Dit is Ajax-target en Anderlecht-spelmaker Stroeykens

Dit is Anderlecht-spelmaker Stroeykens, die concrete interesse geniet van Ajax

Vandaag om 12:30

Ajax heeft zijn oog laten vallen op Mario Stroeykens, het twintigjarige toptalent van RSC Anderlecht. De Amsterdammers behoren tot de clubs die het meest concreet zijn voor de aanvallende middenvelder, meldde La Dernière Heure. Met VoetbalPrimeur.be-hoofdredacteur Daan Slingers bespreken we de kwaliteiten van Stroeykens.

Stroeykens, op 29 september 2004 geboren in het Belgische Zellik, werd in 2012 opgenomen in de jeugdopleiding van Anderlecht. De technische middenvelder doorliep de jeugdteams en sloot in het seizoen 2020/2021 aan bij de hoofdmacht van toenmalig trainer Vincent Kompany. Op 15 januari 2021 maakte hij op zestienjarige leeftijd zijn debuut in de Jupiler Pro League.

Sindsdien ontwikkelde Stroeykens zich in rap tempo en vorig seizoen was hij al een vaste waarde in Brussel. Met vijf goals en vijf assists in 35 competitieduels kende hij een verdienstelijk jaar. Dit seizoen lijkt de spelmaker weer een volgende stap te zetten in zijn ontwikkeling, tot dusver was hij in elf optredens in de Jupiler Pro League betrokken bij twee goals en vier assists.

De kwaliteiten van Stroeykens
"Stroeykens is een lichtvoetige middenvelder. Zijn tweebenigheid spreekt in zijn voordeel. Hij kan zich heel snel uit kleine ruimtes werken en heeft een kleine draaicirkel", vertelt Slingers over de kwaliteiten van de Belgische jeugdinternational. "Hij is dribbelvaardig, maar behoudt ook goed het overzicht. Vanuit het centrum kan hij makkelijk de flanken vinden. Maar als hij zelf op de flank staat, heeft hij een goede voorzet in huis. Hij ziet de openingen op het veld en met zijn passes weet hij die ook te vinden."

Volgens Slingers wordt Stroeykens desondanks niet tot de allergrootste talenten gerekend in eigen land. "Stroeykens wordt in België niet gezien als het allergrootste talent, maar dat komt meer omdat er andere zijn waar wel zo naar gekeken wordt. Ik denk aan Jérémy Doku en Julien Duranville, ook uit de jeugd van Anderlecht. We moeten ook niet vergeten dat Stroeykens op zijn twintigste al een tijdje meeloopt bij Anderlecht. Kompany liet hem op zijn zestiende al debuteren."

"Bij Anderlecht wordt Stroeykens ook niet meer bekeken als een 'talent'. Dat wil zeggen, een jeugdspeler die mag proeven van het eerste en nog fouten mag maken", vervolgt Slingers. "Sterker nog, na de trainerswissel heeft David Hubert Stroeykens aangewezen als de draaischijf van zijn ploeg op 10. Voor de trainerswissel was het toch wel wat schuiven met Stroeykens. De ene keer op tien, dan weer lager op het veld, of tweede aanvaller of flankspeler. Nu lijkt zijn tijd als echte nummer 10 van Anderlecht aangebroken. In de voorbije drie competitiematchen leverde dat telkens een assist op en tegen Standard Luik en uit bij Real Sociedad (1-2 winst, red.) was hij de absolute uitblinker."

Bij Anderlecht krijgt Stroeykens onder meer de voorkeur boven Yari Verschaeren, spelend in de rug van spits Kasper Dolberg. Desondanks lijkt Stroeykens voorlopig niet in beeld bij bondscoach Domenico Tedesco. Met spelers als Charles De Ketelaere, Youri Tielemans en straks weer Kevin De Bruyne is er ook flink wat concurrentie. "Of hij in aanmerking komt voor de Rode Duivels? Die kans lijkt mij klein, maar dat heeft ook te maken met de concurrentie en de keuzes van de bondscoach. Die lijkt niet meteen wakker te liggen van de Jupiler Pro League", aldus Slingers.

'15 miljoen wat weinig voor Stroeykens'
Dat Ajax nu interesse heeft in de Anderlecht-spelmaker is vanwege het prijskaartje van vijftien miljoen euro, enigszins verrassend. Zo heel breed hebben de Amsterdammers het momenteel niet. In België is er om een andere reden discussie. "Ik denk dat heel wat fans van Anderlecht vijftien miljoen wat weinig vinden", stelt Slingers. “Dan klinkt al snel dat als hij bij Ajax zou spelen de Amsterdammers vijf tot tien miljoen euro meer zouden vragen."

Stroeykens ligt bovendien nog tot medio 2026 vast. "Ze moeten hem dus niet verkopen. Daarnaast beseft het bestuur van paars-wit dat Stroeykens nog een van de weinige spelers in de selectie is, die nog iets kan opleveren. Ze zullen hem dus niet voor een appel en een ei laten gaan. Wat dan weer in het nadeel van Anderlecht spreekt, is dat Stroeykens nog een leeg palmares heeft en weinig Europese ervaring. Vijftien miljoen plus wat bonussen en een doorverkooppercentage lijkt mij wel realistisch."