Homoseksualiteit blijft voetbaltaboe: 'Eenmaal uit de kast kun je er niet meer in'
Een van de gevoeligste onderwerpen in de voetballerij blijft homoseksualiteit. Van maar weinig profvoetballers is bekend dat zij niet op vrouwen, maar op mannen vallen en dat heeft alles te maken met de angst die regeert om beschimpt te worden in een wereld waar een machocultuur heerst. FA-voorzitter Greg Clarke zou dat graag anders zien.
Een onderzoek in oktober jl. van BBC Radio 5 wees uit dat acht procent van de Engelse voetbalsupporters niet meer naar hun team wil kijken wanneer blijkt dat een van de spelers homo is. "Toch wees het onderzoek uit dat de meeste mensen hun ploeg in dat geval gewoon zouden blijven steunen, maar ik ben meer bezorgd over wat zij zullen zeggen over de homoseksuele voetballer bij een andere club", aldus Clarke in gesprek met The Times.
Toch hoopt Clarke op een 'coming out' in het topvoetbal. "Als een aantal topvoetballers uit de kast wil komen, waarom doen ze dat dan niet gezamenlijk?", vervolgt de FA-voorzitter. "De Premier League, Football League en FA zouden aan het begin van een seizoen met zulk nieuws naar buiten kunnen komen. Expres aan het begin, wanneer iedereen nog vrolijk is, de zon schijnt en iedere fan denkt dat het zijn seizoen gaat worden."
In 1990 werd Justin Fashanu de eerste voetballer in Engeland die openlijk verkondigde homoseksueel te zijn. Acht jaar later, toen hij 37 jaar oud was, pleegde Fashanu zelfmoord. Sindsdien is er nooit meer een profvoetballer in Engeland uit de kast gekomen. "Ik wil ook geen deel uitmaken van een groep die zegt: je moet uit de kast komen. Dat is niet juist. Mensen zijn voorzichtig. Eenmaal uit de kast kun je er niet meer in", besluit Clarke.