Orejuela, Castaignos en Diks

De grootste miskopen van dit seizoen: top-tien met Ajacied en twee Feyenoorders

23 november 2017 om 10:00

De achttien Eredivisie-clubs kochten en huurden in de zomer weer voetballers bij de vleet. Welke spelers kunnen we inmiddels voorzichtig bestempelen als miskopen? VoetbalPrimeur stelde een top-tien samen.

Voor de volledigheid eerst onze definitie van een 'miskoop': een speler die er niet in geslaagd is om de (hoge) verwachtingen waar te maken. We hebben naar aankopen én huurlingen gekeken.

10. Lucas Woudenberg (sc Heerenveen)
Na een uitmuntend jaar als NEC-huurling slaagde Woudenberg er niet in om door te breken in De Kuip. De halve Eredivisie wilde 'de Witte Keniaan' hebben, maar het werd uiteindelijk Heerenveen voor de linksback. Daar heeft Woudenberg dit seizoen nog geen moment indruk gemaakt. 

9. Nicholas Marfelt (Sparta)
Sparta-eindbaas Alex Pastoor haalde in de zomer een legertje vreemdelingen naar Rotterdam. Dalibor Volas, George Dobson, Franck-Yves Bambock: stuk voor stuk zijn het vooralsnog bepaald geen aanwinsten voor de club. De minste versterking in onze ogen: Nicholas Marfelt, een Deense linksback. Die kan er helemaal niets van. 

8. Cristian Cuevas (FC Twente)
Net als Sparta trok ook FC Twente een blik aan exotische namen op in de zomermaanden. Het vertrek van onder meer Joachim Andersen, Kamohelo Mokotjo en Enes Ünal moest met een haast lage portemonnee worden opgevangen. In extremis kwam de club uit Enschede op de proppen met Cuevas, een huurling van Chelsea die eerder al eens bij Vitesse speelde. Tijdens zijn eerste weken bij Twente stapelt Cuevas de ene fout op de andere. 

7. Michael Liendl (FC Twente)
Nog maar een speler van het geplaagde FC Twente, dat René Hake slachtofferde na een zwakke seizoensstart en inmiddels Gertjan Verbeek heeft aangesteld als zijn opvolger. Liendl (32) kwam over van 1860 München en moest leiding gaan geven op het middenveld. Daar slaagt de Oostenrijker vooralsnog totaal niet in. Afgelopen weekend haalde Verbeek hem in de rust al naar de kant. De controleur speelde zwak en liet zijn man lopen. Dat was geen incident. 

6. Kevin Diks (Feyenoord)
Doorgebroken bij Vitesse, mislukt bij Fiorentina, dit seizoen door het ijs gezakt in Rotterdam. De 21-jarige Diks heeft een paar beroerde maanden achter de rug bij Feyenoord. Veel supporters van de regerend kampioen zijn nu al klaar met de rechtsback. Nu Bart Nieuwkoop weer zo goed als fit is, is het maar de vraag hoeveel speelminuten Diks nog gaat krijgen. 

5. Timon Wellenreuther (Willem II)
Het verhaal wil dat Wellenreuther ooit werd gezien als één van de grootste keeperstalenten van het Duitse voetbal. Bij Schalke 04 brak hij uiteindelijk niet door. In de zomer besloot Willem II de 21-jarige sluitpost naar de Eredivisie te halen. Zeven keer kreeg Wellenreuther de kans van Willem II-trainer Erwin van de Looi, zeven keer leek het nergens op. Inmiddels staat jeugdexponent Mattijs Branderhorst in het Tilburgse doel. 

4. Jean-Paul Boëtius (Feyenoord)
Twee jaar naar zijn vertrek naar FC Basel keer Boëtius als verloren zoon terug in De Kuip. Daar moest hij Eljero Elia doen vergeten. De rentree van de 23-jarige vleugelaanvaller is nog geen succes te noemen. Boëtius is en blijft de grillige speler die hij tijdens zijn eerste Feyenoord-periode ook al was. 

3. Ricardo van Rhijn (AZ)
Wat is er precies aan de hand met Van Rhijn? De voormalig Ajacied moest weg bij Club Brugge en liet zich verhuren aan AZ. In Alkmaar heeft de rechtsbenige verdediger nog geen rol van betekenis kunnen spelen. Hij viel drie keer in en deed in totaal slechts 17 minuten mee. En dan zijn Ron Vlaar en Rens van Eijden zelf nog geblesseerd...

2. Luis Manuel Orejuela (Ajax)
Ruim 3,5 miljoen euro betaalde Ajax in augustus voor Orejuela. Drie maanden later is de tussenbalans triest. Bij Jong Ajax is de back inmiddels uit de basis verdwenen en het eerste elftal is überhaupt niet aan de orde voor Orejuela. De ene Colombiaanse verdediger is de andere niet... Boze stemmen beweren dat Orejuela nu al gewogen en te licht bevonden is. 

1. Luc Castaignos (Vitesse)
De nummer één in deze lijst. De pech kleeft de laatste jaren een beetje aan het lijf van Castaignos. Mislukt in Italië, impopulair bij FC Twente, te snel vertrokken bij Eintracht Frankfurt. Zijn avontuur bij Sporting Portugal liep vorig seizoen uit op een deceptie en ook zijn komst naar Vitesse dreigt een debacle te worden. Castaignos zit al maanden op de bank in Arnhem. De spits viel tien keer in en maakte pas één goaltje.