Ten Cate over Ajax, Fitz-Jim en Berghuis

Goed nieuws op komst voor Ajax: 'Als hij speelt en zijn koppie erbij houdt...'

Vandaag om 13:16

Kian Fitz-Jim zorgt met zijn opmars voor verbazing bij Henk ten Cate. Ook de naderende terugkeer van Steven Berghuis is goed nieuws voor Ajax. Het middenveld van de Amsterdammers komt onder Francesco Farioli gedisciplineerder over op de oud-trainer.

Ajax heeft dit seizoen alleen Davy Klaassen aangetrokken voor het middenveld, maar toch ziet Ten Cate de nodige verschillen. "Kian Fitz-Jim verbaast mij eigenlijk het meest", aldus de oud-trainer. "Zeker als je het vergelijkt met vorig seizoen. Toen heb ik hem zelfs nog even bij Excelsior aan het werk gezien en dat viel me niet mee. Maar die jongen is aan een goede ontwikkeling bezig. Hij straalt vertrouwen uit en durft te voetballen. Dat heeft denk ik ook met deze trainer te maken. Die heeft duidelijk voor hem gekozen en dat laat hij ook merken, waardoor het vertrouwen van die jongen een gigantische sprong maakt en hij beter gaat spelen."

"De middenvelders zijn ook wat gedisciplineerder", vervolgt Ten Cate tegenover Voetbal International. "Ik vind met name de omschakeling van Kenneth Taylor naar balverlies een stuk verbeterd. En ik zie eerlijk gezegd wel graag Branco van den Boomen spelen. Hij is misschien iets trager dan de rest, maar hij heeft een geweldige pass in huis en het is ook een jongen die je ziet sturen. Ik vind dat wel belangrijk in een elftal."

Terugkeer Berghuis bij Ajax nabij

Naast de eerder genoemde middenvelders is ook de terugkeer van Berghuis nabij. De middenvelder annex rechtsbuiten is een van de sterkhouders van dit Ajax, ziet ook Ten Cate. "Uiteindelijk is Steven Berghuis in dit Ajax wel de speler die het verschil moet maken. Gelukkig voor hem en voor Ajax is hij bijna terug van zijn blessure, want hij maakt in creatief opzicht absoluut het verschil. Áls hij speelt en als hij zijn koppie erbij heeft, want dat heeft hij niet altijd, zeg ik met een knipoog."