Martínez beste keeper ter wereld

Martínez troeft Simón af en prolongeert titel voor beste doelman ter wereld

28 oktober om 22:05

Voor het tweede jaar op rij legt Emiliano Martínez beslag op de Yashin Trophy, de prijs die wordt toegekend aan de beste keeper ter wereld. Maandagavond kreeg de Argentijn de award in Parijs in ontvangst.

Martínez, doelman van Aston Villa en de nationale ploeg van Argentinië, won de prijs in 2023 ook al. Toen kreeg hij de Yashin Trophy na zijn heldenrol op het WK 2022, waarin hij onder meer twee strafschoppen keerde in de kwartfinale tegen Oranje. In de voorbije jaargang won hij met Argentinië de Copa América en leidde hij Villa naar Champions League-voetbal.

Diogo Costa, Gianluigi Donnarumma, Gregor Kobel, Andriy Lunin, Mike Maignan, Giorgi Mamardashvili, Martínez, Unai Simón, Yann Sommer en Ronwen Williams werden afgetroefd door Martínez. Simón, die met Spanje het EK won, eindigde achter de Argentijn als tweede. Real Madrid-sluitpost Lunin werd derde.

De prijs wordt sinds 2019 uitgereikt. De eerste editie werd gewonnen door Alisson Becker. In 2020 werd de trofee wegens de coronapandemie niet uitgereikt, in de jaren daarna wonnen Donnarumma, Thibaut Courtois en nu dus tweemaal Martínez.