NAC dankt invallers en Ómarsson en betreedt linkerrijtje door zege op PEC

NAC dankt invallers en Ómarsson en betreedt linkerrijtje door zege op PEC

Vandaag om 18:43
Laatste update: om 19:12

NAC Breda heeft zijn eerste uitzege in 5,5 jaar tijd weten te boeken in de Eredivise. Op bezoek bij PEC Zwolle won De Parel van het Zuiden met 1-2 dankzij twee goals van Elías Már Ómarsson. Daardoor staat NAC nu in het linkerrijtje, terwijl PEC net boven de degradatiezone bivakkeert.

Zondag sloten PEC en NAC het Eredivisie-weekend af in Zwolle. In de eerste helft ging de wedstrijd redelijk gelijk op. PEC drong naarmate de tijd vorderde steeds meer aan, maar NAC kreeg na een half uur spelen een goede kans: Ómarsson raakte de lat, nadat hij de bal met een boogje over doelman Jasper Schendelaar heen kopte.

Ruim tien minuten voor het rustsignaal dacht PEC nog aan een strafschop, maar daar wilde de arbitrage niet aan. NAC-verdediger Leo Greiml maakte vermoedelijk hands in de zestien na een voorzet. Doordat de bal niet op de stip ging, stond het bij het rustsignaal nog altijd 0-0. Daar kwam al snel in de tweede helft verandering in: invaller Raul Paula nam Schendelaar eerst zelf onder vuur, voordat hij een combinatie opzette met mede-invaller Casper Staring. Ómarsson kon een scherpe voorzet van Paula vervolgens knap in het doel werken.

Na de openingstreffer bleef PEC de dominante partij. NAC moest bij vlagen flink aan de bak om de voorsprong te verdedigen, maar het lukte de Bredanaars om de Blauwvingers onschadelijk te maken. Een klein kwartier voor tijd stond Ómarsson weer op: na een geweldige actie van Leo Sauer en een goede voorzet van invaller Dominik Janosek frommelde de IJslandse spits de bal in het doel.

In de slotfase werd het wel nog even spannend: uitgerekend Kaj de Rooij, die in zijn tijd bij NAC de hoge verwachtingen niet waar wist te maken, maakte in de 81ste minuut de aansluitingstreffer met een bekeken schot dat hoog in de hoek eindigde. PEC ging daarna nog op jacht naar de gelijkmaker, maar dat bleek tevergeefs. Zo pakt NAC voor het eerst drie punten in een Eredivisie-uitduel sinds 3 april 2019, toen de club won van Excelsior. NAC staat nu negende in de Eredivisie met twaalf punten, PEC heeft vier punten minder en vindt zichzelf terug op de vijftiende plek.