Tjokvolle bankrekening en zeven nieuwe gezichten: de transferzomer van Ajax

4 september 2019 om 10:00

Na hectische maanden vol geruchten, grote aankopen en vertrokken sterren kan de balans worden opgemaakt in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Hoe is de zomerse transferperiode verlopen voor de traditionele top-drie? VoetbalPrimeur zet deze week alles op rij. Eerst de blik op Ajax.

De mutaties

Na de verkoop van Frenkie de Jong aan FC Barcelona zei Marc Overmars tijdens het kampioensfeestje van Ajax dat hoogstwaarschijnlijk meerdere belangrijke spelers zouden vertrekken uit Amsterdam. De directeur voetbalzaken kreeg deels gelijk: Ajax raakte Matthijs de Ligt kwijt aan Juventus en in het kielzog van de aanvoerder verkaste ook Lasse Schöne naar Italië. De Ligt leverde de absolute hoofdprijs op, Schöne kon na zeven jaar trouwe dienst voor een fooi vertrekken. 

Overmars slaagde er verder in om miljoenen te incasseren voor onder meer Daley Sinkgraven (5 miljoen), Rasmus Kristensen (5 miljoen) en Dani de Wit (2 miljoen), spelers die afgelopen jaar geen basisplaats hadden onder trainer Erik ten Hag. Kasper Dolberg, evenmin zeker van reguliere speeltijd, zorgde in de slotweek van de zomerse transferperiode nog voor een klapper. OGC Nice betaalde 20,5 miljoen euro voor de Deense spits. Een directe vervanger werd niet meer gehaal. 

Weg: Matthijs de Ligt (Juventus, 85 miljoen), Frenkie de Jong (Barcelona, 75 miljoen), Kasper Dolberg (OGC Nice, 20,5 miljoen), Max Wöber (Sevilla, 10,5 miljoen), Rasmus Kristensen (RB Salzburg, 5 miljoen), Daley Sinkgraven (Bayer Leverkusen, 5 miljoen), Dani de Wit (AZ, 2 miljoen), Lasse Schöne (Genoa, 1,5 miljoen), Vaclav Cerny (FC Utrecht, 750.000 euro), Mateo Cassierra (Belenenses, transfersom onbekend), Lisandro Magallán (Aláves, verhuur) en Kostas Lamprou (Vitesse, transfervrij)
Totaal: 205,7 miljoen euro


Overmars gaf deze zomer iets minder dan 60 miljoen euro uit aan zeven nieuwe spelers. Grootste aankoop: Quincy Promes, Oranje-aanvaller en protegé van Ten Hag. Uit Zuid-Amerika kwamen twee nieuwe verdedigers: Edson Álvarez (15 miljoen) en Lisandro Martínez (7 miljoen), internationals van respectievelijk Mexico en Argentinië. Ook voor controleur Razvan Marin werd een smak geld op tafel gelegd.

De transfersommen die Ajax betaalde voor Kik Pierie en Kjell Scherpen zijn in dat opzicht een schijntje. Het talentvolle duo kostte de kampioen opgeteld nog geen 7 miljoen euro. Een serieuze rol in het eerste elftal lijkt dit seizoen niet aan de orde voor Pierie en Scherpen. De verdediger en de doelman moeten zich voorlopig focussen op speelminuten in de Keuken Kampioen Divisie.

Nieuw: Quincy Promes (Sevilla, 15,7 miljoen), Edson Álvarez (Club América, 15 miljoen), Razvan Marin (Standard Luik, 12,5 miljoen), Lisandro Martínez (Defensa, 7 miljoen), Kik Pierie (sc Heerenveen, 5 miljoen), Kjell Scherpen (FC Emmen, 1,5 miljoen) en Bruno Varela (Benfica, huur)
Totaal: 57,7 miljoen euro

De blijvers

Dat De Jong en De Ligt deze zomer zouden vertrekken, was een zekerheidje. De complete Europese top hengelde naar het talentvolle Oranje-duo. Grote vraag: welke vedettes zouden de Johan Cruijff Arena nog meer verlaten voor een avontuur in een grote Europese competitie?

Onder meer De Telegraaf wist zéker dat Donny van de Beek voor een megatransfer naar Real Madrid stond. Hij bleef uiteindelijk. Hakim Ziyech kon zijn handtekening zetten in Sevilla en ook Bayern München lonkte naar de Marokkaanse stilist. Ook Ziyech bleef.

Overmars deelde het ene na het andere nieuwe contract uit, om de succesvolle selectie zo grotendeels intact te houden. De directeur voetbalzaken slaagde erin om onder meer André Onana, Nicólas Tagliafico, Noussair Mazraoui en David Neres uit de klauwen van de Europese elite te houden.

Opvallend
Menig wenkbrauw werd gefronst in Zuid-Amerika toen Ajax in januari van dit jaar 9 miljoen euro op tafel legde voor Lisandro Magallán. Toen al vroegen kenners zich af of de boomlange Argentijn wel over (de juiste) kwaliteiten beschikte om in de Nederlandse competitie te slagen. Magallán faalde tijdens een van zijn eerste optredens, eind januari in De Kuip, hopeloos. Daarna is het eigenlijk nooit meer goed gekomen met de stopper.

Dat Overmars deze zomer twee nieuwe spelers haalde voor de positie van Magallán, was al een teken aan de wand. Op deadline day werd de Argentijn verhuurd aan Alavés. Grote kans dat we hem nooit meer terugzien in het rood-wit. 

Het resultaat
Het vertrek van De Ligt en De Jong, twee van de grootste talenten van Europa, heeft vanzelfsprekend een krater geslagen in het elftal van Ten Hag. Tijdens de eerste weken van het nieuwe seizoen oogde Ajax in defensief opzicht een stuk minder stabiel en een soortgelijke speler als De Jong is er simpelweg niet. Het is logisch dat Ajax zichzelf zonder hem opnieuw moet uitvinden. 

Fans kunnen en zullen overwegend tevreden zijn over de transferzomer. Het vertrek van Ziyech en Neres was ingecalculeerd, het afscheid van Van de Beek hing in de lucht. Beide uitblinkers zijn gebleven. Ten Hag is zoekende en de eerste wedstrijden van het nog prille seizoenen verliepen niet allemaal even soepel, maar zelfs nu het nieuwe Ajax nog niet staat, wist de Amsterdamse club zich toch relatief overtuigend te plaatsen voor de lucratieve groepsfase van de Champions League. Opgeteld met de tien punten die de eerste vier competitieduels opleverden, kan Ten Hag content zijn met het - zoals hij het noemt - 'eerste blok' van dit seizoen. 

De succestrainer en zijn selectie kunnen zich nu volledig focussen op vier bomvolle, loodzware maanden tot de winterstop. In januari begint het transfercircus weer van voor af aan, zéker wanneer Ajax z'n Europese vorm van afgelopen seizoen weet door te trekken tegen Chelsea, Valencia en Lille. 

Cijfer voor de transferzomer van Ajax: 8 

Ben jij tevreden over de transferzomer van Ajax? Hoe ziet jouw ideale XI er nu uit? Deel het in de comments!