Veel kwaliteiten, één probleem: dit verwacht Ajax in huis te halen met Raúl Moro
Ajax werkt koortsachtig aan de komst van Raúl Moro, die dolgraag de overstap maakt naar Amsterdam. In afwachting van groen licht uit Spanje analyseert VoetbalPrimeur de 22-jarige vleugelaanvaller. Dít verwachten de Amsterdammers met Moro in huis te halen.
Door Lars Visser
Moro bereikte vorige week een persoonlijk akkoord met Ajax, dat nu nog tot een vergelijk met Real Valladolid moet zien te komen. Het getouwtrek over miljoenen is in volle gang. Wat maakt Ajax zo enthousiast over deze speler? En op welke statistiek scoort hij vergelijkbare cijfers met Vinícius Júnior, Kylian Mbappé en Lamine Yamal?
Dribbelvermogen
Moro is een echte dribbelaar; de hele wedstrijd door zoekt hij niets liever dan 1-op-1-duels op om tegenstanders te passeren. Hoewel de vleugelaanvaller van Valladolid behoorlijk stijf rechts is, heeft dat ook een voordeel: hij kan zowel binnendoor als buitenom passeren. Dit heeft hij vooral te danken aan zijn goede lichaamshouding, waardoor hij de bal vrijwel altijd goed weet af te schermen, zelfs als hij voornamelijk met zijn rechterbeen dribbelt.
Dat hij hierin uitblinkt, wordt ook ondersteund door de statistieken: er zijn op dit moment in La Liga slechts vier spelers die meer dan dertig dribbels hebben ingezet én met meer dan vijftien dribbels het strafschopgebied hebben betreden. En het zijn niet de minsten: Vinícius Júnior, Kylian Mbappé, Lamine Yamal.
Afbeelding 1: Moro krijgt het zelfs in deze situatie, waar hij omsingelt is door twee tegenstanders, om langs deze spelers te dribbelen en de bal in bezit te houden. (Bron: ESPN Spanje)
Dit dribbelvermogen is grotendeels te danken aan zijn wendbaarheid. Met zijn relatief geringe lengte van 1,69 meter kan hij een tegenstander eenvoudig aan beide kanten passeren. Voeg daar een uitstekende techniek aan toe, en je hebt een zeer begaafde dribbelaar. Dit is een van de belangrijkste kwaliteiten voor een buitenspeler in het systeem van Francesco Farioli, dat voor een groot deel draait om 1-op-1-duels. Een bijkomend voordeel voor Ajax is dat de Spaanse vleugelaanvaller zowel aan de linker- als rechterkant van de aanval uit de voeten kan. Dat is een must voor technisch directeur Alex Kroes.
Afbeelding 2: Moro bevindt zich in een benarde situatie met twee verdedigers om zich heen. (Bron: ESPN Spanje)
Afbeelding 3: Dankzij zijn wendbaarheid lukt het Moro toch om er nog langs te komen. (Bron: ESPN Spanje)
Pure startsnelheid
Op de eerste paar meters zullen er maar weinig verdedigers zijn die Moro kunnen bijhouden. Door zijn korte, vinnige passen sprint hij moeiteloos langs de meeste verdedigers en is hij hen vaak ook in kleinere ruimtes te snel af. Daardoor is hij voor veel verdedigers een doorn in het oog, zeker omdat hij daarnaast ook nog eens over uitstekende dribbelvaardigheden beschikt. Deze twee kwaliteiten versterken elkaar en maken hem bijzonder gevaarlijk.
Afbeelding 4: Moro staat recht tegenover zijn directe tegenstander en begint aan een dribbel. (Bron: ESPN Spanje)
Afbeelding 5: Minder dan twee seconden later is hij zijn tegenstander ruimschoots te snel af. (Bron: ESPN Spanje)
Het is echter vooral zijn startsnelheid die Moro uniek maakt. Op de eerste tien tot vijftien meter is hij vrijwel niet te achterhalen. Wanneer de ruimtes groter worden, komt dit voordeel minder goed tot zijn recht. Zijn manier van bewegen doet denken aan Francisco Conceição, die eveneens bekend staat om zijn korte, snelle passjes op de korte afstanden. Dit zijn precies de eigenschappen die Farioli graag ziet in een buitenspeler.
Defensief betrouwbaar
Het spelen van degradatievoetbal heeft ook voordelen. Het vereist namelijk dat spelers, ook in verdedigend opzicht, veel inzet tonen. Geen enkele speler kan zich hieraan onttrekken - Moro dus ook niet. Dit betekent dat hij verdedigend veel energie steekt in het meeverdedigen en dit ook consequent doet. Dit is een van de belangrijkste vereisten binnen het Ajax van Farioli, die veel waarde hecht aan betrouwbaarheid op dit vlak.
Afbeelding 6: Moro staat op de laatste lijn en trekt een sprintje om het gat dicht te lopen. (Bron: ESPN Spanje)
Ook bij het druk zetten is Moro bijzonder bedrijvig. Zoals gebruikelijk bij een degradatiekandidaat speelt Real Valladolid voornamelijk verdedigend voetbal, waardoor druk zetten maar sporadisch voorkomt. Toch laat Moro in die zeldzame momenten zien dat hij met zijn explosieve startsnelheid tegenstanders kan verrassen door een korte sprint te trekken en hen vast te zetten. Tegelijkertijd is er nog ruimte voor verbetering: hij zet nu nog te vaak lukraak druk op een tegenstander, zonder daarbij bijvoorbeeld een passlijn af te dekken of het teamverdedigingsplan te ondersteunen.
Afbeelding 7: Moro zet druk op de tegenstander, maar loopt niet vanuit de passlijn van de middenvelder waardoor die aanspeelbaar blijft. (Bron: ESPN Spanje)
Rendement
Toch is het ook goed te verklaren waarom Moro nog bij Real Valladolid speelt en niet bij een grotere club in Spanje. Zijn grootste probleem: zijn rendement. Dit seizoen staat hij slechts op drie doelpunten en één assist. Dat is te weinig voor een speler van zijn niveau.
Dit heeft twee belangrijke oorzaken. Wat betreft zijn doelpuntenproductie is hij vaak te onrustig voor het doel en maakt hij regelmatig de verkeerde keuze. Hij schiet vaak vanuit onmogelijke hoeken en standen, terwijl er betere opties beschikbaar zijn. Dit zal hem bij Farioli niet in dank worden afgenomen. De Ajax-trainer heeft immers meermaals aangegeven dat hij het schieten van buiten het strafschopgebied als een ‘noodoplossing’ ziet, en de voorkeur geeft aan balbezit en geduldige opbouw in dergelijke situaties.
Afbeelding 8: Moro besluit vanuit een moeilijke positie te schieten terwijl er twee spelers voor zijn neus staan en er twee medespelers aanspeelbaar zijn. (Bron: ESPN Spanje)
Daarnaast laat Moro’s eindpass te vaak te wensen over. Zijn voorzetten missen precisie en komen niet vaak bij een medespeler terecht. Ook hier maakt hij regelmatig verkeerde keuzes. Dit probleem wordt soms verergerd door het feit dat hij sterk rechtsbenig is, wat zijn opties in bepaalde situaties beperkt.
Afbeelding 9: Moro geeft een matige voorzet (rode lijn), terwijl hij richting de tweede paal (zwarte lijn)moet gaan omdat er daar meerdere medespelers staan. (Bron: ESPN Spanje)
De laatste punt verdient enige nuance. Met zijn vier goals en assists is Moro nog steeds betrokken bij 31% van de doelpunten van Real Valladolid dit seizoen. Dat zegt veel over de moeilijke situatie waarin de degradatiekandidaat, die nauwelijks kansen weet te creëren, verkeert. Bovendien is het niveau van zijn ploeggenoten niet erg hoog, waardoor kansen die Moro wél creëert regelmatig onbenut blijven. Zo heeft hij dit seizoen een Expected Assisted Goal (xAG) van 0,25 per 90 minuten. Met betere ploeggenoten had hij waarschijnlijk al meer assists op zijn naam gehad.
Conclusie
Het is duidelijk waarom Ajax interesse toont in Moro. Het type voetballer dat hij is past hij uitstekend in de speelstijl van Ajax en Farioli: de Spanjaard beschikt over uitstekende dribbelvaardigheden, is snel op de eerste meters en defensief betrouwbaar. Toch zal hij nog een flinke stap moeten zetten in zijn rendement om echt van waarde te kunnen zijn voor Ajax. Eerst blijft het echter de vraag of de Amsterdammers erin slagen om Moro daadwerkelijk binnen te halen.