'Ajax-uitbraak' verklaard: 'Zegt niets over je besmettelijkheid'

4 november 2020 om 11:29
Laatste update: 4 november 2020 om 11:47

De laatste weken worden veel voetbalclubs opgeschrikt door een corona-uitbraak, maar volgens longarts bij het OLVG in Amsterdam Bob van den Berg is het percentage coronabesmettingen onder voetballers niet hoger dan in de rest van de samenleving.

"Volgens mij is het percentage in de voetbalwereld niet extreem hoog", zegt Van den Berg in Het Parool. "Het is een doorsnee van de hele bevolking, met name rond de grote steden zijn meer positieve gevallen. Clubs uit die steden worden misschien eerder getroffen. De besmettingsbron is ook niet helemaal bekend. Komt het door trainingen en wedstrijden? Of komt het ergens anders vandaan? Bij de Giro en Tour was een bubbel gecreëerd en viel het allemaal enorm mee. Dan valt dit wel op."

Ajax-uitbraak
Deze week leek Ajax af te stevenen op een groot aantal afwezigen in de Champions League tegen FC Midtjylland vanwege elf coronabesmettingen. Na een tweede test mochten Andre Onana, Davy Klaassen, Dusan Tadic, Ryan Gravenberch en Maarten Stekelenburg echter alsnog spelen. Tadic en Gravenberch zouden inmiddels al meerdere keren positief getest zijn. Van den Berg vindt het opnieuw testen na een besmetting niet altijd nodig.

"De vraag is of het nut heeft. Het meten is uiterst wankel", vindt de longarts. "Als je een positieve PCR-test hebt gehad, blijf je daarna langdurig positief. Er zitten virus-DNA-deeltjes in je neus die nog niet helemaal weg zijn. Dat zien we ook in het ziekenhuis. Je kan daarna weer positief testen, maar het zegt niets over je besmettelijkheid. Het is niet aannemelijk dat je het virus om de haverklap terug krijgt. Dus voor die mensen zou er een aparte afspraak gemaakt moeten worden."