Feyenoord verdedigt testbeleid: 'Niet rondlopen en denken: zaterdag weer getest'

10 augustus 2020 om 16:05
Laatste update: 10 augustus 2020 om 16:22

Feyenoord heeft her en der voor verbazing gezorgd met zijn beleid op het gebied van coronatests. Coronatests zijn in deze fase van de voorbereiding nog niet verplicht en Feyenoord besloot om zijn spelers niet wekelijks te testen: clubarts Casper van Eijck en viroloog Annemiek van der Eijk leggen uit waarom het juist verantwoorder is om niet op reguliere basis te testen.

Als een speler op maandag een negatieve test aflegt, wil dat niet zeggen dat hij ook niet besmet is: als hij nog in de incubatietijd zit, kan het zomaar gebeuren dat hij op dinsdag alsnog besmet blijkt, legt Van der Eijk uit aan Voetbal International. "Wij denken dat laagdrempelig testen bij klachten het antwoord is en verder je zo veel mogelijk aan de afspraken houden: handen wassen en anderhalve meter afstand van elkaar bewaren."

De gezondheid van de Feyenoord-spelers wordt nauwlettend in de gaten gehouden, vult Van Eijck aan. Een mogelijke coronabesmetting zou ook zonder test aan het licht kunnen komen. "Hartslag, uithouding; we hebben een compleet beeld van het prestatieniveau. Zodra je in de resultaten ziet dat iemand niet, of minder, presteert wat-ie zou kunnen, is dat ook een indicatie dat er iets aan de hand is."

'Schijnveiligheid'
Volgens de Feyenoord-arts werken wekelijkse tests een gevoel van 'schijnveiligheid' in de hand. "Stel je bent voetballer en op zaterdag test je negatief. Op maandagmiddag voel je een snotneus. Dan is het logisch dat zo'n jongen denkt: ik ben eergisteren negatief getest, COVID-19 zal het wel niet zijn", denkt Van Eijck. "Je wilt dat ze zich met klachten op ieder moment bij je melden en niet dat ze blijven rondlopen en denken: ach, zaterdag word ik weer getest."

Zondagmiddag gold er tijdens het oefenduel tussen Feyenoord en Sparta een mondkapjesplicht in De Kuip. Van der Eijk hoopt echter niet dat dit een gewoonte wordt bij Feyenoord. "In de praktijk van het dagelijkse leven: mondkapjes onder de neus, honderd keer op en af, mensen leggen het smerige ding even in de middenarmsteun van hun auto en zetten 'm daarna weer op", beargumenteert ze. "Men is zich er niet van bewust hoe vaak iemand zijn gezicht aanraakt. Zo'n mondkapje trekt het virus aan."