Ajax op rapport: één onvoldoende ondanks ruime zege

Ajax op rapport: één onvoldoende ondanks ruime zege op Qarabag

Vandaag om 20:50

Ajax speelde lange tijd een zeer moeizame wedstrijd, maar boekte uiteindelijk wel een ruime zege op Qarabag (0-3). VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de ploeg van trainer Francesco Farioli. 

Remko Pasveer – 6,5: Hij kreeg heel weinig te doen, mede door de snelle rode kaart van de Azerbeidzjanen. Aan de bal was de routinier de rust zelve.

Devyne Rensch – 6: Rensch toonde een beetje twee gezichten. Verdedigend blonk hij niet altijd uit in doortastendheid, zo gaf hij Qarabag tien minuten na rust een enorme kans toen hij zomaar inleverde. Vervolgens stond hij echter wel aan de basis van de 0-3 met een uitstekende actie.

Josip Sutalo – 6,5: Liet zich al snel bij de eerste paal aftroeven, maar had geluk dat het buitenspel was. De Kroaat oogde bij vlagen wat onzeker in het begin, maar het ging beter toen hij weer rechts in het centrum ging spelen. Stak na 57 minuten een stokje voor de gelijkmaker.

Daniele Rugani – 6: De Juventus-huurling kwam er tot dusver nog niet veel aan te pas, maar mocht zich in Baku vanaf het begin laten zien. Hij deed het zeker niet onaardig, maar aan de bal kon hij Ajax niet echt helpen.

Jorrel Hato – 6: Bij Hato leek na de rode kaart ruimte te liggen, maar de linksback maakte zich niet echt aanspeelbaar. Een wat kleurloos optreden van de jonge Oranje-verdediger.

Jordan Henderson – 6: Zijn waarde voor dit Ajax is bekend. Zeker tegen tien man moest de Engelsman echter ook het spel verdelen en dat gaat de Engelse routinier niet altijd even goed af.

Kian Fitz-Jim – 5,5: Door het schrijnende gebrek aan creativiteit wordt veel naar Fitz-Jim gekeken, maar hij was donderdag niet in staat het spel vorm te geven. De middenvelder speelde na zijn gele kaart bovendien met vuur en werd na een klein uur gewisseld.

Kenneth Taylor – 6,5: Taylor stond aan de basis en was de afmaker van de openingstreffer. Kort na rust schonk hij Weghorst een grote kans met een prima pass. Stuurde Godts ook nog een keer goed weg, al was dat nipt buitenspel. Zo droeg hij weer zijn steentje bij.

Christian Rasmussen – 5: Farioli is voorzichtig met Bertrand Traoré, dus mocht Rasmussen weer starten. Dat is toch vooral bij gebrek aan beter. De Deen doet zijn best, maar speelt weinig klaar. Met wat geluk kreeg hij wel een penalty mee.

Wout Weghorst – 6: Weghorst kreeg zijn gewenste kans in de basis, maar hij had het niet makkelijk. De spits werd – ook tegen tien man – zelden in stelling gebracht. Hij gaf wel de assist bij de 0-1 en maakte zelf de 0-2 vanaf de penaltystip.

Mika Godts – 6,5: Ajax was weer aardig afhankelijk de jonge Belg, wiens tegenstander al snel een rode kaart kreeg. Hij was ook betrokken bij de 0-1 en gaf de assist voor de 0-3. Er kan nog veel beter, maar Godts is wel de meest dreigende Ajacied.

Invallers
Ahmetcan Kaplan – 6: De Turkse verdediger mocht een halfuur meedoen en stond zijn mannetje indien nodig.

Branco van den Boomen – 6: Van Van den Boomen verwacht je dat hij het spel versnelt, maar dat lukte hem zeker niet. Een magere zes.

Chuba Akpom – 6,5: Een prima invalbeurt van Akpom, die dreigend was en na een goede actie voor de 0-3 tekende.

Anton Gaaei - x: Kwam na 78 minuten in het veld en speelde te kort voor een beoordeling. 
Jorthy Mokio - x: Kwam na 86 minuten in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Francesco Farioli – 6: Een winnende trainer heeft altijd gelijk, maar dat er bij Ajax héél veel voor verbetering vatbaar is, is ook duidelijk. De Italiaan wordt niet geholpen door het beschikbare materiaal, maar ook tegen tien man wist Ajax nauwelijks kansen te creëren. Het was erg pover.