Ajax-revelatie Fitz-Jim komt uit diep dal

Ajax-revelatie komt uit diep dal: 'Ik voelde me amper onderdeel van het team'

Vandaag om 19:40

Kian Fitz-Jim heeft in gesprek met De Volkskrant teruggeblikt op begin dit jaar, toen hij een zeer moeilijke periode bij Ajax kende. De Amsterdammers haalden hem terug van Excelsior, maar speelminuten werden hem vervolgens niet tot nauwelijks gegund. Fitz-Jim voelde zich in die maanden 'amper onderdeel van het team', zo vertelt hij. 

Fitz-Jim is dit seizoen één van de revelaties bij Ajax, iets waar vorig seizoen totaal geen sprake van was. Aanvankelijk werd hij uitgeleend aan Excelsior, waar hij weinig aan bod kwam. In de winterse transferwindow vroeg Ajax aan Fitz-Jim of hij terug wilde komen. "Ik heb het heel moeilijk gehad. Ik kwam met hoge verwachtingen, want Ajax wilde me terug", vertelt hij aan de Volkskrant. 

In diezelfde periode contracteerde Ajax ook de ervaren Jordan Henderson. Die transfer maakte de terugkeer van Fitz-Jim op dat moment eigenlijk overbodig. "Ik denk dat ik een half uur in het eerste heb gespeeld, met twee invalbeurten. Ik voelde me amper onderdeel van het team. Op een gegeven moment denk je: waarom zou ik de warming-up voluit doen, als ik er toch niet inkom?"

"Ja, dat is de foute instelling", beseft Fitz-Jim zich nu. "Lang dacht ik: vandaag kom ik erin. Vandaag gaat het gebeuren. Maar het gebeurde niet. Ik heb veel met mijn ouders gesproken en met mijn mentale coach." Uiteindelijk is de middenvelder erin geslaagd om die periode te overwinnen. "Het hoort erbij. Voetbal is niet alleen mooi. Het was genoeg dat ik mijn gevoelens kon uiten bij mijn ouders, bij mensen om me heen. Het was ook goed dat zij de spiegel voor mij neerzetten. Ik kon wel altijd zeggen dat het de schuld van de trainer was, maar ik moest ook iets aan mezelf veranderen. Sterker worden, lopen, betrouwbaar zijn."

Inmiddels hangt de vlag er bij Fitz-Jim heel anders bij. Van trainer Francesco Farioli krijgt hij veel vertrouwen. "Farioli past als trainer bij mijn speelstijl. Hij houdt van het spelletje, van mooi voetbal, maar het moderne voetbal is niet alleen mooi. Intensiteit hoort daarbij. Dat eist hij ook. Veel lopen heeft altijd in me gezeten, maar het is nu echt ontwikkeld. Als je het verschil in meters ziet met vorig jaar…het zat er wel in, maar nu ligt er nadruk op. Je moet ook voor elkaar willen werken."