Van den Boomen: 'Vaker op getraind dan vorig jaar'

Van den Boomen verrast door Farioli: 'Maar vaker op getraind dan vorig jaar'

Vandaag om 20:24

Branco van den Boomen was verrast door de systeemwijziging bij Ajax voor het Eredivisie-duel met Willem II (1-0). De middenvelder benadrukt wel dat de Amsterdammers onder Francesco Farioli al langer op meerdere systemen trainen, in tegenstelling tot vorig jaar.

Farioli vertelde zaterdag aan de spelers dat Ajax zou aantreden in een 5-3-2. "We kwamen vrijdag terug en hebben gisteren de opstelling gekregen", beaamt Van den Boomen bij ESPN. "We trainen al een tijdje in meerdere systemen. Het was wel een verrassing dat we dit systeem gingen spelen, maar we hebben er vaker op getraind dan vorig jaar toen we switchten van systeem."

Van den Boomen verwacht niet dat Ajax nu regelmatiger zal aantreden in een 5-3-2. "Ik denk dat we sowieso vasthouden aan 4-3-3. Maar het zijn wel dingen waar de trainer over nadenkt. Dit is een systeem dat je kan gebruiken als je bijvoorbeeld een goal nodig hebt."

Naast het nieuwe systeem trad Ajax ook met veel wijzigingen aan in de opstelling. "De trainer vindt het belangrijk dat iedereen fit is. Je hebt drie wedstrijden in zes dagen. Ik snap zijn redenering wel. Je pakt drie punten en hebt frisse benen richting woensdag."

Ajax overtuigde niet, maar won wel in aanloop naar de clashes met Feyenoord en PSV. Van den Boomen is positief gestemd over de toppers. "Onze core is stabiel de laatste weken. We geven minder weg dan we gedaan hebben, dus ik denk dat ons blok wel goed staat. Alleen hebben we het er ook met het team over gehad, vanuit het blok weer drukzetten, daar moeten we wel in verbeteren."