Record-journalist praat VP bij over kracht en zwakte van Benfica

Feyenoord kan borst natmaken voor Benfica en 'herboren' Kökcü: 'Zijn in bloedvorm'

Vandaag om 13:00
Laatste update: om 13:00

Feyenoord gaat woensdagavond in Lissabon proberen de Champions League-zege op Girona een goed vervolg te geven. In Benfica treffen de Rotterdammers, zo wees begin dit seizoen al uit, een meer dan geduchte tegenstander. Waar moet Feyenoord voor waken? En waar liggen de kansen om zelf toe te slaan? VoetbalPrimeur blikt vooruit met Valter Marques, journalist van het toonaangevende Portugese medium Record

Benfica en Feyenoord zijn allerminst onbekenden van elkaar. Eind juli stonden de clubs ook al tegenover elkaar. Toen werd er in de Portugese hoofdstad gespeeld om de Eusébio Cup. Feyenoord, dat die avond aantrad in het inmiddels door Brian Priske naar de prullenbak verwezen 3-4-3-systeem, werd vooral in de eerste helft totaal weggeblazen. Na achttien minuten spelen stond het al 4-0. 

'Benfica is echt in bloedvorm'

Hoe hangt de vlag er een kleine drie maanden later bij in Estádio da Luz? "In Juli won Benfica heel overtuigend", herinnert Marques zich. "Maar daarna gingen ze door een moeilijke periode. Een nederlaag en een gelijkspel in de eerste vier competitiewedstrijden betekende einde oefening voor Roger Schmidt. Daarna is het gaan lopen. Bruno Lage heeft zijn eerste zes wedstrijden als nieuwe coach gewonnen. Het doelsaldo: twintig voor, en drie tegen. Ze zijn echt in bloedvorm." Dat ondervond ook het doorgaans zo goed georganiseerde Atlético Madrid, dat begin oktober met 4-0 klop kreeg van de Portugezen.

'Ze zijn ontzettend strijdbaar'

Wat doet Lage anders dan zijn Duitse voorganger? "Er zijn twee grote verschillen", constateert Marques. "Hij is gaan schuiven op het middenveld, en is gestopt met Florentino Luís en Leandro Barreiro tegelijkertijd op te stellen. Dat zijn twee spelers die te veel op elkaar lijken. Daarnaast is ook de mentaliteit van Benfica veranderd. Ze zijn nu ontzettend strijdbaar. Ze spelen met enorm veel intensiteit, wat het ontzettend moeilijk maakt om ze te verslaan."

Het huidige Benfica heeft een redelijk hoog oud-Eredivisie-gehalte. Met Fredrik Aursnes en Orkun Kökcü staan er twee voormalig Feyenoorders onder contract, terwijl Vangelis Pavlidis vorig seizoen als spits van AZ nog menig Eredivisie-verdediger angst inboezemde. Met twee goals in tien wedstrijden moet de productie van de Griek bij Benfica nog een beetje op gang komen. "Hij is een belangrijke speler, maar je verwacht altijd goals van een spits, en daarin schiet hij nog een beetje te kort. Ondanks dat speelt hij vrijwel alles."

'Kökcü is herboren onder Bruno Lage'

Waar Pavlidis nog niet elke fan van As Águias kan bekoren, geldt dat niet voor Kökcü. Na een moeilijk eerste seizoen draait de voormalig Arne Slot-leerling met vier doelpunten en drie assists in negen wedstrijden als een tierelier. Marques verwacht hem tegen Feyenoord dan ook absoluut in de basis. "Kökcü laat nu, na een seizoen waarin hij werkelijk niemand wist te overtuigen, zien waarom Benfica 25 miljoen euro voor hem heeft betaald."

"In zijn eerste jaar was hij heel kritisch op Roger Schmidt", blikt de journalist terug. "Kökcü beweerde en plein public dat Schmidt hem allerlei opdrachten gaf die hij niet wilde uitvoeren. Onder Bruno Lage zien we een herboren speler. Hij is een heel belangrijke schakel onder hem."

'Feyenoord heeft ook een hele sterke ploeg'

Hoewel Benfica uitstekend draait, en met Angel Di María en Muhammed Aktürkoğlu ook nog eens over twee uitstekende vleugelspelers beschikt, acht Marques Feyenoord zeker niet kansloos. Waar kunnen Priske en co. de Portugezen pijn doen? "Op basis van de laatste zes wedstrijden is het lastig om in te schatten hoe Feyenoord Benfica pijn kan doen. Maar er zijn wel wat kwetsbaarheden in de verdediging. Bah (Alexander, red.) en Carreras (Álvaro, red.) zijn op aanvallend vlak twee hele goede centrale verdedigers, maar op verdedigend vlak willen ze hier en daar nog wel wat foutjes maken", analyseert de journalist van Record

Aan een uitslag wil Marques zich niet wagen. "De verwachting in Portugal is dat Benfica gaat winnen. Dat heeft te maken met de wedstrijd van eind juli, maar ook vanwege de huidige vorm. Ook spelen ze thuis, waardoor ze in mijn ogen favoriet zijn. Maar ik hou er niet van om wedstrijden te voorspellen. Feyenoord heeft ook een hele sterke ploeg, en is bezig met een goede reeks. Er kan woensdagavond van alles gebeuren."