Giga-verschil van 131 miljoen (!) tussen Ajax en PSV: 'De Ligt gaat stijgen, hoor'
131 miljoen euro. Dat is volgens de cijfers van het toonaangevende Transfermarkt.com het verschil in waarde tussen de selecties van Ajax (300 miljoen) en PSV (169 miljoen). Het gat tussen de twee topclubs wordt deze week nóg groter. Vrijdag onthult het Duitse bedrijf namelijk de langverwachte winterupdate. VoetbalPrimeur deed navraag in Hamburg.
Angelino: zeven miljoen. Denzel Dumfries en Noussair Mazraoui: zes miljoen. Pablo Rosario: een schamele vijf miljoen. Felix Keuerleber, Area Manager Niederlande bij Transfermarkt, zegt nog nét geen sorry. De laatste prijsbepaling van het merendeel van Eredivisie-spelers dateert van oktober – en dus zijn veel bedragen achterhaald, erkent hij. "Rosario bijvoorbeeld heeft sindsdien aangetoond écht basisspeler te zijn bij PSV. In de Champions League zagen we dat-ie een topper kan worden én hij heeft zijn debuut gemaakt in Oranje", vertelt Keuerleber aan VoetbalPrimeur. "Zijn huidige waarde is een beetje ongelukkig en gaat vrijdag zéker omhoog."
Argumenten
28 december is een datum die op de Duitse burelen van Transfermarkt staat omcirkeld. Update-dag. Na een maandenlang proces worden de aangepaste waardes van tienduizenden voetbalprofs wereldkundig gemaakt. De exacte nieuwe bedragen zijn tot die tijd geheim. Ook Keuerleber zwijgt dus. Wél gunt hij VP een kijkje in de keuken. "In principe krijgt elke speler twee keer per jaar een update, in de zomer en in de winter. In de tussenliggende periodes kijken we naar alles wat er rondom een speler gebeurd is."
"Op het forum van Transfermarkt kunnen mensen zich registreren en per speler hun mening geven. Op basis van onderbouwde argumentatie delen onze gebruikers inschattingen van marktwaardes. We kijken écht goed naar die bijdrages, hangen er ook scores aan. Goede argumenten zijn heel belangrijk. Ik vind Matthijs de Ligt een goede speler, hij is honderd miljoen waard: daar kunnen we niets mee."
"De datascouts die voor Transfermarkt werken, lezen mee en verzamelen de gegevens", vervolgt Keuerleber zijn uitleg. "We vergelijken ook veel, met spelers uit dezelfde competitie of juist uit andere landen. Dat levert een extra schatting op. We kijken per speler naar in totaal ruim vijftig parameters. Een derde bedrag wordt aangeleverd door onze experts, die al jaren meelopen en ook hun mening mogen geven. In overleg met de hoofdredactie wordt uiteindelijk iedere speler besproken voordat er een update plaatsvindt. Uit alle gegevens en cijfers komt een gemiddelde marktwaarde naar boven."
Frenkie en Matthijs
Op het kantoor van Transfermarkt ging het de laatste maanden vaak over Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. De Oranje-internationals van Ajax worden momenteel ingeschat op respectievelijk vijftig en veertig miljoen euro. Dat de waardes van de twee bij de winterupdate zullen stijgen, staat vast. Keuerleber: "Wij hebben natuurlijk ook de berichten gelezen. Paris Saint-Germain wil 75 miljoen betalen voor De Jong. Het is dan misschien logisch om zijn waarde sneller aan te passen. Daar overleggen wij op ons hoofdkwartier nu ook over."
"Iedere maand een aangepaste waarde voor buitengewoon goede spelers zou ideaal zijn. Dat doen we nu nog niet. Heeft met onze organisatie te maken. Misschien volgend jaar. De Jong had in juni een waarde van zeven miljoen euro… Die schatting is veel te voorzichtig, natuurlijk. Vanwege een blessure miste hij een aantal wedstrijden, daardoor was een basisplaats niet zeker. De Jong had toen ook nog niet voor Oranje gespeeld. In oktober is zijn waarde veranderd naar veertig miljoen. Dat past beter bij andere talenten van zijn leeftijd in Europese topcompetities. Ik kan nu al vertellen dat De Jong vrijdag omhooggaat."
De Jong en Ajax-captain De Ligt zijn volgens Keuerleber perfecte voorbeelden van de complexiteit waar Transfermarkt mee moet dealen. "Het gaat om heel veel geld, dat is wel duidelijk. Maar wij hebben geen contact met de directie van Ajax. Welke bedragen er écht rondgaan, dat is onbekend. Zo veel factoren spelen een rol. Hoe oud is een speler? In welke competitie speelt hij? Op welk niveau heeft hij zijn kwaliteiten getoond? De Jong speelde in zijn carrière pas tien échte topwedstrijden. Dat telt natuurlijk mee."
De taxatie van De Ligt, sowieso al het duurste selectielid van Ajax, leidde in Hamburg volop tot discussie - zéker nu de tiener de Golden Boy Award 2018 op z'n CV heeft staan. "Tijdens meetings op kantoor draait het vooral om de verhoudingen tussen internationale competities. Die moeten kloppen. Wij zouden De Ligt graag meer pushen, hij gaat ook stijgen hoor, maar de verschillen moeten realistisch zijn. Anders worden onze statistieken waardeloos. Je leest nu dat Barcelona en Juventus 70 miljoen willen betalen voor De Ligt, maar eerder was het 80 of zelfs 100 miljoen. Feit blijft dat hij nog geen transfer heeft gemaakt. De Ligt speelt in de Eredivisie, wij willen niet dat hij meer waard wordt dan bijvoorbeeld Virgil van Dijk."
131 miljoen
De nieuwe prijskaartjes van – gokje – ruim zestig miljoen om de nek van De Ligt en De Jong leveren een nóg groter digitaal gat tussen Ajax en PSV op. Nu is het verschil al 131 miljoen in het voordeel van de Amsterdammers. De opwaarderingen van onder meer Steven Bergwijn ('verwachten we veel van'), Rosario, Dumfries ('groot en sterk, dat soort rechtsbacks is populair') en Angelino ('vorig jaar nog een talent van Manchester City dat zich moest bewijzen') gaan de enorme kloof niet dichten. "Het gat wordt een beetje groter. Bij Ajax spelen op belangrijke posities in het elftal nu eenmaal jongere spelers", luidt de redenatie van Keuerleber.
"Kijk bijvoorbeeld naar de keepers. André Onana en Jeroen Zoet hebben het uitstekend gedaan in Europa, maar Onana is een aantal jaar jonger, dat scheelt. Dat is in onze ogen een groot verschil. Geïnteresseerde clubs kijken naar de toekomst. Kan deze speler zeker drie of vier jaar mee? En kunnen we hem in de toekomst met winst doorverkopen? Leeftijd en potentieel zijn voor ons echt cruciaal."
(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)