Waarom Lozano een voorbeeld kan nemen aan Bergwijn en De Jong
Op het laatste WK genoten veel voetballiefhebbers van Hirving Lozano. De Mexicaan liet zich op het allerhoogste niveau zien en maakte indruk met zijn snelheid en doelgerichtheid. Zijn kwaliteiten zijn dus onmiskenbaar, maar momenteel lijkt het er in Eindhovense dienst niet uit te komen. Wij analyseerden de nummer 11 van PSV in de uitwedstrijd tegen Excelsior bij momenten in balbezit en zagen Lozano een behoorlijk passieve indruk maken.
Door Ruud Bijnen
De wedstrijd in Rotterdam was nog maar twaalf seconden bezig of er ging al wat fout bij Lozano. Steven Bergwijn liep op met de bal iets links van de as en Lozano, links voor hem, trok naar binnen en plaatste daarmee zijn tegenstander in de ruimte van zijn teamgenoot. Daarmee blokkeerde de Mexicaan de ruimte voor de creatieve Bergwijn om een actie te maken. Toen het schot van Bergwijn vervolgens geblokt was, draaiden de overige spelers voorin zich snel om en liepen in tempo terug, Lozano deed dat niet.
Bergwijn komt op met de bal om links langs zijn tegenstander te gaan. Lozano loopt de ruimte dicht door zijn tegenstander mee te trekken.
Het was voor een leek zichtbaar dat Lozano weinig activiteit vertoonde in balbezit. Met slechts 24 balcontacten in de hele wedstrijd werd dat onderstreept. Ten opzichte van medespelers als Bergwijn, Mohammed Ihattaren, Luuk de Jong en backs Denzel Dumfries en Angelino, oogde het spel van de Mexicaan passief. In de omschakeling naar balbezit was hij langzamer dan de meerderheid van zijn medespelers. Voor een aanvaller met scorend vermogen zou je anders verwachten. Lozano stond op papier overigens op linksbuiten, maar stond driekwart van de wedstrijd op rechts. Hij hield het veld smal en ook dat kwam in de statistieken heel duidelijk naar voren. Het was vermoedelijk de bedoeling, want ook Bergwijn stond ver naar binnen. De buitenspelers deden dat waarschijnlijk zodat de backs buitenom in de ruimte konden komen.
Waar Lozano zijn doelpunten dit seizoen veelal maakte door bij de tweede paal positie te kiezen bij acties van de andere kant (vooral vanaf de achterlijn), bevond hij zich nu vaak nog buiten het strafschopgebied als de bal aan de zijkant was. Daar waren diverse voorbeelden van te vinden, waarbij het ging om medespelers die aan de buitenkant de bal naar binnen draaiden. Het leek alsof hij afwezig was in de zestienmeter, waar hij zich nuttiger had kunnen maken. Misschien is zijn trigger om in actie te komen dat iemand de achterlijn haalt? Dat gebeurde namelijk wel in de 22ste en 56ste minuut. Op die momenten was hij nadrukkelijk wél in de buurt van het doel, maar werd hij niet bereikt.
Bergwijn legt op linksbuiten aan voor een indraaiende voorzet. De Jong is actief in het positie kiezen maar Lozano is nog ver weg en kan in de zestien niet van betekenis zijn. Indirect staat hij wel goed voor een afvallende bal en heeft hij alle ruimte om een pass te ontvangen van Bergwijn.
Toch waren er momenten waarop Lozano zeker meer had kunnen doen, gezien zijn kwaliteiten aan de bal. In onderstaande afbeelding is te zien hoe de Mexicaan acht seconden op dezelfde plek tegen de zijlijn aanstond, terwijl de bal dicht bij hem was en er beslist mogelijkheden waren om zichzelf op positieve wijze met het spel te bemoeien. In eerste instantie stond hij samen met Pablo Rosario en Dumfries zelfs in een overtal tegen twee tegenstanders. Met een actievere houding had dat benut kunnen worden om iemand vrij te krijgen richting doel. Lozano was daar in dit geval de meest aangewezen man voor. Net voordat de bal weer uitgehaald werd, was zichtbaar dat er nog drie opties waren voor Lozano om te bewegen. Hij deed echter niets.
Lozano staat op dit moment acht seconden op dezelfde plek. Dumfries draait net weg, maar in de tijd daarvoor had Lozano drie opties: starten en achter zijn tegenstander langs vragen, tussendoor versnellen en terugbewegen zodat de twee tegenstanders mogelijk wat gaan doen, waardoor er ruimte ontstaat voor Dumfries of Rosario.
Waarin Lozano wel actief was, komt terug in onderstaande afbeelding. Hier is te zien hoe hij startklaar stond voor de steekbal die De Jong ging geven en de Mexicaan kreeg zo zijn grootste kans van de wedstrijd om te scoren. Het positie kiezen aan de binnenkant van een tegenstander en dan naar buiten achterlangs vragen, deed hij een aantal keren in de wedstrijd.
De Jong heeft de bal vrij liggen om de bal te steken achter de nummer 4 van Excelsior. Lozano heeft het gezien en is al onderweg voordat de bal gegeven wordt.
De hele wedstrijd bezien, kan worden geconcludeerd dat Lozano in balbezit weinig bracht voor een speler met zijn vaardigheden. Er waren veel andere spelers die beduidend meer energie in deze wedstrijd staken dan de buitenspeler. Toch waren er momenten genoeg aan te wijzen dat hij goed opgesteld stond: in een positie waarbij hij de bal net buiten de zestien van de tegenstander met het gezicht naar het doel kon ontvangen en met maar één tegenstander voor zich (zoals in afbeelding 2). Zijn ploeggenoten zochten hem echter niet of speelden hem soms niet goed aan. Maar wellicht had Lozano dat zelf af kunnen dwingen door een actievere houding aan te nemen. Zijn lichaamstaal lijkt op beeld soms te passief.
Om Lozano echt te beoordelen, zou je ook moeten weten wat hoofdtrainer van Bommel hem als opdracht meegeeft. Moet hij enkel voor het doel komen als medespelers de achterlijn halen of ook als er een vroege voorzet indraaiend wordt gegeven? Moet hij een eindstation zijn zoals De Jong? Moet hij vooral een speler zijn die scherp staat op steekballen? Maar ook dat is iets wat De Jong beheerst.
Benut de Eindhovense staf hem echt in zijn kracht door hem als buitenspeler in te zetten? Hoe kijkt hij daar zelf naar? Acties met rendement buitenom of binnendoor zagen we in ieder geval niet in deze wedstrijd. Is het niet een speler die gevaarlijker is dicht achter de spits bijvoorbeeld? Of heeft Lozano wat moeite zich op te laden tegen een op papier eenvoudige tegenstander? Het lijken vraagstukken die op dit moment voor Mark van Bommel het bespreken waard zijn met zijn Mexicaanse buitenspeler. Het lijkt voor de Eindhovenaren gewenst dat deze in potentie prachtige speler meer rendement haalt.
Ruud Bijnen is als voetbalanalist werkzaam voor Almere City, bezig aan zijn master in coaching aan het Cruijff Institute en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.