PSV legt tiental AZ over gemakkelijk over knie en is nog foutloos in Eredivisie

PSV maakt het nog onnodig spannend, maar begaat ook bij AZ geen misstap

Vandaag om 20:37
Laatste update: om 20:40

PSV heeft zaterdagavond een gemakkelijke 1-2 zege op AZ geboekt. Na een vroege rode kaart van David Møller Wolfe en treffers van Luuk de Jong en Noa Lang die snel daarop volgden, had de landskampioen de zaken goed voor elkaar in Alkmaar. Toch werd het in de slotfase nog even spannend, door een goal van Denso Kasius.

Peter Bosz, die door een uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB 'gewoon' op de bank plaats mocht nemen in Alkmaar, liet Noa Lang tegen AZ voor het eerst in twee maanden tijd weer in de basis starten bij PSV. Daarnaast kon de oefenmeester ook weer beschikken over Jerdy Schouten, die vlak voor de interlandperiode was uitgevallen.

Nadat de wedstrijd in de eerste tien minuten gelijk opging, moest AZ verder met tien man: Møller Wolfe kreeg rood nadat hij Til een scoringskans ontnam. Vanaf dat moment kantelde het wedstrijdbeeld volledig. Vijf minuten na de rode prent kwam PSV namelijk al op voorsprong, nadat Luuk de Jong de bal op aangeven van Til knap tegen de touwen werkte.

Niet veel later wist PSV de marge ook al te verdubbelen: opnieuw was het Til die de bal gevaarlijk voor het doel van de thuisploeg bracht. AZ-keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro greep in, maar daardoor kwam de bal voor de voeten van Lang terecht. De aanvaller aarzelde niet, schoot hard raak en snoerde daarna zijn criticasters de mond met wat handgebaren. In het restant van de eerste helft kreeg PSV kansen op meer, maar een derde treffer maakten de Eindhovenaren niet.

Jerdy Schouten viel op slag van rust wel uit bij PSV, nadat op het eerste oog hij last kreeg van zijn knie na een duel met Denso Kasius. Hij keerde daardoor samen met Lang niet meer terug op het veld in de tweede helft. In dat tweede bedrijf namen de bezoekers ook flink wat gas terug, wat bij momenten voor frustratie bij Bosz zorgde. PSV kwam vrijwel niet meer tot kansen, terwijl AZ in de slotfase wel nog scoorde via Denso Kasius. Daardoor zette AZ nog even maximaal aan, maar de gelijkmaker kwam er niet meer.

PSV wint zo met 1-2 van een tiental van AZ. De formatie van Bosz gaat daardoor aan kop met de maximale score van 27 punten uit 9 wedstrijden in de Eredivisie. Voor PSV kan de blik nu richting het Champions League-treffen met Paris Saint-Germain, dat dinsdag op de rol staat. AZ staat nu derde, maar kan nog wat plekken gaan zakken dit weekend. De Alkmaarders gaan zich nu opmaken voor een uitduel bij Tottenham Hotspur in de Europa League, dat donderdag gespeeld gaat worden.