Martens breekt door als coach bij AZ:

Martens ziet 'gigantisch verschil': "Ze zijn soms te soft, dan ben ik de Belg"

Vandaag om 12:21

Maarten Martens speelde een groot deel van zijn carrière in de Eredivisie, maar als trainer moest hij toch nog wennen aan de Nederlandse mentaliteit. De coach van AZ gaat in gesprek met Het Nieuwsblad in op de cultuurverschillen met België.

Martens zette zijn eerste stappen in het trainersvak bij Club Brugge, waar hij de leiding had over vershillende jeugdteams. Hoewel de veertigjarige Belg ook jarenlang in Nederland speelde, blijven hem cultuurverschillen opvallen. Niet alleen zijn Vlaamse uitdrukkingen zorgen soms voor verwarring, ook op het vlak van mentaliteit is dat het geval. "Een gigantisch verschil is dat je in Nederland alles moet uit­leggen", vindt Martens. "Elke keuze."

In Brugge was het een kwestie van hard werken zonder morren. De spelers hadden de keuzes simpelweg te aanvaarden, waarbij volgens Martens misschien wel iets te 'weinig empathie' kwam kijken. Bij AZ is het juist andersom. "In ­Nederland zijn ze soms te soft, en dan ben ik wel de Belg", benadrukt Martens, die zaterdagavond met de Alkmaarders de Eredivisie-topper tegen PSV speelt.