De Tien: duurste Nederlandse transfers aller tijden

17 juli 2015 om 10:10

Georginio Wijnaldum maakte afgelopen weekend voor twintig miljoen euro de overstap van PSV naar Newcastle United. Door de jaren heen zijn er Nederlanders geweest die voor een aanzienlijk bedrag zijn verkast naar een nieuwe club. Onderstaand tien Nederlandse transfers waarvoor, volgens Transfermarkt, het meeste geld is betaald.

10. Clarence Seedorf (Real Madrid naar Internazionale, 24,5 miljoen euro)
De Nerazzurri hadden in 1999 ruim 24 miljoen euro over om Seedorf over te nemen van Real Madrid, waarmee hij in 1998 de Champions League won. Drie jaar later maakte Seedorf de controversiële overstap naar AC Milan, waar hij nog tien jaar zou spelen.

9. Arjen Robben (Real Madrid naar Bayern München, 25 miljoen euro)
Robben was in 2009 één van de Nederlanders die, naast Klaas-Jan Huntelaar en Wesley Sneijder, mocht vertrekken bij de Koninklijke. De vleugelflitser werd destijds in verband gebracht met aartsrivaal FC Barcelona en Manchester United, maar koos uiteindelijk voor Bayern, de ploeg van toenmalig trainer Louis van Gaal.

8. Jaap Stam (Manchester United naar SS Lazio, 26,5 miljoen euro)
Een killer en beest op het veld, maar de rust zelve daarbuiten: Stam. Lazio zag in 2001 in de centrale verdediger de perfecte versterking. Drie jaar lang was de Kampenaar terug te vinden in de basisformatie bij Lazio, voor hij vertrok naar AC Milan en eindigde bij Ajax. Bij de Amsterdammers is Stam nu trainer bij Jong Ajax.

7. Wesley Sneijder (Ajax naar Real Madrid, 27 miljoen euro)
Sneijder was in 2007 een van de dragende spelers bij Ajax, en dat werd opgemerkt door Real Madrid. Nog niet eerder werd er een dergelijk hoog bedrag neergelegd voor een Ajacied. Bij Real hield hij het niet langer dan twee seizoenen vol. De tweebenige spelverdeler maakte in 2009 de overstap naar Internazionale en won de treble. Sneijder komt nu uit voor Galatasaray.

6. Klaas-Jan Huntelaar (Ajax naar Real Madrid, 27 miljoen euro)
Een jaar na het vertrek van Sneijder klopte Real, met eenzelfde grote zak geld, weer aan bij Ajax. Spits Huntelaar werd weggekaapt, nadat hij voor de tweede keer topscorer van de Eredivisie was geworden (33 doelpunten). The Hunter speelde slechts een half seizoen bij Real, voor hij overstapte naar AC Milan en in 2010 verkaste naar zijn huidige club, Schalke 04.

5. Memphis Depay (PSV naar Manchester United, 27,5 miljoen euro)
Na een ijzersterk seizoen bij PSV, waarin Depay uitgroeide tot topscorer van de Eredivisie (22 doelpunten), verdiende de buitenspeler een transfer naar United. De Eindhovenaren ontvingen een vast bedrag van 27,5 miljoen euro, wat nog kan oplopen tot 31 miljoen euro. Bij United lijkt een interessante rol weggelegd voor de 21-jarige international.

4. Ruud van Nistelrooy (PSV naar Manchester United, 30,5 miljoen euro)
Ondanks dat Van Nistelrooy in 2001 te kampen had met een zware knieblessure, werd de spits toch overgenomen door United. Geen slechte beslissing, want Van the Man scoorde in zijn eerste Premier League-seizoen 23 keer en werd verkozen tot speler van het jaar.

3. Robin van Persie (Arsenal naar Manchester United, 30,5 miljoen euro)
Van Persie was toe aan het winnen van prijzen en maakte daardoor in 2012 de gevoelige overstap van Arsenal naar United. De geboren Rotterdammer, won in zijn eerste seizoen direct de landstitel, maar stond droog in de twee daaropvolgende jaren. Van Persie speelt komend seizoen in het shirt van Fenerbahçe.

2. Arjen Robben (Chelsea naar Real Madrid, 36 miljoen euro)
In zijn eerste seizoen bij Real (2007) had Robben meerdere malen te kampen met blessures. Toch kwam de Oranje-klant tot 21 optredens in de Primera División, scoorde hij vier keer en droeg daarmee zijn steentje bij aan het kampioenschap van de Madrilenen.

1. Marc Overmars (Arsenal naar FC Barcelona, 40 miljoen euro)
De pijlsnelle Overmars kende een geweldige periode bij de Gunners, voor hij in 2000 overstapte naar Barça. Bij de Catalanen was de toegevoegde waarde van TGV, deels door blessures, echter een stuk minder. Tussen 2000 en 2004 won Barça geen enkele prijs. Door een aanhoudende knieblessure moest Overmars, nu directeur voetbalzaken bij Ajax, in 2004 noodgedwongen stoppen.

Bron geldbedragen: NRC, NOS