Kraay en Willaert over Sutalo van Ajax

Kraay ziet terugval bij Ajacied: 'Begon heel goed, maar wordt weer minder'

Vandaag om 11:16

Josip Sutalo begon na een dramatisch debuutjaar dit seizoen goed bij Ajax. Dat wordt echter steeds minder, is de conclusie van Hans Kraay jr. en Cristian Willaert aan tafel bij Voetbalpraat van ESPN.

Ajax nam Sutalo vorige zomer voor een slordig bedrag van 20,5 miljoen euro over van Dinamo Zagreb. De verwachtingen van de basisspeler van het Kroatische elftal waren hoog op dat moment, maar die wist de verdediger vorig seizoen niet waar te maken. Dit seizoen leek de Kroaat dat alsnog te doen onder Francesco Farioli, maar langzamerhand beginnen de twijfels over Sutalo weer te groeien. "Sutalo zijn we met z’n allen vorig seizoen heel erg van geschrokken, want we kennen hem van Kroatië waar hij de ballen verovert en heel simpel inspeelt", steekt Kraay junior van wal. "Dit seizoen ging het hartstikke goed, maar het wordt weer steeds minder."

"Hij krijgt de bal van Rugani", vervolgt Kraay jr.. "Dan moet je tempo maken. Het is 0-0, je speelt tegen een man minder… Maar hij neemt 'm aan en staat dan 36 keer met zijn noppen op de bal.” Willaert ziet dat Sutalo probeert spelers te 'lokken'. Kraay reageert door te zeggen dat er 'niks te lokken' valt.

Willaert begrijpt zijn collega, maar ergert zich nog veel meer aan wat de verdediger doet als hij daadwerkelijk een tegenstander heeft weten te lokken. "Het leek er uit bij hem, maar vaak als er dan wel iemand komt, de tegenstander is gelokt en er zou dan ergens iemand vrij moeten staan, dan geeft hij vaak een kort balletje dat net niet op snelheid is, waardoor de tegenstander de kans heeft om het duel aan te gaan. Dán moet het ook goed zijn. Dat was een periode heel goed vond ik. Maar ook verdedigend… Er waren een paar billenknijpmomenten vandaag (donderdag, red.)."

"De goede periode die hij echt had, absoluut, lijkt wel weer minder te worden", sluit Willaert zich aan bij Kraay jr.. "We zeggen al vanaf het begin van het seizoen: van achteruit opbouwen, puur voetballend, aan de bal dominant zijn; dat heeft er eigenlijk bijna geen moment in gezeten. Maar wat ze wél goed deden: het was verdedigend goed, bijna geen enkele wedstrijd meer dan drie schoten op doel incasseren. Nu zie je al wedstrijden lang dat tegenstanders heel veel kansen krijgen."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Antony, Ajax, PSV, Feyenoord en Indonesië!