoals het er nu voorstaat, volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie uitkomen.
We hebben drie ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie uitgelicht, die dit seizoen kans maken op promotie. SC Cambuur (54 punten), De Graafschap (28 punten) en NAC Breda (85 punten) zouden onder hekkensluiter RKC Waalwijk (88 punten) terechtkomen. Dit kan ploegen als Sparta, VVV, Fortuna Sittard en RKC wat plaatsjes winst opleveren, maar het is nog te vroeg om dat scenario door te rekenen. Wanneer het seizoen ten einde is, zetten we het opnieuw voor jullie op een rijtje. Wordt vervolgd...
Het precieze bedrag aan tv-gelden per seizoen is lastig vast te stellen. In de deal met FOX Sports (inmiddels ESPN) in 2012 werd afgesproken dat er tot 2025 een bedrag van in totaal één miljard euro aan televisiegelden uitbetaald zou worden. Het begon in 2012 met een bedrag van 60 miljoen in het eerste jaar. Hier kwam elk seizoen een bedrag van ongeveer drie miljoen euro bij, om over de periode tot 2025 tot een totaalbedrag van één miljard euro te komen.
We hebben bij onze berekeningen aangehouden dat er voor het seizoen 2020/2021 een bedrag van 81 miljoen euro uitbetaald werd aan de Eredivisie-clubs, voor 2021/2022 hebben we rekening gehouden met een bedrag van 84 miljoen euro.
(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)