Van onderkant oksel tot vier meter afstand: de belangrijkste nieuwe spelregels

12 september 2020 om 14:00

We hebben 187 dagen moeten wachten, maar eindelijk mogen we er weer van genieten: het Eredivisie-circus barst weer los. Bij een nieuw voetbalseizoen horen traditiegetrouw nieuwe spelregels. VoetbalPrimeur loopt de belangrijkste wijzigingen in de competitiereglementen na.

Belangrijkste wijzigingen van 2019/2020
Even resumeren: ook vorig seizoen was het even wennen aan ingrijpend nieuwe spelregels. Gewisselde spelers konden voorheen tijdrekken door helemaal naar de dug-out te lopen, maar moesten voortaan via de kortste weg van het veld af. Scheidsrechters golden altijd als 'dood element', maar dienden het spel meteen stil te leggen als ze geraakt werden door de bal.

Verder mochten aanvallers bij vrije trappen niet meer in het muurtje van de tegenstander staan, moesten spelers afstand houden bij scheidsrechtersballen en konden keepers bij doeltrappen ook een teamgenoot in de zestien meter aanspelen. De meest ingrijpende spelregelwijziging had echter betrekking op handsballen: als de bal tegen de hand van de aanvaller komt, wordt hij direct teruggefloten, of hij nu opzettelijk hands maakt of niet.

Onopzettelijk hands: mag niet in het strafschopgebied, mag wel op het middenveld
Die handsregel is voor het komende seizoen ietsjes genuanceerd. Als een aanvaller direct scoort met de hand of een grote kans creëert met de hand – opzettelijk of niet – wordt er direct afgefloten. Wat als er op het middenveld onopzettelijk hands gemaakt wordt en er vervolgens een doelpunt valt? Dan telt deze gewoon, volgens de nieuwe regels.

Onderkant oksel de grens tussen hands en niet-hands
Als aanvulling op de handsregel is er extra aandacht geschonken aan 'schouderballen'. Dat een speler geen hands maakt als de bal tegen zijn schouder komt, was al algemeen bekend. Het gebied tussen de schouder en de rest van de arm is nu echter officieel afgebakend. De grens loopt tot aan de onderkant van de oksel: komt de bal daarboven, is het geen hands en komt de bal daaronder is het wél hands.

Minder dan vier meter afstand? Gele kaart!
Ook scheidsrechtersballen zijn er anders uit gaan zien sinds vorig seizoen: voorheen stonden er twee spelers tegenover elkaar, nu kreeg het team in balbezit de bal terug als de scheidsrechter het spel stil had gelegd. De overige spelers moesten op afstand van het 'plaats delict': niet op anderhalve, maar zelfs op vier meter. Die regel is ook komend seizoen van kracht, met één extra toevoeging: als spelers op minder dan vier meter afstand staan bij een scheidsrechterbal, krijgen ze geel.

Strafschoppen wel of niet overnemen?
Als scheidsrechters een penalty nemen, moeten ze extra scherp zijn. Als de keeper een overtreding maakt – bijvoorbeeld te vroeg van zijn lijn komen – en de penalty stopt, moet deze sowieso overgenomen worden. De keeper krijgt dan een waarschuwing, maar nog geen gele kaart: die volgt pas bij een volgende overtreding.

Maakt de keeper een overtreding en gaat de bal naast, over of tegen het aluminium, dan ligt het iets gecompliceerder. De scheidsrechter moet dan oordelen of de overtreding van de keeper een waarneembaar directe invloed heeft gehad op het missen van een penalty. Is dat wel zo, dan wordt de penalty overgenomen. Zo niet, dan gaat het spel verder.

En wat als zowel de penaltynemer als de keeper de regels overtreedt, bijvoorbeeld wanneer de nemer tijdens zijn aanloop stil blijft staan? Dan gaat het voordeel naar de verdedigende partij: degene die de penalty neemt, wordt bestraft en de keeper heeft geluk.

Schone lei bij een penaltyserie
Nog even over die penalty's: spelers en keepers die tijdens de reguliere speeltijd of verlenging geel hebben gekregen, kunnen rustig de eventueel noodzakelijke strafschoppenserie ingaan. Als ze nóg een overtreding maken en geel krijgen, doet die eerste gele kaart er niet meer toe: geen rood dus.

Veelbelovende aanvallen
Lichtjes vasthouden of een doodschop: wanneer er aan de noodrem getrokken wordt, levert dat in principe altijd een gele kaart op, vanwege het onderbreken van een veelbelovende aanval. Het kan echter voorkomen dat er voordeel gegeven wordt of dat de aanvallende partij het spel hervat met een snelle vrije trap: in dat geval heeft de maker van de overtreding geluk en ontsnapt hij aan een gele kaart. Het kan wel gebeuren dat er gescoord wordt, maar dat is weer een ander verhaal.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)