Zo verging het Nederlandse talenten op Guardian-lijst

Oranje-klanten en Ajax-vertrekkers: zo verging het 'grootste talenten ter wereld'

Vandaag om 10:20

The Guardian presenteerde deze week zijn jaarlijkse Next Generation-lijst, met daarop twee Nederlanders. Jaden de Guzman en Shane Kluivert zijn opgenomen in de prestigieuze, zestigkoppige lijst van de Britse kwaliteitskrant. Maar wat zegt dit voor de toekomst? VoetbalPrimeur bekijkt hoe ver hun voorgangers het hebben geschopt.

The Guardian wijst sinds 2014 de grootste talenten ter wereld aan, geboren in een bepaald jaar. Voor de generatie van 2007 zijn er met De Guzman en Kluivert, die allebei een beroemde voetbalvader hebben, twee Nederlanders geselecteerd. Maar meerdere landgenoten gingen hun voor. Zo is het hen vergaan.

2023: Jorrel Hato (Ajax) en Tygo Land (PSV)
Een piepjonge Hato brak als een komeet door bij Ajax. In een turbulent seizoen was de piepjonge verdediger een lichtpuntje in de Johan Cruijff Arena. Zijn basisplaats stond Hato niet meer af en in november 2023, een maand na het uitkomen van de lijst van The Guardian, debuteerde hij in Oranje. Maandag volgde zijn basisdebuut, in de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland.

Land stak een jaar geleden voor het eerst zijn neus aan het venster bij PSV. De spelbepaler werd door Peter Bosz geprezen om zijn ‘unieke kwaliteiten’ en The Guardian maakte de vergelijking met Frenkie de Jong en Andrea Pirlo. Zijn rol is sindsdien niet echt veranderd: hij traint mee met het eerste elftal, mag sporadisch zijn opwachting maken, maar wacht nog op zijn grote doorbraak.

2022: Mike Kleijn (Feyenoord), Gabriel Misehouy (Ajax) en Julian Rijkhoff (Borussia Dortmund)
De krant was twee jaar geleden vol lof over Kleijn, die werd omschreven als een moderne middenvelder. ‘Hij is vaardig, behendig, vindingrijk én een leider’, luidde het oordeel. Kleijn wist de stap naar Feyenoord 1 echter niet te zetten. Stadgenoot Sparta pikte hem deze zomer op. Daar is hij voorlopig nog bankzitter.

In de jeugd van Ajax kreeg Misehouy het stempel ‘wonderkind’. De nummer tien was een vaste waarde voor de beloften in de Keuken Kampioen Divisie, maar stemde niet in met een contractverlenging. Hij verkoos deze zomer de stap naar Girona, dat deel uitmaakt van de City Group. In La Liga kwam hij tot dusver tot vier invalbeurten.

Rijkhoff keerde in januari 2024 juist terug naar Ajax, waar hij op dit moment tussen het eerste elftal en de beloften inzit. Zijn meeste speeltijd krijgt hij op het tweede niveau. In 2022 meende The Guardian nog dat de vergelijking met Erling Haaland onvermijdelijk was, aangezien hij ook blond is en bijzonder veel scoorde voor (de jeugd van) Dortmund.

2021: Livano Comenencia (PSV) en Ernest Poku (AZ)
Comenencia was aanvoerder van Oranje O18 en een groot talent bij PSV, toen The Guardian hem opnam in zijn lijst. ‘Vaak vergeleken met Virgil van Dijk, die ook in Breda geboren is, maar Comenencia hoopt middenvelder te worden, net als Georginio Wijnaldum’, luidde het bijschrift. In augustus 2023 werd hij voor enkele miljoenen verkocht aan Juventus, waar hij een gewaardeerde kracht is in de beloftenploeg die uitkomt in de Serie C. Daarnaast koos Comenencia al voor een interlandcarrière bij Curaçao.

Poku maakte pas in 2019 de overstap van de amateurs naar AZ, maar schopte het razendsnel tot een uitverkiezing in de Next Generation-lijst. The Guardian voorspelde toen al dat een doorbraak een kwestie van tijd was. Hij won in 2023 de Youth League met Jong AZ en inmiddels is de snelle vleugelaanvaller een vaste waarde in de selectie van de Alkmaarders, al is zijn speeltijd nog beperkt.

2020: Xavi Simons (Paris Saint-Germain) en Naci Ünüvar (Ajax)
Simons behoeft nauwelijks introductie. Hij was een groot talent bij Paris Saint-Germain, maar een doorbraak bij de Franse topclub bleek lastig vanwege de forse concurrentie. Na een imponerend seizoen bij PSV haalde PSG hem wel meteen terug, waarna hij werd gestald bij RB Leipzig. Ook in Duitsland maakt Simons indruk. Bovendien is hij tegenwoordig een vaste waarde in Oranje.

Ünüvar was bij de jeugdvolgers van Ajax al enkele jaren bekend, toen hij in januari 2020 zijn langverwachte debuut maakte. De frêle technicus groeide uit tot steunpilaar in Jong Ajax, maar kwam ook na verhuurperiodes bij Trabzonspor en FC Twente niet echt in beeld voor de hoofdmacht. Deze zomer verhuurde Ajax hem aan Espanyol, met optie tot koop. De teller staat tot dusver op één invalbeurt in La Liga.

2019: Mohamed Ihattaren (PSV)
Ihattaren had in 2019 de wereld aan zijn voeten liggen en de uitverkiezing van The Guardian leek logisch. Hij beleefde een stormachtige ontwikkeling bij PSV en werd in 2020 ook voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. Van een debuut in Oranje kwam het niet, en zou er ook niet meer komen. De spelmaker raakte in een neerwaartse spiraal na het overlijden van zijn vader.

Bij PSV wisten ze zich geen raad met Ihattaren, die diep in de put raakte. Onder meer Juventus en Ajax kregen hem vervolgens ook niet aan de praat. Nu hoopt hij bij RKC Waalwijk alsnog een doorstart te maken.

2018: Myron Boadu (AZ) en Daishawn Redan (Chelsea)
Boadu was in het seizoen 2018/2019 al de eerste spits van AZ en werd beloond met een plekje op de Next Generation-lijst. Boadu speelde in 2020 zelfs een interland voor Oranje, waarna hij in 2021 een transfer naar AS Monaco verdiende. In de Ligue 1 hield hij de bank warm en stokte zijn ontwikkeling. Na een verhuur aan FC Twente mag Boadu het nu laten zien bij VfL Bochum, dat een optie tot koop bedong. Met twee goals en één assist in zes duels is de start zeer aardig.

Met Redan prijkte in 2018 nog een andere talentvolle Nederlandse spits op de lijst van The Guardian. Hij had een jaar eerder de overstap gemaakt van Ajax naar Chelsea, waar hij makkelijk het net vond voor de beloftenploeg. Ook leidde hij Jong Oranje in 2017 naar de Europese titel. Vanwege een gebrek aan kansen koos Redan in 2019 voor Hertha BSC, dat hem onder meer nog verhuurde aan FC Groningen, PEC Zwolle en FC Utrecht. Tegenwoordig staat hij onder contract bij de Italiaanse club Avellino, uitkomend in de Serie C. Zijn belofte wist hij zodoende niet in te lossen.

2017: Lutsharel Geertruida (Feyenoord) en Kik Pierie (sc Heerenveen)
Geertruida werd in 2017 aangewezen als het volgende grote verdedigende talent van Feyenoord. ‘Een moderne en fysiek sterke verdediger’, klonk het. Geertruida werkte zich gestaag op in de Rotterdamse pikorde, maar excelleerde pas echt na de komst van Arne Slot. Hij schopte het tot Oranje en verdiende deze zomer een transfer naar RB Leipzig.

Pierie wist het voorbeeld van Geertruida niet te volgen. The Guardian prees hem als een slimme verdediger, nadat hij op jonge leeftijd was doorgebroken bij sc Heerenveen. Ajax strikte hem in 2019, maar een succes werd dat niet. De linkspoot was wel basisspeler op huurbasis bij FC Twente, toen blessureproblemen roet in het eten gooiden. Daardoor kwam hij ook nog nauwelijks in actie voor Excelsior, dat hem in 2023 oppikte in de hoofdstad.

2016: Matthijs de Ligt (Ajax) en Tahith Chong (Manchester United)
De Ligt had net gedebuteerd voor Ajax en The Guardian voorspelde hem een grote toekomst in 2016. Zijn lichaamskracht werd toen al als belangrijkste kwaliteit aangemerkt. Het vervolg is bekend. De Ligt speelde in 2017 een Europa League-finale met Ajax en schitterde in het team dat in 2019 de halve finale van de Champions League bereikte. Hij verdiende een toptransfer naar Juventus en kwam via Bayern München bij Manchester United terecht.

Ook Chong zorgde voor hoge verwachtingen. 'Indrukwekkend op en naast het veld, met zijn natuurlijke talent en zijn kapsel', oordeelde de krant. 'Explosief, technisch begaafd maar ook een groot lezer van het spel, Chong stelde Feyenoord enorm teleur door zich bij Manchester United aan te sluiten.' Een doorbraak bij United kwam er echter niet. Na (huur)periodes bij Werder Bremen, Club Brugge en Birmingham City pikte Luton Town hem op. Daar is hij wel een vaste waarde.

2015: Javairô Dilrosun (Manchester City), Timothy Fosu-Mensah (Manchester United) en Justin Bijlow (Feyenoord)
The Guardian zag in Dilrosun een 'creatieve, snelle en vaardige vleugelspeler', nadat hij Ajax op jonge leeftijd had verruild voor Manchester City. 'Dilrosun staat ook nbekend om zijn werkethiek. Als je dat combineert met zijn doelpunten, dan is het duidelijk dat City een enorm getalenteerde speler in huis heeft.' Hij koos in 2018 echter voor Hertha BSC, waar hij het aanvankelijk prima deed en zelfs zijn Oranje-debuut verdiende. Bij Bordeaux en Feyenoord wist hij het verschil niet echt te maken en nu speelt hij voor het Mexicaanse CF América.

Fosu-Mensah koos er eveneens voor om Ajax te verlaten voor een Engels avontuur. The Guardian zag hem indruk maken bij Manchester United O21 en tipte hem voor een snelle doorbraak. Die leek er onder Louis van Gaal te komen, maar onder meer blessures wierpen hem terug. Dat speelde hem ook parten bij Crystal Palace en Fulham (huur) en Bayer Leverkusen, waar hij afgelopen zomer uit zijn contract liep. De drievoudig Oranje-international is nog altijd transfervrij.

Bijlow was in 2015 de derde Nederlander in de Next Generation-lijst. 'Als hij zich blijft verbeteren, is de kans groot dat hij zijn idool Kenneth Vermeer zal vervangen als Feyenoords nummer 1-doelman.' Die voorspelling kwam zoals bekend uit. Het kind van de club werd een vaste waarde en reikte tot het Nederlands elftal. Hij kwakkelde echter ook met blessures en daarvan profiteerde Timon Wellenreuther, die door Brian Priske is benoemd tot eerste keus. Bijlow zag een transfer naar Southampton afketsen en zit nu op de bank.

2014: Abdelhak Nouri (Ajax) en Jari Schuurman (Feyenoord)
The Guardian publiceerde in 2014 zijn allereerste 'Next Generation'-artikel. Nouri mocht niet ontbreken. 'Nouri wordt bij Ajax zo hoog aangeslagen dat ze denken dat hij bij Barcelona of Manchester United terechtkomt', luidde het veelbelovende commentaar. Het trieste verhaal is echter bekend. De kleine spelmaker kreeg in de zomer van 2017 een hartstilstand en liep ernstige hersenschade op. Hoe het had kunnen zijn, zullen we nooit weten.

Ook Schuurman kreeg destijds een plekje als 'de meest veelbelovende jongeling van de Feyenoord-opleiding'. De aanvallende middenvelder 'speelt een beetje zoals Jari Litmanen, naar wie hij is vernoemd', klonk het bovendien. De Rotterdammers lieten hem vlieguren maken bij Willem II en NEC, maar zijn belofte wist Schuurman niet waar te maken. Sinds 2019 is hij al bij FC Dordrecht actief.


Nouri en Schuurman in gevecht om de bal