Specialisten in Amerika lopen voorop: 'Nieuwsgierig naar herstel Memphis en Malen'
Memphis Depay en Donyell Malen zijn begonnen aan hun revalidatie. Beide spitsen liepen eerder dit seizoen kruisbandletsel op en reisden af naar de Verenigde Staten om daar een operatie te ondergaan. Memphis staat zelfs alweer in de sportschool, maar of deelname aan het EK realistisch is durft Arjan Louwen, specialist in kruisbandrevalidaties, niet te zeggen.
Louwen behoorde de afgelopen jaren tot de medische staf van Jong Oranje, zit sinds 2012 in de medische staf van PEC Zwolle en is daarnaast ook actief in zijn eigen praktijk. "In de herstelperiodes bij kruisbandletsel zijn golfbewegingen te zien", vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. "Vroeger duurde het herstel twaalf maanden, dat ging naar negen, naar zeven en toen weer terug omhoog. We zitten nu in een periode dat ze weer worden verkort."
"Zlatan Ibrahimovic was daar een goed voorbeeld van", haalt Louwen een voorbeeld aan. "Zijn herstel duurde tweeënhalf jaar terug slechts zeven maanden. Dat heeft ook met bouw te maken. En de één doet het sneller, de ander houdt wat meer marge. Hoe korter je de revalidatie houdt, hoe groter de kans op een terugval is. Maar het kán goed gaan, dat is ook heel afhankelijk van die persoon zelf."
Verenigde Staten
Memphis en Malen reisden voor hun operatie af naar de Verenigde Staten, hetgeen volgens Louwen een goede zaak is. "De specialisten in Amerika zijn wat verder en durven meer, daar zitten veel van de echt grote jongens in dit vakgebied. Er zijn meer gelden beschikbaar voor onderzoek en zij zién dit soort gevallen ook meer, door het American football. Daarin komt bandletsel vaak voor. (...) Dat maakt mij heel nieuwsgierig naar het herstel van Memphis en ook Malen. Zeker met de huidige golfbeweging in het achterhoofd."