De stand zonder VAR: pech voor Feyenoord en Willem II, ADO ontsnapt aan plek 18
De laatste week van het jaar is alweer aangebroken: dat betekent natuurlijk oliebollen, champagne, de Top 2000, het WK Darts én een halfjaarlijkse VoetbalPrimeur-traditie. Ook tijdens de eerste helft van dit coronaseizoen hebben we alle ingrepen van de VAR bijgehouden. Welke Eredivisie-clubs hebben het meest geprofiteerd van de extra ogen in Zeist? En wie had juist het meeste pech? VP brengt de alternatieve Eredivisie-stand, zonder VAR-ingrepen, in kaart.
Liever kijken dan lezen? Bekijk hier onze explainer over de Eredivisie-stand zonder VAR?
Net als in de voorgaande jaren hebben we gekeken naar VAR-ingrepen die een aanwijsbare invloed op de einduitslag hebben gehad. Dat wil zeggen: doelpunten die zijn toegekend of afgekeurd door de videoscheidsrechter. FC Utrecht-AZ, de laatste wedstrijd van het jaar, nemen we dus niet mee. De 1-0 van FC Utrecht werd afgekeurd door de grensrechter, maar goedgekeurd door de VAR. De 1-1 van AZ viel uit een penalty, die op advies van de VAR werd gegeven. Als we die twee goals wegstrepen, blijft er alsnog een gelijkspel staan: 1-1 in plaats van 2-2.
Ook de wedstrijd sc Heerenveen-PSV hebben we links laten liggen. Heerenveen kreeg in de blessuretijd, bij een 2-2 stand, een penalty na hands van Ibrahim Sangaré. De VAR draaide die beslissing echter terug: géén strafschop voor Heerenveen en géén rood voor Sangaré. Zou die strafschop erin zijn gegaan als die wél genomen mocht worden? Dat zullen we nooit weten, daarom is deze situatie niet meegenomen in ons onderzoek.
Hetzelfde geldt voor de veelbesproken penaltysituatie bij Vitesse-PSV. Bas Nijhuis wees in de blessuretijd naar de stip, maar werd overruled door de VAR, die ditmaal in het nadeel van PSV oordeelde. Nogmaals: we kunnen niet weten of PSV had gescoord (en dus één punt had gepakt, in plaats van nul) als Nijhuis wél bij zijn beslissing bleef. De 2-1 van Loïs Openda werd door de assistent-scheidsrechter al goedgekeurd en was ook zonder second opinion van de VAR blijven staan. Het zou alleen iets minder lang geduurd hebben voordat PSV weer af mocht trappen…
Nog een voorbeeld: PEC Zwolle-Vitesse. De Arnhemmers konden in Zwolle de koppositie pakken, stonden met 0-1 voor, zagen Idrissa Touré op advies van de VAR rood krijgen en verloren met 2-1. Zou Vitesse ook verloren hebben als ze met zijn elven bleven staan? Wederom: dat weet niemand, daarom hebben we ook deze situatie links laten liggen. En hoe zou VVV-Venlo - Ajax zijn geëindigd als Christian Kum geen rode kaart kreeg bij een 0-4 stand...
Uiteindelijk zijn er vier wedstrijden geselecteerd waarin de VAR een aanwijsbaar directe invloed op het scoreverloop heeft gehad. ADO Den Haag boekte zijn enige overwinning tot dusver op bezoek bij VVV-Venlo, 1-2 werd het in De Koel. De eerste Haagse treffer viel uit een penalty, nadat de VAR hands van Roy Gelmi had waargenomen. Als we die treffer wegstrepen, blijft er een 1-1 staan: twee punten 'extra' dus voor ADO, dankzij de VAR.
Bij de stadsderby Feyenoord-Sparta kregen De Kasteelheren bij een 1-0 stand een vrije trap, nét buiten het strafschopgebied: na inmenging van de VAR werd die vrije trap echter een strafschop, die door Lennart Thy tot 1-1 werd gepromoveerd. En daar bleef het ook bij in De Kuip: pech voor Feyenoord, mazzel voor Sparta. PEC Zwolle had de VAR één keer mee én één keer tegen. Tegen Willem II speelde het 0-0, mede doordat de winnende goal van Jan-Arie van der Heijden werd afgekeurd. Tegen FC Utrecht werd het ook gelijk, maar leek PEC juist te winnen: de VAR zette echter een streep door de 2-1 van Jesper Drost.
Kort samengevat: als we deze VAR-ingrepen wegstrepen, wordt VVV-ADO 1-1 in plaats van 1-2, Feyenoord-Sparta 1-0 in plaats van 1-1, PEC Zwolle-Willem II 0-1 in plaats van 0-0 en PEC Zwolle-FC Utrecht 2-1 in plaats van 1-1. Het levert de volgende alternatieve Eredivisie-stand op:
(Groene cijfers: een club zou zonder VAR minder punten hebben en heeft dus voordeel van de VAR. Rode cijfers: een club zou zonder VAR meer punten hebben en heeft dus nadeel van de VAR)
Feyenoord en Willem II hebben in dit opzicht de meeste pech gehad met de VAR. Feyenoord speelt in januari tegen Ajax én PSV: de Stadionclub had twee punten dichter in de buurt van zijn eeuwige rivalen kunnen staan… Willem II speelde eind september nog Europees voetbal, maar staat bij de jaarwisseling op doelsaldo boven de streep. De Tricolores staan ook in onze alternatieve stand vijftiende, maar hebben nét iets meer lucht ten opzichte van de directe degradatieplekken.
Hetzelfde geldt voor VVV-Venlo, dat dit seizoen mede door de VAR dure punten heeft laten liggen tegen ADO. De nummer 17 van dit seizoen duikelt in onze alternatieve stand onder hekkensluiter FC Emmen. Beide clubs staan nog steeds op een directe degradatieplaats, maar dan in omgekeerde volgorde. PEC had eerst mazzel tegen Willem II, maar vervolgens pech tegen FC Utrecht: eerst één punt 'bonus' dus, maar daarna twee punten misgelopen. Als de treffer van Drost tegen FC Utrecht niet was afgekeurd, zouden PEC en FC Utrecht stuivertje wisselen in de top van het rechterrijtje.
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)