De Tien: dingen die je nog niet wist over Neymar

5 februari 2015 om 10:10

Sterspeler Neymar viert vandaag zijn verjaardag. De Braziliaanse dribbelaar, in dienst van FC Barcelona, is 23 jaar geworden. De prestaties van Neymar op het veld zijn bekend, maar toch zijn er wellicht een paar feiten die je nog niet wist over de Braziliaan. Vandaag een overzicht van tien interessante weetjes over Neymar.

10. Een jonge vader
Neymar was nog maar negentien jaar oud toen zijn toenmalige vriendin, Carolina Dantas, beviel van hun eerste kind, Davi Lucca.

9. Niet geselecteerd voor het WK 2010
Ondanks dat Neymar furore maakte bij Santos, liet voormalig bondscoach Carlos Dunga de dribbelaar buiten de Braziliaanse selectie voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Zelfs Pelé, Romario en een petitie (getekend door 14000 fans) konden Dunga niet overtuigen. Voor ons Nederlanders was dat geen al te ongelukkig besluit aangezien wij Brazilië in de kwartfinale tegenkwamen. 

8. Twintig jaar oud en al honderd doelpunten
Neymar is een snelle dribbelaar, maar kan ook bijzonder snel en veel scoren. De Braziliaan maakte in dienst van Santos op zijn twintigste verjaardag al zijn honderdste doelpunt in het professionele voetbal.

7. Bijna naar Real Madrid
Het scheelde maar een haartje of Neymar had nu gespeeld bij Real Madrid. Op veertienjarige leeftijd had Neymar de medische keuring bij Los Blancos al doorstaan, toen Santos ineens met een flinke smak geld op tafel kwam.

6. 21 miljoen euro van West Ham United
Nog voor Real Madrid om de hoek kwam kijken, had West Ham United al geprobeerd om Neymar weg te plukken bij Santos. De Engelse club zou bereid zijn geweest om ruim 21 miljoen euro neer te leggen voor het jonge talent.

5. Niet naar Manchester City wegens modderig veld
Manchester City toonde in de zomer van 2013 serieuze belangstelling voor Neymar. De Braziliaan was er echter van overtuigd dat hij speciale schoenen nodig zou hebben om op de Engelse voetbalvelden uit de voeten te kunnen. De Citizens zagen deze bewering als een teken dat Neymar liever in Spanje wenste te voetballen en lieten de interesse al snel varen.

4. Aangeklaagd door supporter
Vlak na zijn overstap naar Barcelona, werd Neymar aangeklaagd door een Santos-supporter die van hem ongeveer 9000 euro aan 'emotionele' schadevergoeding eiste. Volgens deze supporter zou Neymar namelijk al twee jaar voor zijn definitieve overstap naar Barça een contract hebben ondertekend bij de Catalanen, en was dat de reden waarom Santos in 2011 tegen Barcelona met 4-0 verloor in de finale van de FIFA Club World Cup.

3. 'Neymarketing'
Verrassend of niet, maar Neymar is, volgens SportsPro Magazine, wereldwijd veruit de beste 'marketing-atleet', nog boven Usain Bolt, Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Wil je een product verkopen, dan moet je Neymar benaderen.

2. Eerste Braziliaanse voetballer op cover van TIME magazine
Dat Neymar goed bevalt in de marketingwereld, blijkt ook wel uit de cover van Time magazine uit 2014. Neymar was de eerste Braziliaanse voetballer die op de voorkant van het magazine was te bewonderen. Dit terwijl landgenoten als Pelé en Ronaldo tot dusver veel meer hebben bereikt in hun individuele carrières.

1. Een voetballende rapper
Naast dat Neymar zijn voeten laat spreken, is de Braziliaan ook niet vies van een potje rappen. Neymar was onder meer te bewonderen in een muziekclip van MC Guime en bracht ooit zelf een video naar buiten waarin hij een kleine rap wist op te voeren.