Geertruida scoort bij zege Leipzig, Dortmund verliest

Prachtrol voor Geertruida bij Leipzig-zege, goal Malen niets waard voor Dortmund

Vandaag om 17:28
Laatste update: om 17:33

Lutsharel Geertruida heeft RB Leipzig zaterdagmiddag de overwinning tegen SC Freiburg geschonken. Halverwege de tweede helft maakte de van Feyenoord overgekomen verdediger de belangrijke 2-1. Bij Borussia Dortmund kon de scorende Donyell Malen niet voorkomen dat zijn ploeg onderuit ging.

RB Leipzig - SC Freiburg 3-1
Zonder de geblesseerde Xavi Simons, maar met basisklant Geertruida begon Leipzig aan het duel met Freiburg, dat uitstekend aan het seizoen begonnen is. De wedstrijd tussen de koploper en de nummer drie van de Bundesliga ontvouwde zich tot een ware kraker, waarin de bezoekers op voorsprong kwamen. Via voormalig FC Groningen- en PSV-speler Ritsu Doan pakte Freiburg de leiding.

In een gelijkopgaande wedstrijd duurde het lang tot Leipzig de schade wist te repareren. Twee minuten na rust viel de gelijkmaker via verdediger Willi Orbán. De winnende treffer viel eveneens van de voet van een verdediger: Geertruida dus. De rechtsback stoomde op en kreeg de bal met ietwat fortuin voor de voeten. Via de voet van de Freiburg-keeper viel de bal binnen.

Het was de eerste goal van Geertruida in dienst van Leipzig en dus ook meteen een hele belangrijke. Freiburg kwam de klap niet meer te boven - sterker nog: in de slotfase maakte Leipzig via Loïs Openda de bevrijdende 3-1 - en dus behouden Die Roten Bullen de koppositie in Duitsland. Bayern München kan later dit weekend nog langszij komen.

Augsburg - Borussia Dortmund 2-1
Tegen Augsburg wilde Dortmund zich revancheren van de 5-2 nederlaag op bezoek bij Real Madrid in de Champions League. Met Malen, die scoorde in het Santiago Bernabéu, aan de aftrap begonnen Die Schwarzgelben aan de wedstrijd. Malen had slechts vier minuten nodig om net als eerder deze week tot scoren te komen.

Daarmee leek er geen vuiltje aan de lucht voor Dortmund. De bezoekers hadden ruim driekwart van de tijd de bal in het bezit, kansen waren schaars. Augsburg wist daarvan te profiteren en maakte halverwege de eerste helft via aanvaller Alexis Claude-Maurice gelijk.

Diezelfde Claude-Maurice kroonde zich tot matchwinner, door vijf minuten in het tweede bedrijf opnieuw te scoren. Dortmund ging op zoek naar de gelijkmaker, maar wist Augsburg-doelman Nediljko Labrović maar mondjesmaat te testen. Dortmund eindigde de wedstrijd met tien man, door een rode kaart voor invaller Almugera Kabar. Het bleef in Augsburg bij 2-1 en dus blijft Dortmund de nummer zeven van Duitsland.