'Een vriendschappelijke interland spelen tegen Spanje is bizar en niet wenselijk'

11 november 2020 om 17:00
Laatste update: 11 november 2020 om 13:57

De Eredivisie is acht speelrondes onderweg en Ajax, PSV, Feyenoord en AZ zijn begonnen aan hun Europese campagnes: nu volgt een interlandperiode met drie wedstrijden in één week. Het speelschema in deze tijden van crisis is overvol en dat is te zien aan het aantal ingezette spelers door de Nederlandse clubs. Zo deed PSV-trainer Roger Schmidt dit seizoen al een beroep op 27 spelers.

Een zorgwekkende ontwikkeling, zo vindt dr. Vincent Gouttebarge, oud-speler van onder meer FC Volendam en nu medisch wetenschapper in de Amsterdam Universitair Medische Centra (locatie AMC) en hoofd medische zaken bij FIFPRO, de overkoepelende vakbond voor profvoetballers.

Gouttebarge ziet dat de belasting voor de spelers in de Europese topcompetities erg hoog ligt. In de Premier League, Serie A, Bundesliga en Primera División zelfs nog wat hoger dan in de Eredivisie en de Franse Ligue 1, twee competities die vanwege de uitbraak van het coronavirus stil werden gelegd en niet werden uitgespeeld. In Engeland, Italië, Duitsland en Spanje werden de competities wél uitgespeeld, waardoor de zomerstop nihil was en de voorbereiding op het nieuwe seizoen erg kort werd.

Nederlandse clubs hadden relatief gezien wat meer tijd om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen, maar vanwege de constant veranderende coronamaatregelen was er eigenlijk geen moment zekerheid over de te varen koers. Door de hectische voorbereiding gebruikten de clubs uit de Eredivisie dit seizoen al de nodige spelers. PSV is koploper: de ploeg deed – mede door de 'corona-explosie' van een paar weken terug – al een beroep op 27 spelers. Fortuna Sittard en sc Heerenveen konden het vaakst vasthouden aan een 'vaste kern': beide ploegen gebruikten tot op heden 19 spelers.

"Op het moment dat de kalender zo vol is, moet er nóg beter nagedacht worden over de rustperiodes voor de spelers. Dat is helaas niet of nauwelijks het geval tegenwoordig", uit Gouttebarge zijn zorgen in gesprek met VoetbalPrimeur. "We zitten al in november, maar het seizoen is eigenlijk pas net begonnen. Na dit overvolle seizoen wacht er een EK en verwachten de nationale bonden de spelers snel weer terug."

Overbelasting ligt op de loer, denkt Gouttebarge. Zowel nationaal als Europees moeten de competities in een verkorte periode afgerond worden. De geboren Fransman denkt dat we de gevolgen hiervan de komende twee of drie seizoenen nog gaan zien. Ook het seizoen 2021/2022 wordt namelijk een bijzondere. "Dat gaat geen 'traditioneel' jaar zijn. Het WK in Qatar wordt in de winter afgewerkt. De speelschema's van de Europese competities moeten hierop aangepast worden en dat brengt problemen met zich mee."

'Bizar en niet wenselijk'
Naast het overvolle schema van de verschillende clubs, wachten er voor sommige spelers ook periodes met het nationale elftal. Het Nederlands elftal speelt de komende tijd tegen Spanje, Bosnië-Herzegovina en Polen. Gouttebarge begrijpt dat het belangrijk is om de Nations League-wedstrijden af te werken, maar heeft minder begrip voor de keuze om een oefenwedstrijd tegen Spanje in te plannen.

"De spelers moeten flinke afstanden afleggen voor deze wedstrijden, terwijl er vanwege COVID-19 wordt aangeraden om zo min mogelijk te reizen. Ik begrijp dan ook niet dat ze de vriendschappelijke interlands door laten gaan. De kalender is al overvol, de belasting voor de spelers is extreem. Om dan ook nog een vriendschappelijke interland tegen Spanje te spelen, dat is bizar en niet wenselijk."

'Winter- en zomerstop essentieel'
Na de interlandperiode gaan de topclubs in moordend tempo verder. Ajax, PSV, Feyenoord en AZ beginnen aan de tweede helft van de Champions League- en Europa League-groepsfase. Bijna elke week wordt er op dinsdag, woensdag of donderdag gevoetbald. "Het is sinds september volle bak. Week in, week uit", vervolgt Gouttebarge. "Daarom zijn een winter- en zomerstop essentieel. Dan kunnen de spelers zich fysiek en mentaal herstellen, zich voorbereiden op een nieuwe reeks wedstrijden. Een winter- en zomerstop zijn onmisbaar wanneer spelers optimaal willen presteren."

Door het drukke speelschema dreigt er echter een situatie te ontstaan waarin een rustperiode in de winter en zomer niet mogelijk is. "Dat zou echt een probleem worden. Sterker nog: dat zou onbegrijpelijk zijn. Onze spelers willen ook dat er een winterstop geïmplementeerd wordt, elk seizoen. Het liefst een periode van tien tot veertien dagen zonder wedstrijden. Het gaat niet alleen om de fysieke gesteldheid van de spelers, maar ook om het mentale aspect."

Gouttebarge merkt nu al dat het drukke speelschema problemen oplevert bij clubs. Wanneer een speler minder dan vier dagen rust krijgt tussen twee wedstrijden, wordt de kans op een blessure groter. "Dat is onderzocht en bewezen. Het is nu maand in, maand uit elke week meerdere wedstrijden spelen. Een lichaam houdt dat een tijd vol, maar vroeg of laat gaat het protesteren en ontstaan er blessures. Je ziet het in de Premier League: managers geven aan dat de spelers nu al op hun laatste benen lopen. En dat viel te verwachten", sluit Gouttebarge af.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)