Jong Oranje wint van Zweden en schrijft historie

Jong Oranje schrijft met zege historie en gaat foutloos naar EK 2025

Vandaag om 20:37

Jong Oranje is erin geslaagd om een perfecte EK-kwalificatiereeks neer te zetten. De ploeg van bondscoach Michael Reiziger won maandagavond met 3-0 van de leeftijdsgenoten van Zweden en daarmee blijft de beloftenploeg over tien duels foutloos.

Alle negen voorgaande wedstrijden in de EK-kwalificatiecyclus werden gewonnen door Jong Oranje, dat tweemaal te sterk was voor Georgië, Noord-Macedonië, Moldavië en Gibraltar. Met Zweden werd tot maandag één keer afgerekend en al snel werd in het Goffertstadion duidelijk dat Jong Oranje ook in de tweede wedstrijd een maatje te groot was. De ploeg van Reiziger was voor de aftrap al zeker van EK-deelname en had als voornaamste doel om historie te schrijven.

Op aangeven van Neraysho Kasanwirjo was spits Emanuel Emegha al na twee minuten trefzeker. De marge werd na ruim een kwartier verdubbeld door Rav van den Berg, opnieuw op aangeven van Kasanwirjo. Zweden kon daar weinig tegenover stellen en doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro werd dan ook weinig getest.

Na rust hielp Jong Oranje de nodige kansen om zeep, 25 minuten voor tijd viel alsnog de verdiende derde treffer. Met enig fortuin, dat wel. Uiteindelijk kreeg Noah Eile het doelpunt op naam als eigen goal. Onder meer Ryan Flamingo was in de slotfase nog dicht bij de 4-0, maar deze viel niet meer.

Nooit eerder lukte het een Nederlands team om alle wedstrijden in een EK-kwalificatiecyclus te winnen. Daar is dit Jong Oranje nu in geslaagd. De laatste nederlaag van Jong Oranje in een EK-kwalificatiewedstrijd dateert van 18 november 2020. Toen was Jong Portugal met 2-1 te sterk. Het huidige Jong Oranje kan zich richten op het EK 2025 in Slowakije.