Hoe Götze bij PSV terechtkwam: mismatch met Guardiola, 'oude Götze is weg'
13 juli 2014. De wereld ligt aan de voeten van Mario Götze. De Duitser heeft zijn land zojuist wereldkampioen gemaakt in de finale tegen Argentinië. Ruim zes jaar later tekent de 'Duitse Messi' transfervrij op 28-jarige leeftijd bij PSV. Wat is er met Götze gebeurd de afgelopen jaren, en hoe staat hij er op dit moment voor?
'De Messi-berover'
Je moet er maar mee om kunnen gaan. Op je 22ste door het ene deel van de voetbalminnende wereld op handen gedragen worden na je heldenrol in de WK-finale. Door het andere deel 'de vernietiger van de WK-dromen van Lionel Messi' genoemd worden. Ook rond de transfer van Götze naar PSV blijkt dat etiket nog altijd aan de Duitser te hangen na de winst op Argentinië in de finale van 2014. 'Messi-berover', wordt hij internationaal in veel reacties op zijn PSV-transfer afgeschilderd. De titel die volgens velen toebehoorde aan Messi, viel in de handen van Götze en co.
Die WK-eindstrijd, waarin Götze de enige treffer maakte, is zonder twijfel het absolute hoogtepunt in de loopbaan van de stylist. Maar juist in de jaren na zijn heldenrol moest hij steeds weer een stapje terug doen.
Guardiola-mismatch
Eigenlijk werd het vroege verval van Götze al voor die magische avond in 2014 ingezet. Dat had alles te maken met zijn transfer naar Bayern München. Götze, zo onthulde toenmalig president Uli Hoeness later, was niet de eerste keuze van trainer Pep Guardiola, die graag Neymar wilde hebben. "Maar we hadden niet veel goede ervaringen met zulke deals. Omdat Pep een gelijkwaardige speler wilde, gingen we voor Götze", aldus Hoeness.
Een van de belangrijkste redenen achter het besluit van Götze om Borussia Dortmund in 2013 voor Bayern München te verlaten, was de aanwezigheid van Guardiola, die hem in een Messi-achtige rol zou kunnen gebruiken. En hoewel de Catalaanse oefenmeester liever Neymar had gehad, ging hij actief aan de slag met de spelmaker. De positie van Götze in het elftal van Bayern München werd gaandeweg echter een probleem. Waar Guardiola bij FC Barcelona nog met Messi als valse negen speelde, had hij zo'n type in München niet nodig. In 2014, een jaar na de komst van Götze, haalde de coach met Robert Lewandowski een echte puntspeler en afmaker. Een duidelijk signaal aan Götze.
De Duitser zwierf na de WK-finale in 2014 nog een seizoen over het veld bij Bayern München, en deed het nog alleraardigst met negen goals in 32 Bundesliga-wedstrijden, maar het was duidelijk dat Guardiola geen idee had wat hij met zo'n type speler in zijn elftal moest. Een jaar later speelde hij nog maar veertien wedstrijden en in 2016 keerde Götze terug naar zijn oude club Borussia Dortmund. Het systeem en de concurrentiestrijd, in combinatie van blessures, nekten hem uiteindelijk in München.
Mysterieuze blessures
Blessures zijn een terugkerend fenomeen in de carrière van Götze. In zijn eerste periode werd dat door criticasters, waaronder Lothar Mättheus, zelfs toegeschreven aan mentale problemen. Zo haakte Götze vlak voor de belangrijke halve finale in de Champions League van Borussia Dortmund met Real Madrid af met een spierblessure, waardoor hij uiteindelijk ook de finale tegen Bayern München zou missen. Pikant detail: Götze had op dat moment al een transfer naar Bayern München geregeld.
Ook bij Bayern München achtervolgden zijn spierkwalen hem. Het zou de druk zijn geweest na de WK-finale, de kritiek van de Bayern München-fans over zijn spel, de blijvende woede van de Borussia Dortmund-fans over het vertrek van de 'geldwolf', waar Götze ook fysiek de gevolgen van zou ondervinden. Van 2011 tot 2017 kampte hij met tien verschillende spierblessures. In februari 2017, een half seizoen na zijn terugkeer naar Borussia Dortmund, werd eindelijk duidelijk waar de oorzaak van de problemen ligt: een zeldzame stofwisselingsstoornis die moeilijk te detecteren was. Dit zou ook de reden zijn van zijn vermoeidheid, zijn langdurige herstel van blessures en het feit dat Götze vaak met zijn gewicht worstelde.
Onzekerheid volgde. Over de duur van het herstel, of Götze überhaupt nog kon voetballen. Uiteindelijk maakte hij zijn rentree in het nieuwe seizoen onder toenmalig trainer Peter Bosz, die tegelijkertijd ook waarschuwde dat de weg naar volledig herstel nog lang zou zijn voor zijn spelmaker. Hij kwam dat jaar tot 23 wedstrijden en twee goals, overtrefde die prestatie in het seizoen 2018/2019 met 26 duels en zeven goals, maar werd in het afgelopen seizoen veroordeeld tot een plek op de bank en slechts 515 speelminuten, voornamelijk als invaller. Zijn stofwisselingsziekte ligt inmiddels wel achter hem, maar het hoge niveau van voorheen haalde hij sinds zijn terugkeer bij Dortmund niet meer.
'Zijn spel is niet meer gewild'
Matthäus, daar is de criticaster weer, vertelde dit voorjaar nog dat het hoog tijd voor Götze was om Duitsland te verlaten. Zijn transfervrije vertrek bij Borussia Dortmund stond vast, Bayern München en Hertha BSC wilden hem vastleggen, maar een afscheid van de Bundesliga was volgens Matthäus de meest verstandige keuze. 'Zijn manier van voetballen is tegenwoordig niet meer gewild. Bovendien ontbreekt het hem aan snelheid om bij Dortmund en andere topclubs mee te doen. Götze moet een coach vinden die een team om hem heen bouwt en zijn wedstrijdplan aanpast aan hem', aldus Matthäus.
De Götze van PSV
En zie daar: Roger Schmidt en PSV. Götze moet zichzelf na elke tegenslag opnieuw uitvinden. Dat wil hij ook graag. Al voor het aan het licht komen van zijn spierblessure zei Götze tegen BILD: "Moet ik weer gaan spelen als de achttienjarige Mario Götze? Elke speler ontwikkelt zichzelf, net als elk team en elke tegenstander. Ik zal nooit meer de oude Mario Götze zijn." De Götze die in zijn tienerjaren Duitsland veroverde, de Götze die op zijn 22ste zijn land wereldkampioen maakte, en de Götze die in 2017 pas op de plaats moest maken vanwege een stofwisselingsziekte, die bestaan niet meer. Wie de Götze van PSV wordt, zal de komende twee seizoenen uitwijzen.