'Grote schoonmaak Ajax zorgt voor interne onrust'

'Grote schoonmaak Ajax: onrust bij personeel, afrekening op performance-afdeling'

Vandaag om 18:56
Update: om 19:18

De reorganisatie bij Ajax verloopt niet zonder slag of stoot. Volgens het Algemeen Dagblad zet Ajax het mes in de jeugdopleiding en het kantoorpersoneel, maar dat verloopt niet altijd even chique. De 'grote schoonmaak' leidt intern tot onrust en doet denken aan de coup van Johan Cruijff, stelt de krant.

Het AD wijst op keeperstrainer Anton Scheutjens en veldtrainer Richard Witschge, die hun gedwongen vertrek nog aanvechten. Ook de aflopende contracten van scouts Hans van der Zee en Fred Arroyo zijn na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd niet verlengd. Verder trokken onder meer fysieke trainers als Alessandro Schoenmaker, Yoeri Pegel en Perry Augustine de deur achter zich dicht.

Een aantal van hen werd vervangen door leden van 'Team Farioli'. Volgens het AD is er echter meer aan de hand dan de gebruikelijke wisseling van de wacht die volgt met een nieuwe hoofdtrainer. Door het uitblijven van sportief succes en de mislukte transferzomers, moet Ajax bezuinigen. Dat gebeurt bij het eerste elftal, maar 'de nood is zo hoog' dat ook de jeugdopleiding én het kantoorpersoneel eraan moeten geloven. In 2018 had de club nog 356 werknemers, in 2024 waren dat er 474. Dat kan dus niet langer.

Medewerkers zijn de afgelopen maanden geïnformeerd over de op handen zijnde sanering. Het zorgt voor onrust in de organisatie en het doet werknemers denken aan de coup van Johan Cruijff, toen hun banen ook op de tocht stonden. 'De huidige bezuinigingsoperatie moet gepaard gaan met een professionalisering van de club. Dat Farioli alsnog heel veel vertrouwelingen mocht meenemen, is deels te verklarend door het feit dat Ajax ook in de sportieve randvoorwaarden is voorbijgestreefd door andere clubs.'

Met die laatste opmerking wordt onder meer gewezen op de performance-afdeling, waar sprake lijkt van een 'afrekening'. De Ajax-spelers waren vorig seizoen namelijk vaker geblesseerd dan bij elke andere Eredivisie-club. Ook waren tegenstanders vaak fitter.

Niet iedereen vertrekt dus zonder slag of stoot, waaronder Witschge en Scheuntjens. In die twee gevallen is het al uitgedraaid op een juridisch geschil, maar Ajax meent in zijn recht te staan. 'En elke schikking verslechtert de financiële positie van de toch al armlastige club', aldus de krant.