Humberto Tan boos na aanstelling De Boer: 'We voelen ons bedonderd'
De Commissie Mijnals is niet blij met de aanstelling van Frank de Boer als bondscoach van het Nederlands elftal. Voorzitter Humberto Tan stelt in gesprek met De Telegraaf dat dat niets met De Boer te maken heeft, maar met 'de door de KNVB gevolgde procedure'.
Tan richtte de Commissie Mijnals op verzoek van de KNVB en de Rijksoverheid op. Deze is vernoemd naar Humphrey Mijnals, de allereerste Oranje-international met een Surinaamse achtergrond. De commissie is opgericht om de KNVB en de Rijksoverheid 'in kennis en zo nodig daad te helpen in het realiseren van haar ambities waar het gaat om racisme, discriminatie en inclusiviteit in het voetbal.' Tan is de voorzitter van de Commissie Mijnals, waar ook onder meer Ruud Gullit inzit.
Tan vindt niet dat de KNVB voor een gekleurde bondscoach had moeten kiezen, maar is wel van mening dat de bond voor de voor de hand liggende optie is gegaan. "Het gaat niet om kleur maar om kwaliteit", zegt hij tegen De Telegraaf. "Maar zoek ook eens naar kwaliteit buiten de 'mensen zoals wij-kring', want ook daar is veel kwaliteit. De Commissie Mijnals heeft ook nooit een naam genoemd. Wij zijn herhaaldelijk gevraagd om een lijstje met namen te overleggen, maar hebben dat juist bewust niet gedaan. Het benoemen van de bondscoach is een taak van de technisch directeur (Nico-Jan Hoogma, red.) van de KNVB."
De Commissie Mijnals wilde zich met de aanstelling bemoeien, vindt de KNVB volgens De Telegraaf. "Dat is onjuist", zegt Tan. "Het enige dat we hebben gevraagd, is breed te kijken en ook met niet-witte mensen te praten, van wie de KNVB dacht dat ze ook geschikt zouden kunnen zijn voor de functie van bondscoach. En áls ze die zouden afwijzen, dat dan met een goede motivatie te doen. Er is door ons altijd gezegd dat kwaliteit leidend moet zijn."
Hij verwijt de KNVB dat er niet gesproken is met iemand met een migratieachtergrond. "Vanaf dag één stond vast dat Frank de opvolger zou worden van Ronald Koeman. De rest was allemaal een beetje cosmetisch, dus voelt de commissie zich bedonderd."
'Benaderen Rijkaard was pure window dressing'
Maar de KNVB heeft met Frank Rijkaard toch een donkere trainer benaderd? Tan ziet dat anders. "Nee, Rijkaard was pure window dressing. Hij is als alibi gebruikt: kijk eens hoe we met diversiteit bezig zijn. Onzin, want het is algemeen bekend dat Frank al zeven jaar niet meer de ambitie heeft om iets in de voetballerij te doen. Dat was uitgesloten. We zagen deze actie van de KNVB overigens al aankomen en hebben daarom tussentijds aangegeven dat Rijkaard benaderen voor ons niet hetzelfde zou zijn als voldoen aan de Rooney Rule."
Tan verwijst met de Rooney Rule naar Dan Rooney. De inmiddels overleden oud-eigenaar van de Pittsburgh Steelers uit de Amerikaanse National Football League opperde om ook met minstens één kandidaat van een minderheidsgroepering in gesprek te gaan indien er een functie vrij zou komen bij een NFL-club. Dat werd later verplicht. Tan zegt dat de Commissie Mijnals het verzoek heeft neergelegd bij de KNVB om die regel te introduceren, maar vindt nu dat er niets met die regel gedaan is.
"Dat het nu de hoogste tijd is dat er op dit punt wat gaat veranderen binnen de KNVB. Wat er rond de aanstelling van de nieuwe bondscoach is gebeurd en de gevolgde procedure zijn niet meer van deze tijd. En 'ons voetbal is van iedereen', zoals de KNVB dat zelf zegt. Dus niet alleen van een bepaalde groep. En helaas heeft de KNVB die indruk toch weer weten te wekken. Het wordt hoog tijd om dat gevoel weg te nemen."
Reactie KNVB
De KNVB laat aan De Telegraaf weten nog altijd achter de Commissie Mijnals te staan. "Diversiteit is een factor die is meegewogen in het proces waarbij we op zoek zijn gegaan naar de beste kandidaat. Wij zijn het grotendeels eens met de commissie, wij willen zelf ook diverser worden als KNVB, maar juist deze unieke functie leent zich minder voor de acht punten uit hun brief hierover", doelt de bond op een brief die na het vertrek van Ronald Koeman door de commissie is gestuurd.
"Een meeting waarop we dit gezamenlijk bespreken staat in de planning, want we zien helaas ook een aantal verkeerde aannames. Wij waarderen het werk van de commissie en kijken uit naar onze verdere samenwerking."