Raterink (ex-De Graafschap): 'Kwaliteit Leverkusen gigantisch'

‘Vorig jaar met PSV gesproken, maar uiteindelijk is dat niet doorgegaan’

Vandaag om 07:55
Laatste update: om 09:13

Jeremie Frimpong is dit seizoen niet de enige Nederlander die indruk maakt bij Bayer Leverkusen. Ook Othniël Raterink gaat het voor de wind bij de Duitse kampioen, nadat hij afgelopen zomer via een bijzondere constructie overkwam van De Graafschap.

De achttienjarige Raterink is een sterke en snelle verdediger annex middenvelder. De jeugdinternational gold in Doetinchem als grootste talent van de jeugdopleiding en eind vorig seizoen debuteerde hij in de Keuken Kampioen Divisie. In het kielzog van Jefta Bresser, voormalig hoofd opleiding van De Graafschap, trok hij afgelopen zomer naar Leverkusen, waar hij zijn duels speelt in de O19, maar al wel traint met de ploeg van Xabi Alonso.

"Ja, het gaat heel goed", zegt Raterink tegen ESPN. Hij staat doordeweeks op een trainingsveld met sterren als Florian Wirtz, Victor Boniface, Granit Xhaka en landgenoot Frimpong. "Dat is een groot verschil met De Graafschap. De kwaliteit is hier gigantisch. Qua conditie en kracht kan ik goed meekomen, maar het tempo ligt natuurlijk wel veel hoger. Gelukkig pas ik mij snel aan."

Zijn stap naar Leverkusen betekent overigens niet dat de Nederlandse topclubs hem niet op de radar hadden. "Nederlandse topclubs hebben ook wel eens interesse getoond", vertelt Raterink. "Vorig jaar was ik nog in gesprek met PSV, maar uiteindelijk is dat niet doorgegaan. Ik zat goed bij De Graafschap en hoefde niet per se weg. Dat veranderde toen Bayer Leverkusen concreet werd."

De Bundesliga-kampioen heeft echter geen beloftenploeg. Omdat hij volgend jaar al te oud is voor de O19 werd een huur overeengekomen, zodat Die Werkself zijn kwaliteiten dit seizoen goed kan inschatten. Als Raterink bevalt kan hij definitief worden overgenomen, anders keert hij met een ervaring rijker terug naar De Superboeren. "Ik durf niet te zeggen hoe het zal lopen. Ik weet alleen dat ik goed bezig ben. Als ik zo doorga, dan is er ook een kans dat ik bij Leverkusen blijf."