Voormalig Ajax-directeur: 'Niet slim van Kroes, maar te hard aangepakt door rvc'
Arie van Os kijkt met enige verwondering naar de gang van zaken bij Ajax in de afgelopen jaren. De voormalig financieel bestuurder (87) van de Amsterdamse club zag hoe Sven Mislintat zijn eigen plan trok, terwijl hij zich ook uitspreekt over het onderzoek naar Alex Kroes.
Mislintat kon min of meer zijn eigen gang gaan in de Johan Cruijff Arena, maar het transferbeleid van de Duitse technisch directeur pakte rampzalig uit. "Wat daar is gebeurd: de rvc heeft niet goed opgelet, waardoor de bestuursraad dichter op de rvc is gaan zitten. Eigenlijk is dat onwenselijk. De bestuursraad kan op een aandeelhoudersvergadering de rvc ter verantwoording roepen en tussentijds kunnen ze elkaar af en toe spreken", reageert Van Os in Het Parool.
Mede door de keuzes van Mislintat kwam Ajax in financieel zwaar weer terecht. Van Os acht een vertrek van de beurs, zoals vaak wordt geopperd, daarom niet realistisch. "Daar is helemaal geen geld voor. Bovendien komt er een dag dat Ajax weer goed draait en dan kun je geld ophalen door aandelen uit te geven."
Inmiddels is Alex Kroes de technisch directeur in Amsterdam, maar hij begon als algemeen directeur. Hij werd al snel uit die functie ontheven vanwege vermeende handel met voorkennis in het aandeel Ajax. "Alex is een intelligente jongen, hij had moeten weten dat hij dat niet had moeten doen. Ik kan als erelid ook niet zomaar Ajaxaandelen kopen. Alex is wel te zwaar aangepakt door de rvc. Hij had er geen direct voordeel van, hooguit op lange termijn. Ik denk dat het AFM-onderzoek afloopt met een waarschuwing", voorspelt Van Os, die zelf in de jaren negentig financieel directeur was.
Van Os ziet dat Ajax langzaam uit het dal klimt. "De mooie overwinningen op Feyenoord en PSV geven de burger moed. Maar de periode-Mislintat laat bestuurlijk en financieel grote sporen na. Er is geen geld. We moeten opnieuw beginnen, met nieuwe mensen in de rvc. Net zoals wij nieuw waren in 1989, toen er ook geen geld was. Ajax moet niet verder afzakken. Op Europees niveau moet je bij de beste zestien tot achttien clubs zitten, anders ben je niet meer interessant. Dan heb je alleen nog het verleden."