Missie 2024: Nederland plaatst coëfficiëntendemarrage precies op tijd
Voor de liefhebbers van de coëfficiëntenranglijst zijn het gouden tijden. Nederland staat op het punt om een indrukwekkende inhaalrace te bekronen. Na het seizoen 2017/2018 stonden 'we' nog veertiende, tussen Tsjechië en Griekenland in: inmiddels ligt de zevende plek voor het grijpen. En dus is het tijd om alvast om verder te kijken, met een Champions League-metamorfose op komst.
Rusland binnen handbereik
Nederland begon als nummer negen aan het seizoen, maar overvleugelde België al snel en heeft ook Rusland bijna ingehaald. De Russen koesteren nog een voorsprong van net geen 0.400 coëfficiëntpunt, maar hebben geen clubs meer over in Europa: bij één overwinning of twee gelijke spelen van Ajax is de wisseling van de wacht dus al een feit.
Als dat inderdaad gebeurt, is het ook al vrijwel zeker dat Nederland het seizoen afsluit op zijn pas veroverde zevende plek. Niet alleen Rusland, maar ook achtervolgers België en Oostenrijk zijn al door hun Champions League- en Europa League-vertegenwoordigers heen. Nummer elf Schotland heeft met Rangers FC nog één ijzer in het vuur, maar ligt al te ver achter. Nummer twaalf Oekraïne kan nog beschikken over Dinamo Kiev en Shakhtar Donetsk, maar zij zullen eerst allebei de halve finales moeten halen, voordat Oekraïne Nederland in zicht krijgt.
De stand van zaken op de coëfficiëntenranglijst, aan het begin van deze voetbalweek:
Zevende, achtste, negende of tiende
Nederland is de komende twee seizoenen in elk geval verzekerd van één direct Champions League-ticket. Als 'we' ook nog de top-zes binnen kunnen dringen, mag Nederland zelfs één extra vertegenwoordiger Europa in sturen. Zo ver is het alleen nog lang niet: volgend seizoen is het nog een kwestie van consolideren. Als de punten over '16/'17 – het seizoen waarin Ajax de Europa League-finale haalde en ook AZ Europees wist te overwinteren – weggestreept worden, worden de verschillen tussen Nederland en de concurrenten een stuk kleiner.
Hoe hoog Nederland bij de start van het komende seizoen op de coëfficiëntenranglijst staat, is dus nog even afwachten. In het meest gunstige scenario 'overzomert' Nederland als nummer zeven van Europa. En in het minst gunstige scenario blijft Nederland achter Rusland én wordt het door Schotland en Oekraïne op plek tien gedrukt.
De virtuele stand op de coëfficiëntenranglijst met ingang van het seizoen 2021/2022, aan het begin van deze voetbalweek:
De demarrage van Nederland
Hoe dan ook: na dit seizoen breken er belangrijke jaren aan, dus Nederland moet punten blijven pakken. Het is nog ver weg, maar vooral het seizoen '22/'23 wordt belangrijk: dan worden namelijk de plekken verdeeld voor de jaargang '24/'25, het seizoen waarin de Champions League een likje verf gaat krijgen. Hoe de UEFA dat precies gaat invullen, is nog eventjes de vraag, maar het lijkt er sterk op dat het miljardenbal na 2024 wordt uitgebreid met vier extra clubs: de 36 clubs komen niet in poules terecht, maar spelen tien wedstrijden, waarna er één grote ranglijst wordt opgepakt (later meer hierover). Het is voor Nederland sowieso verstandig om op het juiste moment van voren te zitten, misschien zit er dan in 2024 een extra Europees ticket in.
En als we toch even in wielertermen blijven: Nederland lijkt zijn demarrage op precies het juiste moment geplaatst te hebben. Bij ingang van het seizoen '22/'23 komen de punten over '17/'18 te vervallen: Nederland raakt de last van zijn allerslechtste Europese seizoen sinds de eeuwwisseling dus precies op tijd kwijt. Als er in '21/'21 en '22/'23 net zo goed gescoord wordt als in de vorige drie seizoenen, ziet het dus goed uit wanneer het Europese voetbal een nieuwe fase ingaat.
Koers in de koers voor Ajax?
Aan wie we dat te danken hebben, hebben we recentelijk al in kaart gebracht: de top-vier zorgde sinds 2016 voor negentig procent van de Nederlandse punten en Ajax leverde zelfs de helft van de totale Eredivisie-bijdrage. Het heeft de Amsterdammers een voorlopige achttiende plek op de clubranking over de laatste vijf seizoenen opgeleverd, tussen Shakhtar Donetsk, AS Roma en Olympique Lyon in.
The latest UEFA 5-year club ranking pic.twitter.com/R6Iv9DMnu3
— Tahminbu (@rexsteels) February 26, 2021
Voor Ajax zou dit een extra interessant gegeven kunnen zijn. De clubranking is nu al van belang – hoe beter een club gepresteerd heeft in Europa, hoe hoger zijn plek op de clubranking en hoe groter de kans op een gunstige loting in de poulefase – en lijkt alleen maar nóg belangrijker te worden, met het oog op de Champions League-hervormingen in 2024. Zoals het er nu naar uitziet, worden de 36 deelnemers dan verdeeld over vier groepen van negen, op basis van de clubranking. Elke club wordt dan gekoppeld aan twee clubs uit zijn eigen 'gewichtsklasse' en twee of drie clubs uit de overige groepen, totdat er tien tegenstanders uit de koker komen.
Hoe hoger je tegen die tijd op de clubranking staat, hoe groter de kans dat je sterke tegenstanders ontloopt en hoe groter de kans dat je een vaste gast wordt in de nieuwe Champions League. En dat is een garantie voor on-Nederlands hoge inkomsten, legde sportmarketeer Chris Woerts onlangs al uit. Dit geldt voor iedere Eredivisie-club, maar Ajax staat er op dit moment verreweg het beste voor in Europa: PSV is momenteel de nummer twee van Nederland, maar de nummer 56 van Europa, 38 plekken achter Ajax. En dus is het van belang dat Ajax de komende jaren punten blijft pakken in Europa: voor Nederland, maar vooral ook voor zichzelf.
Bron: Bert Kassies
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)
🤔 ¿NUEVO FORMATO DE #UCL ?
— Ágora Fútbol (@AgoraFutbol) February 10, 2021
👀 Así sería el nuevo modelo de Champions que se instauría a partir del 2024
🔥 Más grupos, más partidos, más Champions League
Fuente: @lequipe pic.twitter.com/xwjNsNGQJG