Acht conclusies: negen miljoen voor Oranje, emotionele achtbaan voor Raiola
De eerste wedstrijd ooit op een Nations League-eindronde is een groot succes geworden voor Oranje: de mannen van Ronald Koeman knokten zich donderdagavond tegen Engeland terug van een achterstand en sloegen toe in de verlenging. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na een fijne voetbalavond.
Nations League: goed idee of niet?
Voetbalminnend Nederland viert weliswaar feest, maar het treffen tussen Oranje en Engeland was er geen voor de neutrale liefhebber: vooral de Engelsen liepen op hun laatste benen na een lang, slopend seizoen, zo werd pijnlijk duidelijk bij de tweede goal voor Oranje. Het rechtvaardigt de vraag hoeveel zin een oefentoernooi in juni heeft, een toernooi waarin alleen de sportieve eer en het prijzengeld op het spel staan.
KNVB-penningmeester danst op tafel
Daarover gesproken: de penningmeester van de KNVB kan zich in de handen wrijven. Oranje is dankzij het bereiken van de finale al verzekerd van negen miljoen euro, maar kan bij winst tegen Portugal zelfs 10,5 miljoen bijschrijven. Geen misselijke bedragen!
F I N A L E ! #NEDENG #NationsLeague pic.twitter.com/dlTwBDHapy
— OnsOranje (@OnsOranje) June 6, 2019
Eerste prijs sinds 1988?
Oefentoernooi of niet: Oranje krijgt zondagavond een unieke kans om voor het eerst in 31 jaar weer eens wat zilverwaar in de prijzenkast te zetten. Zondagavond, Porto, 20.45 uur Nederlandse tijd, dan moet Nederland er staan tegen het gastland. Angstgegner tijdens de eindtoernooien van 2004, 2006 en 2012, maar de laatste onderlinge ontmoeting (3-0 zege in maart 2018) biedt perspectief.
Leve de VAR!
Iedereen had zich allang neergelegd bij de 1-2 van Jesse Lingard, die Engeland naar de finale zou hebben geloodst. Maar de VAR zag dat Lingard een paar millimetertjes buitenspel stond en keurde de treffer af. Woensdag greep de VAR ook al een hoofdrol door een penalty voor Portugal om te zetten in een strafschop voor Zwitserland. Soms heb je hem mee, soms heb je hem tegen, maar de technische hulp is een belangrijke toevoeging aan het moderne voetbal.
👀 #NEDENG pic.twitter.com/QKI54X96T3
— talkSPORT (@talkSPORT) June 6, 2019
Eerste helft-complex onder Koeman
De cijfers liegen er niet om. In de dertien wedstrijden onder bondscoach Ronald Koeman kwam Oranje zeven keer op achterstand voor rust, donderdagavond meegerekend. Het geeft te denken...
Tweede helft-herrijzenis onder Koeman
Daar staat echter tegenover dat de eerste en tweede helften van Oranje vaak een wereld van verschil zijn. Dat was donderdagavond niet anders: terwijl de Engelsen snakten naar adem, denderde Oranje in de verlenging over de tegenstander heen. Zo veel veerkracht: dat belooft veel goeds voor de komende eindrondes.
Gouden wissels en luxeprobleem
Toeval of niet: toen Donny van de Beek en Quincy Promes na ruim een uur binnen de lijnen kwamen voor Marten de Roon en Ryan Babel, greep Oranje het initiatief en werd Engeland bij de strot gegrepen. Vooral de gretigheid waarmee Promes de 2-1 afdwong, al had hij er wat hulp van Kyle Walker voor nodig, was knap. Koeman heeft er een luxeprobleem bij: een basisplek voor Van de Beek en Promes of toch achter de hand houden als supersubs?
De Ligt van de hel naar de hemel
Mino Raiola is ongetwijfeld door een achtbaan van emoties gegaan tijdens Nederland-Engeland. Zijn alom begeerde cliënt Matthijs de Ligt ging voor rust nog gruwelijk in de fout, maar herstelde zich op indrukwekkende wijze en sleepte met een typerende kopbal de verlenging uit het vuur. Eén ding is zeker: de onderhandelingspositie van Raiola is weer een stuk sterker geworden.
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)