De Boer ziet Sutalo opkrabbelen bij Ajax

De Boer ziet ontwikkeling bij Ajax: 'Op dit moment een sterkhouder'

Vandaag om 10:45
Laatste update: om 11:09

Ronald de Boer ziet Josip Sutalo dit seizoen een positieve ontwikkeling doormaken bij Ajax. De verdediger heeft een teleurstellend eerste seizoen achter de rug in Amsterdam, maar heeft zich onder leiding van Francesco Farioli herpakt.

Het verschil tussen de Sutalo van dit jaar en die van vorig seizoen is groot. "Mensen onderschatten hoe belangrijk wennen is voor voetballers", vertelt Ronald de Boer in gesprek met de NOS. "Niet alleen aan je nieuwe omgeving, maar ook aan een nieuw spelsysteem. Aan nieuwe ideeën over voetbal."

De Boer vindt het niet gek dat Sutalo het vorig seizoen moeilijker had in balbezit. "Aan de druk lag het niet, denk ik. Als je met Kroatië op een WK kan staan, dan kun je wel wat", aldus de oud-voetballer. "Maar daar worden wel andere dingen gevraagd van een centrale verdediger dan bij Ajax. Bij Kroatië kun je de opbouw grotendeels aan Luka Modric en die andere kanjers op het middenveld overlaten."

Volgens De Boer valt de ontwikkeling van Sutalo niet los te zien van het verbeterde spel van Ajax onder Farioli. "Het verschil is duidelijkheid", legt De Boer uit. "Er wordt bij Ajax heel veel getraind op de verdedigende organisatie en daardoor staat het als een huis. Aan die duidelijkheid heeft ook Sutalo heel veel."

Het zou De Boer verbazen als Sutalo opnieuw in een vormdip zou belanden. "Je moet je als speler soms een beetje vormen naar je team. Dat is een puzzeltje. Op dit moment is hij in ieder geval een sterkhouder voor Ajax."