Vier valkuilen voor Feyenoord op weg naar de titel: cruciale duels in drie weken
Kan het eigenlijk nog fout gaan voor Feyenoord dit seizoen? De koploper is bezig aan een indrukwekkende reeks en na het winnen van de topper tegen PSV ligt de weg naar de titel vrij. Maar waar liggen de valkuilen voor de Rotterdammers op die weg?
Drie cruciale wedstrijden
Met een voorsprong van vijf punten op Ajax en een beter doelsaldo met twaalf goals verschil mag Feyenoord in principe nog één keer verliezen en één keer gelijkspelen om de koppositie in eigen hand te houden. De meest cruciale fase in de eindsprint van de Rotterdammers loopt van 12 maart tot en met 2 april. Dan heeft de club het zwaarste programma met AZ (thuis), Heerenveen (uit) en Ajax (uit). Komt Feyenoord hier zonder grote schade doorheen en wordt er niet verloren in Amsterdam, dan komt de titel wel heel dichtbij.
Dat betekent overigens niet dat de rest van de duels een makkie wordt. Zo komt Feyenoord in april in één week FC Utrecht (thuis) en Vitesse (uit) tegen. Het programma van de Rotterdammers is zwaar en is dus een serieuze valkuil richting de Coolsingel.
Iedereen binnenboord houden
De eerste brandjes heeft trainer Giovanni van Bronckhorst al kunnen blussen, maar dat waren wel brandjes die ieder moment weer op kunnen laaien. Het seizoen duurt nog tien wedstrijden. Hoe lang houdt de coach Michiel Kramer in het gareel? En hoe vaak kan Van Bronckhorst Kuyt nog op de bank zetten voordat de captain het écht niet meer ziet zitten? De media zullen hierin een belangrijke rol gaan spelen. Als Van Bronckhorst iedere week weer de vraag voorgelegd krijgt waarom Kuyt wel of niet speelt, blijft de rol van de routinier een onrustfactor bij Feyenoord.
Blessures in kleine kern
Wat het hele seizoen al een gevaar is geweest en wat ook het hele seizoen een gevaar zal blijven is de relatief kleine kern van Feyenoord. Tot nu toe is het goed gegaan en zelfs de afwezigheid van Karim El Ahmadi werd opgevangen, maar het wegvallen van andere sleutelspelers kan het ritme van de Rotterdammers abrupt doorbreken. Denk dan vooral aan een van de twee centrale verdedigers, en dan met name Eric Botteghin, of spits Nicolai Jörgensen. Maar ook een kracht als Rick Karsdorp is moeilijk vervangbaar binnen de huidige selectie.
Het geldt natuurlijk voor iedere club dat het wegvallen van een belangrijke speler altijd gevoeld gaat worden, maar binnen de huidige selectie van Feyenoord kan het op een aantal plekken serieuze invloed hebben op de prestaties.
Kuipkoorts
Het is een virus waar sommige Feyenoorders in het verleden serieus mee te kampen hebben gehad: de Kuipkoorts. De druk van dat immense, bloedfanatieke, kritische maar door dik en dun steunende en zo naar succes snakkende Legioen. De druk bij het betreden van de Kuip is velen al te veel geworden. De huidige spelers hebben daar duidelijk geen last van, maar hoe dichterbij de titel komt, hoe meer de Kuipkoorts gaat aanwakkeren en hoe groter de druk vanuit de fans wordt.
In lichte mate is die druk al voelbaar. De Kuip is volgeramd voor de rest van de thuiswedstrijden en zeker na de 2-1 zege op PSV is de euforie groot. Hoe gaan de spelers van Feyenoord, dat al jaren niet tot het laatste moment heeft meegedaan om de titel, om met het móéten presteren, in plaats van het mógen presteren.
Maar waarom zou het fout gaan?
Ja, waarom eigenlijk? Al deze bovenstaande valkuilen zijn potentiële gevaren voor Feyenoord, maar vooralsnog is er geen enkele reden om te denken dat de Rotterdammers deze voorsprong nog gaan verspelen. Waar het de voorgaande jaren vaak misging na de winterstop, is Feyenoord nu aan een stevige reeks bezig. Moeilijke wedstrijden worden, ook zonder goed voetbal, klinisch gewonnen en de ploeg van Van Bronckhorst is nog maar één keer als verliezer van het veld gestapt: in november tegen Go Ahead Eagles. Dit team lijkt vastberadener dan ooit om een groot succes in Rotterdam te gaan vieren. Op 2 april, na de wedstrijd tegen Ajax, zal duidelijk zijn welke kant het voor Feyenoord opgaat.