Reijntjes geeft zorgwekkende update over overnameproces Vitesse

Vitesse heeft haast: 'Lijkt koek en ei, maar intern broeit het aan alle kanten'

Vandaag om 18:12
Laatste update: om 18:14

Vitesse lijkt na de enorm onrustige maanden inmiddels in wat rustiger vaarwater te verkeren, maar niets is minder waar. Interim-directeur Edwin Reijntjes vertelt aan De Gelderlander over de stress die gepaard gaat met het overnameproces. De tijd begint te dringen.

Reijntjes slaagde er afgelopen zomer met zijn collega's in om Vitesse van de ondergang te redden. Er volgde een zwaar overnameproces, dat nog altijd niet voltooid is. Guus Franke, de beoogd nieuwe eigenaar, heeft mijn zijn investeringsmaatschappij nog niet alle benodigde documenten aangeleverd. De overname zal dus nog wel even duren. "De tijd tikt weg en die hebben we niet", aldus Reijntjes. 

"Ik ga niet over bedragen praten, maar er is een fors tekort", antwoordt hij als hem gevraagd wordt naar de financiële status van Vitesse. "We hebben wel een grote meevaller met de verkoop van seizoenkaarten. Dat zijn er 11.500 en dat zegt dat de club enorm leeft. Maar onze organisatorische kosten zijn hoog. Dat zit in allerlei zaken, maar ook in adviseurs en bestuurders. Die zijn aangesteld door de ondernemingskamer, maar dat is een stevige last. We smachten naar de overname. Dan vallen die bestuurskosten meteen weg."

Vitesse werd afgelopen zomer gered door de KNVB en de stichting Sterkhouders. Een overname van laatstgenoemde partij, een groep bestaande uit echte supporters, zit er niet in. "Zij kunnen dat niet. Dan moeten ze 20 miljoen neerleggen. Want dan krijgen zij ook de nog bestaande schuld aan voormalig eigenaar Coley Parry op hun bord. Van 17 miljoen euro. Parry heeft een afspraak met Franke. Als die de overname gaat doen, is de schuld van de balans van Vitesse. Dan zijn wij schuldenvrij. Als Franke geen goedkeuring krijgt, vervalt die afspraak en moeten wij en de Sterkhouders met Parry gaan zitten. Dan begint het hele overnameproces opnieuw. Met alle gedoe en onzekerheid. Daar zitten we niet op te wachten", legt Reijntjes uit. 

'Aan de binnenkant broeit het aan alle kanten'

Voordat de overname wordt goedgekeurd, moet Franke eerst nog langs de KNVB. Vitesse communiceerde aanvankelijk dat dat enkele weken zou duren, maar inmiddels is er al veel meer tijd verstreken. "Dit is erg vervelend", geeft Reijntjes toe. "Voor de buitenwereld ziet het er allemaal leuk uit. We voetballen vrolijk, er staat een jong team en niemand heeft hoge verwachtingen op het veld. Aan de buitenkant is alles koek en ei. Maar aan de binnenkant broeit het aan alle kanten. Vitesse staat stil. Wij kunnen geen structurele beslissingen nemen. Want we hebben geen eigenaar. Als die er is, kunnen we doorpakken. Dan kunnen we beleid uitrollen."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Antony, Ajax, PSV, Feyenoord en Indonesië!