Duivels dilemma KNVB: drie scenario's om het seizoen definitief te stoppen
Nog 131 dagen, dan mag er weer gevoetbald worden in de Eredivisie en Eerste Divisie. Voor het zover is, hakt de KNVB vrijdag de knoop door over het lopende seizoen. Dit zijn de scenario's die nu op tafel liggen.
Vooropgesteld, er is geen perfecte oplossing. De KNVB heeft de loodzware taak om het huidige seizoen op een zo goed mogelijk manier te beëindigen, maar aan elke optie hangen grote consequenties. We nemen ze hieronder door.
Tussenstand wordt eindstand
Het is volgens ingewijden de favoriete optie van de KNVB: de huidige stand van de Eredivisie en Eerste Divisie als leidraad nemen. Ajax wordt volgens de reglementen uitgeroepen tot kampioen en krijgt een rechtstreeks Champions League-ticket. Nummer twee AZ, dat evenveel punten maar een minder doelsaldo heeft dan de Amsterdammers, start na de zomer in de tweede voorronde van de Champions League.
Feyenoord gaat als nummer drie samen met nummer vier PSV naar de groepsfase van de Europa League. Omdat de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht vermoedelijk niet wordt gespeeld voor de start van het nieuwe seizoen, is het goed mogelijk dat de laatste Europese plek terugvloeit naar de competitie en dus voor Willem II is. De play-offs om een Europa League-ticket (voorronde) kunnen immers ook niet worden gespeeld.
Het probleem in de 'strijd' om het laatste Europese ticket is dat FC Utrecht een wedstrijd minder heeft gespeeld dan Willem II. "Dan zou je de ronde waarin onder meer FC Utrecht - Ajax werd afgelast moeten schrappen", zei Willem II-trainer Adrie Koster deze week tegen het Brabants Dagblad. "Dat zou voor Willem II geen gevolgen hebben, want daarin verloren we van PSV. Ook dan eindigen we gewoon als vijfde."
RKC Waalwijk en ADO Den Haag zullen in dit scenario degraderen, terwijl SC Cambuur en De Graafschap als nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie worden toegevoegd aan de Eredivisie. RKC en ADO hadden in de laatste acht wedstrijden respectievelijk elf en zes punten moeten goedmaken op Fortuna Sittard om directe degradatie te ontlopen.
FC Utrecht, RKC en ADO zijn de grote verliezers in dit scenario en moeten wellicht financieel gecompenseerd worden. Nederland is overigens officieel nog niet eens verzekerd van een direct Champions League-startbewijs, vergeet dat niet...
Eredivisie-jaar met twintig clubs
De laatste weken regelmatig geopperd: een Eredivisie met twintig clubs. RKC en ADO worden gered, terwijl Cambuur en De Graafschap een beloning krijgen in de vorm van promotie. Voor de Keuken Kampioen Divisie is dit minder goed nieuws. De competitie telt dan nog maar zestien clubs en moet financieel inleveren door de afwezigheid van in elk geval twee aansprekende clubs. Aan de andere kant: de overgebleven clubs hebben volgend seizoen meer kans om te promoveren.
Voor de Eredivisie betekent het vier extra speelronden, wat aantrekkelijk is voor supporters (twee extra thuiswedstrijden) en zendgemachtigde FOX Sports (36 extra wedstrijden). Zeker is dat het tot een enorme puzzel en bomvol speelschema zal leiden, ook gezien het feit dat er pas ná 1 september - hopelijk - gespeeld kan worden. Bovendien moeten minimaal vijftien van de achttien clubs akkoord gaan met het gewijzigde competitieformat. Die kans lijkt klein.
Valt de keuze op dít scenario, dan wordt het een uitzonderlijk seizoen - als het dat niet al was.
Seizoen ongeldig verklaren
Geen kampioen, geen degradanten, geen promovendi: het lijkt een onzalig idee, want was dan ál het werk van de laatste acht maanden voor niets? De KNVB heeft in het amateurvoetbal echter laten zien dat het ongeldig verklaren van de competities een reële mogelijkheid is. Dat leidde tot een aantal schrijnende gevallen. Zoals bij 'het Liverpool van Brabant', OSS'20, dat ondanks een voorsprong van veertien punten op de nummer twee te horen kreeg dat het niet zou promoveren.
Als er een streep gaat door het volledige seizoen, zullen RKC en ADO de handjes dichtknijpen. Tegelijkertijd zien Cambuur en De Graafschap hun promotie in rook opgaan.
De verdeling van de Europese tickets wordt ingewikkeld en uit sportief oogpunt zelfs volslagen onlogisch. De KNVB kan moeilijk tegen AZ zeggen dat het geen Champions League speelt volgend seizoen en de Alkmaarse club vervangen door PSV, de nummer twee van vorig jaar. En wat te doen met het Europese ticket voor de bekerwinnaar, Feyenoord of FC Utrecht? Reglementair - en dus juridisch - is het waarschijnlijk wél de meeste simpele oplossing.
Welke beslissing ook wordt genomen, er zullen slachtoffers vallen.
(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)