Update: Overleg over salariskortingen in het betaald voetbal gaat van start

22 april 2020 om 18:25
Laatste update: 22 april 2020 om 18:25

Bij de spelersvakbond VVCS liggen meerdere scenario's om de salarissen van spelers en directieleden in te korten. Volgens het Eindhovens Dagblad willen meerdere clubs dat er daarover heel snel een akkoord komt.

Door het verbod op voetbal tot 1 september en als gevolg daarvan het vermoedelijke stopzetten van de Eredivisie, is de nood hoog bij clubs. Om grotere financiële problemen te verhelpen willen de clubs de salarissen van de spelers voor de voetballoze periode naar beneden bijstellen. Het Eindhovens Dagblad meldt dat PSV wil dat er op korte termijn actie wordt ondernomen op dit gebied.

Maar volgens de krant is de nood ook hoog voor de andere topclubs, Ajax en Feyenoord, omdat geen voetbal en volgend seizoen mogelijk spelen zonder publiek een enorme financiële klap betekent. Eerder berekende het Algemeen Dagblad al dat voetballen zonder publiek voor Ajax het mislopen van zestig miljoen euro betekent, en voor PSV en Feyenoord zeker dertig miljoen euro.

Volgens het ED leeft binnen het voetbal het gevoel dat de grootverdieners in relatieve en absolute zin het meeste moeten inleveren, zodat mensen met bescheiden salarissen ontzien kunnen worden. Tot nu toe was er in Nederland geen sprake van het inleveren van salaris voor spelers, terwijl daar in het buitenland al wel akkoorden over werden gesloten. 

Update: De VVCS, ProProf en de FBO gaan op korte termijn in gesprek over de noodmaatregelen in het voetbal, zo meldt De Federatie van Betaald Voetbal Organisaties. Ze gaan gezamenlijk bekijken of er 'collectieve maatregelen genomen kunnen worden om de financiële impact op de betaald voetbal branche zoveel mogelijk te beperken'. Daarbij ligt er een scenario op tafel om de salarissen van spelers en directieleden te korten, werd eerder al duidelijk.

Directeur Serge Rossmeisl van de FBO erkent dat financiële maatregelen noodzakelijk kunnen zijn. "Daarbij kun je niet bij voorbaat zeggen dat een hele groep wordt ontzien", zegt hij tegen het Eindhovens Dagblad. "Iedereen heeft last van deze crisis en we gaan deze waarschijnlijk ook bijna allemaal voelen. Wel is het denk ik logisch dat de pijn voor de laagste salarissen in de branche niet het grootst is."