Acht conclusies: twee dissonanten, ka-ching in Zeist en glorietijden lonken

9 juni 2019 om 23:15

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om de eerste editie van de Nations League te winnen. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na de weinig enerverende finale, die uiteindelijk met 1-0 werd gewonnen door Portugal. 

Slaapwekkend voor rust
Het is dat Oranje een keer níet op achterstand kwam voor rust, maar wat de mannen van Koeman lieten zien voor rust was gewoon niet goed. In 45 minuten en twintig seconden werd er niet een schot op het Portugese doel gelost. Een overtuigende eerste helft, het is eerder uitzondering dan regel.

Dumfries dissonant op rechts
Het Nederlandse aanvalsspel kwam zeer moeizaam op gang en daar is niet in de laatste plaats Denzel Dumfries verantwoordelijk voor. De back van PSV kwam vooral in de eerste helft veel op aan de rechterkant maar was qua passing ronduit slordig, zeker in de eindfase.

Babel voegt niets toe
Naast Dumfries was ook Ryan Babel een van de dissonanten tegen Portugal. De routinier kon net als in de halve finale weinig potten breken en mocht na rust in de dug-out plaatsnemen. Met Quincy Promes kwam er meer leven in de brouwerij. Wat voegt Babel toe aan dit Oranje? Wij weten het niet.

De pijp is leeg...
...en de koek is op. Na een slopend seizoen, dat al zo'n tien maanden bezig is, konden de mannen van Koeman het niet meer opbrengen om in de slotfase nog vol te gaan voor een gelijkmaker. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum speelden een week geleden nog een Champions League-finale, de Ajacieden speelden meer wedstrijden dan ooit en ook onder meer de PSV'ers hebben bepaald geen rustig seizoen achter de rug. Het zat er simpelweg niet meer in zondagavond.

Weer geen prijs
Achtentachtig, het blijft toch prachtig. Decennia na de gewonnen EK-finale in 1988 kreeg het Nederlands elftal opnieuw een uitgelezen kans om een prijs te pakken, maar het mocht niet zo zijn. Het was inderdaad niet de belangrijkste finale die sinds de laatste toernooiwinst verloren is, maar het mislopen van een prijs blijft altijd pijn doen. 

Zicht op nieuwe glorietijden
Toch is het verliezen van deze finale niet het einde. In tegendeel: het is slechts de afsluiting van een periode waarin Oranje de weg omhoog weer heeft ingezet. Onder Koeman genoten we van overwinningen op Duitsland, Frankrijk en Engeland. De korte termijn laat zien dat we nog altijd volop kans hebben op plaatsing voor het EK, maar zeker de lange termijn stemt positief. Met een uitzonderlijke hoeveelheid talent in de selectie van Oranje én Jong Oranje mogen we dromen van nieuwe glorietijden voor het Nederlands elftal. 

Kassa rinkelt in Zeist
Een EK-ticket stond niet op het spel maar toch mag men in Zeist blij zijn met het halen van de Nations League-finale. Ondanks dat er werd verloren van Portugal, mag de nationale bond maar liefst negen miljoen euro bijschrijven. Daar was nog 1,5 miljoen euro bovenop gekomen als de eindstrijd wel in Nederlands voordeel was beslecht.

Eindronde moet nodig herzien worden
Na de halve finale tegen Engeland plaatsten we vraagtekens achter het nut van de Nations League-eindronde in juni. Na de oersaaie troostfinale tussen Zwitserland en Engeland en de eveneens weinig aantrekkelijke finale is het wel duidelijk: de huidige opzet moet nog maar eens kritisch worden bekeken. Op een paar bondspenningmeesters na hebben toch weinig mensen écht genoten van dit commerciële toetje aan het einde van het seizoen.

(Emile van de Sande/VoetbalPrimeur)