Eredivisie CV steunt klacht tegen FIFA over overvolle speelkalender

Eredivisie CV steunt klacht tegen FIFA: 'Dit juridische proces is essentieel'

Vandaag om 17:50
Laatste update: om 17:50

De Eredivisie CV steunt de klacht die zowel de FIFPRO als de organisatie van Europese competities maandag bij de Europese Commissie heeft ingediend tegen de FIFA. Volgens directeur Jan de Jong maakt de wereldvoetbalbond zich schuldig aan het niet betrekken van clubs en competities tijdens het maken van de speelkalender. 

De FIFPRO en de organisatie van Europese competitie hebben maandag in Brussel juridische stappen ondernomen tegen de FIFA. De verzadigde speelkalender, die tot stand is gekomen zonder betrokkenheid van spelers, competities en clubs, is totaal verkeerd gevallen. 

'De overvolle internationale kalender brengt de gezondheid en veiligheid van spelers in gevaar en bedreigt de economische en sociale stabiliteit van nationale competities, waaronder de Eredivisie, die al generaties lang geliefd zijn bij fans', stelt de Eredivisie CV in een statement, kort na het nieuws over de ingediende klacht. 

De organisatie heeft zorgen over het gebrek aan inspraak dat spelers en competities hebben bij beslissingen die van grote invloed zijn op de voetbalwereld. 'Dit juridische proces is essentieel om de belangen van het Europese voetbal, de spelers en de fans te waarborgen', tekent het op. Directeur De Jong legt uit waar het aan schort. 'In de statuten van de FIFA staat dat zij bij het ontwikkelen van speelkalenders vooraf moeten overleggen én dat ze daarbij rekening moeten houden met de belangen van de clubs en competities. Dat gebeurt nu allebei niet.'